Cover-06-001Parcurgând presa de azi, din întâmplare am dat peste un articol despre cele mai bune şapte articole ale revistei MIT. Nu aş face un top al celor mai bune zece sau şapte articole ale revistei Ficţiuni.ro, doar pentru că nu sunt suficiente de multe în fiecare număr. Dar cred că un top five s-ar încadra perfect, cu toată modestia. De aceea vă prezint primul top de acest gen, cele mai vizitate cinci articole ale ediţiei din martie.

 

Inevitabil, primul loc este cucerit de Adrian Buzdugan cu un fragment din romanul “Comisarul Corcoduşă” , în curs de apariţie la Editura Adenium. Pentru cei care au luat deja contact cu stilul incisiv şi plin de umor al lui Adrian Buzdugan este clar care este punctul de atracţie.

  1. Adrian BuzduganMecca (fragment)

 

Nu mai puţin clar este locul doi, asimilat cu un prim loc, fie doar pentru categoria la care este înscris articolul, fiind cea mai bună creaţie la „Arte Vizuale”. Seria „Cosmogoniilor” începută în prima serie a „Almanahului Anticipaţia” şi consacrată drept trade mark, alături de „Fergonaut”, ambele creaţii ale aceluiaşi artist grafic, Viorel Pîrligras. Se cuvine să spunem că în premieră, CPSF – Anticipaţia a publicat pe lângă obişnuitele proze, bandă desenată oferită de acelaşi autor.

  1. Viorel PîrligrasCosmogonii orbitale

 

Ştefan Ghidoveanu nu are nevoie de nicio prezentare, fiind chiar el prezentator, realizator şi redactor al unei emisiuni de succes, neobişnuit de longevive, la Radio România Cultural – ELM. Aici este prezent cu editorialul numărului special, dedicat lui Philip K. Dick, aflat în coordonarea sa. Autorul omagiat a luat calea unor alte universuri acum mai bine de 32 de ani, lăsând în urmă o vastă moştenire culturală. Ştefan Ghidoveanu ne prezintă aici aspecte mai puţin cunoscute dar nu mai puţin interesante, alături de proze originale ale autorilor români.

  1. Ştefan GhidoveanueDick-torial

 

O proză care a mai apărut online, dar şi în print, publicată în acest număr sub dublu pretext – acela de a face referire la universul distopic şi în acelaşi timp la opera lui Philip K. Dick şi în al doilea rând pe cel de a anunţa volumul de debut al autorului. Proza este la rândul său un pamflet avertisment despre modificarea drastică a regulilor de creaţie într-o societate orientată dramatic pe reciclarea completă, inclusiv a produsului cultural.

  1. Eugen LenghelIstorii reutilizate

 

În fine, Nicu Gecse ne readuce cu picioarele pe pământ, cu ultima sa caricatură. Amestecând fantasticul şi SF-ul, ambele fiind genuri ficţionale, caricatura se referă la viaţa reală, conectându-se direct la societatea contemporană.

  1. Nicu GecseCu picioarele pe pământ

 

PS. Se cuvine să extind acest top, cu o categorie externă, fiind vorba de anunţul concursului de proză scurtă, cu termen de predare pe 18 aprilie curent. Anunţul a avut un număr de vizite apreciabil, numai pe facebook depăşind o mie de vizualizări.

      Concurs Ficţiuni.ro și Pensiunea REM’S – Din nou la Râşnov

 

Lectură plăcută!

Eugen Lenghel