Cover 12După toate dezamăgirile începutului de toamnă și perspectivele puțin îmbucurătoare care se anunţă, pare că sunt din ce în ce mai puține motive de a scrie și de a crea. De fapt este exact invers. Pe măsură ce apar mai multe lucruri criticabile efortul creatorilor de a schimba în bine direcția în care se îndreaptă societatea ar trebui să crească.

Societatea este imaginea statistică a comportamentului individual, în care predomină acţiunile celor mai puțin instruiți membri. Efortul celor care au capacitatea de a influența trebuie să fie cu atât mai mare. După mai mult de două decenii, se resimte enorm lipsa de acţiune a creatorilor dinainte de ’90. Aşa zisa frica de cenzură era doar o comoditate bine camuflată.

De aceea, mă surprinde neplăcut revenirea acestei comodităţi, a tăcerii în faţa cuvântului brutal şi necioplit al stăpânirii. Lumea tace. Mulţi din scriitori au intrat în adormire. Mai exclamă timid la vederea unui scandal Pleşu-Beligan. Prea puţini se manifestă cu tărie împotriva copierii modelului „vrednicei” doctor academician din deceniile trecute. Academia tace. I se reduce bugetul. Cultura tace. I se reduce bugetul. Copiii mor în şcoli. Învățământului i se reduce bugetul.

Nimeni nu este de vină. Cineva trebuie să cerceteze. I se suplimentează bugetul. Cine cercetează? Cercetătorii nu cercetează. Miliţienii şi agenţii cercetează. Este nevoie de apărare împotriva poporului. Că de străini, nu îndrăzneşte nimeni. Şi aşa avem prea multe garduri. Ai zice că România este toată numai o graniţă. Cine trece dincolo de ea, cade tot în România.

E toamnă, plouă şi cad frunzele. Cerul plumburiu se vede mult prea bine. Scenariile şi poveştile negre, poliţiste, cu oameni din bălţi şi graniţe imposibil de trecut îşi fac loc prin frunzişul mort. Vântul fluieră prin crengile goale. Gloanţele aşteaptă pe ţeavă.

P.S. Revista Ficţiuni a ajuns la capătul unui an de existenţă. Mulţumim tuturor, colaboratori şi cititori deopotrivă, pentru ajutorul şi interesul acordat revistei. Continuăm demersul de până acum, sprijinind talentul literar atât cât se poate. Pentru viitorul apropiat, vă promitem că vă ţinem la curent cu apariţii editoriale  şi cu evoluţia proiectului Antologia Fictiuni.ro!

 

Eugen Lenghel

 

936 Total Views 1 Views Today