afis selfiticEditura Tritonic lansează la Cluj-Napoca volumul Selfie, descoperirea feței, de Rareș Iordache, vineri, 10 octombrie, de la ora 17.00, Turnul Croitorilor.

Invitați:

Prof.univ.dr. Aurel Codoban

Mihai Biriș – expoziția Selfish

Moderator:

Bogdan Hrib, editor Tritonic

„Ai opțiunea de a te satura de informație sau de a satura prin informație, rezultatul este oarecum similar: scoaterea feței din funcțiune. Distincția constă în obiectul blurării, fața-ta sau fața-ta-cu-alte-fețe. Oricum, actul este psihotic în orice formulă l-ai alege. De fapt, este vorba despre dorința psihotică de a te destructura informațional, de a deveni mai-mult-decât-mașină, a te lăsa cuprins de fluxul informațional într-o uniune simbiotică. Prin asta vei încerca să reiterezi transformarea ta, anunțată atunci când ai deschis ușa rețelei, atunci când lucrurile vor înceta să mai fie cum erau. Și au făcut-o, nu va mai fi niciodată la fel. De asta îțși spun că este un atac al feței care te va face de nerecunoscut” (Rareș Iordache)

„Ceea ce spunea cândva Heraclit a devenit foarte adevărat despre lumea computerelor, despre web. Într-adevăr, nu poţi face baie de două ori în acelaşi şuvoi de date! Poate nici măcar în timpul când îl frecventezi netul nu rămâne identic cu sine! Cum ai putea atunci să îl gândeşti? Pentru că nu ai răgazul să te dai la o parte din trafic şi să îl vezi din exterior: cât te-ai dat la o parte, el s-a şi schimbat!

Cred că merită să gândeşti şi să scrii în aceste condiţii pentru a transforma în mărturie o experienţă care îţi aparţine şi Rareş Iordache face asta! Apariţia computerului seamănă, din multe puncte de vedere, cu apariţia tiparului. Computerul nu este atât o maşină de calculat, cât una de comunicat, iar internetul nu este atât un produs, cât un serviciu! Cu atât mai mult cu cât asocierea dintre computer şi internet a evoluat în direcţia hypertextului şi a hypermedia… Asociere şi evoluţie care ne îndeamnă să regândim toate implicaţiile ce ţin de comunicare: identitatea ta, identitatea celuilalt, realitatea live şi realitatea virtuală..”. (Prof. univ. dr. Aurel Cododan).

Rares Iordache este scriitor, jurnalist, editor al revistei #hibridmedia si doctor in filosofie.