vnicolauCam pe la sfârșitul Atlasului, pentru cine are răbdare poți găsi o planșă cu Munții Nemirei. Sau cu Muntele Nemira. Ascuns în spatele Munților Vrancei, acoperit de mulțimea legendelor și istoriilor de la Întorsura Buzăului, Vârful Nemira păzește modest nesfârșitul.

I-a fost dată șansa de a deveni cunoscut multora dintre noi, prin ambiția Maestrului Valentin Nicolau de a crea și de a oferi cultură pe pâine, tinerilor dar și mai vârstnicilor, prin cărțile tipărite de domnia sa sub numele editorial “Nemira”.

Și dacă numai aceasta ar fi contribuția sa la viața culturală românească și ar fi mult prea îndeajuns pentru o viață de om. O viață pe care cu regret și mâhnire adâncă o vedem scurtată fără milă și fără justificare la vârsta maximei creativități. Șî nu mă pot abține să nu mă gândesc la nedreptațile pe care ni le face un stat care departe de a proteja cultura, își neglijează oamenii de cultură, promovând în loc falsul, demagogia și minciuna sfruntată. Poate că asta a și fost cauza dispariției premature a maestrului Valentin Nicolau, creator și om de cultură.

 

Va rămâne în inimile și sufletele noastre, un neobosit militant al cunoașterii, mereu scrutător al adevărului, scriitor, dramaturg, prieten, colaborator, cel care, cu inestimabile sacrificii personale, a umplut bibliotecile mai multor generații de cititori, fără a mai vorbi de scriitorii pe care i-a promovat.

 

Deja ne lipsești enorm, Maestre!

 

Eugen Lenghel

în numele redacției Ficțiuni.ro