fond-Radio-Echo-de-lEuropeMai reprezintă SF-ul un anume ceva pentru noi?

Aceasta e întrebarea care se naște cu stringență, urmărind două articole scrise de Michael Haulică și Alex Lamba, în două reviste integrate în fandom. Întrebarea este cu atât mai pertinentă, cu cât phoenixul ars anul trecut al Final Frontier urmează să-și facă apariția. Dar cu ce penaj, cu ce colorit, cu ce se poate lăuda el oare? Asta suntem cu toții curioși sa aflăm.

Tradițional, la FF se adună floarea SF&F, în care cititorii covârșesc numeric fanii, care covârșesc numeric la rândul lor pe cei puțini la număr – autorii. Și asta e ceva plăcut pentru toată lumea. Aspectul neplăcut este ca această relație depinde de manifestări ocazionale, din ce în ce mai rare, într-o țară în care cultura e ceva care se bagă sub preș. Mai mult, preocuparea de gen literar destinat evadării din cotidian, este umbrită de imposibilitatea reală de a face acel salt, de a atinge acea viteză de evadare gravitațională din câmpul Bucureștiului a oricărei opere SF autohtone. Sub rezerva excepțiilor, care tind în genere să întărească regula.

Este oare SF-ul sau sefeul un gen la modă? În România el este mort, odată cu împușcatul, după constatarea cinică dar foarte credibilă a maestrului C.T.P. Atât de bine mumificat însă, încât dacă-l privești, pare că-i viu. Ne așteptăm ca fandomul european să ne bage în seamă? Ar trebui să observăm că fandomul european (vestic nu est-european) are media de vârstă ceva mai mare decât al celui românesc (supraviețuitor). O privire sumară asupra celor două site-uri concatenation.org și esfs.info vă poate lămuri asupra abilitaților tehnologice și resurselor de care dispun cei mai influenți oameni din sefeul european.

Revin la aceasta pentru ca întrebarea fundamentală pusă în articolele menționate mai sus era legată de prezența revistelor românești așa cum este consemnată pe esfs.info. De ce micuța Gazetă apare, iar măreața Galileo nu? Răspunsul este foarte simplu. Relațiile din fandomul intern se reflectă perfect în exterior. Un mesaj al redactorului din acea vreme demult apusă a Gazetei, enumerând revistele online românești a fost filtrat sub aspectul relațiilor bilaterale și, cu oarecare opintire strămoșească a celor care gestionau pe atunci esfs.info (care avea un aspect cu adevărat strămoșesc), a fost inserată la loc de cinste doar Gazeta SF, restul „nemerituoșilor” rămânând în așteptare.

Aceasta nu demonstrează altceva decât lipsa de amuzament cotidian al celor de peste Dunăre, înțelegând de dincolo de Viena, care așteaptă micile frecușuri de pe la noi ca pe niște glume deosebit de amuzante, dar atât de rare încât trebuie din când în când să le provoace. ESFS, transformat de multă vreme în agenție de turism low-cost, un fel de  schimb de experiență între studenți care se apropie de vârsta maturității cu ghiocei pe tâmple, se amuză privind esticii care chiar au impresia că pot să facă SF. Și cu oarecare dreptate, pentru că direcția în domeniu este dată de mult, foarte de dincolo de Canalul Mânecii.

Colac peste pupăză, cam de pe la 1985 încoace, slipstreamul – o chestie care își cam bate joc de genurile literare, a democratizat scena, în sensul că scriitorii scriu ce naiba vor ei, iar cititorii pot să creadă orice despre ce se scrie. Dacă le place să se organizeze în fandom sefist și să-l aclame pe Umberto Eco drept mare scriitor de SF, n-au decât. Distinsul autor se va duce și visavis, la clubul de filosofie.

Sper cu asta că am lămurit cel puțin două probleme: că pe vestici în doare-n bașcheți de estici – cu precizarea că esticii sunt săritori la sponsorizat vizite de lucru ale vesticilor, iar în contrapartidă vesticii se lasă pupați în dorsală, iar a doua este că pe aici se scrie atât de puțin și de lipsit de vână, că este suficient un târg de carte SF, ca să se umfle apa în scocul morii sefiste. Lucrurile stând așa, traducerile fiind și mai rare, cum putem noi ridica pretenții la recunoașterea europeană, dacă nu universală?

Iar la asta vă las pe voi să dați răspunsul, pentru că aceasta e problema reală și nu de ce pe esfs.info nu sunt listate toate blogurile românești.