73.-Eleanor-Catton---The-LuminariesCâștigătoarea celei de-a 45-a ediție a  Man Booker Prize este Eleanor Catton pentru The Luminaries (Granta).Premiul a fost anunțat în cadrul unei ceremonii transmise în direct de BBC. Fiecare dintre cei șase finaliști a primit un cec de 2500 £ și o ediție artizanală, de lux, a cărții proprii. Câștigătorul a primit un cec suplimentar de 50.000£.

 Eleanor Cattons-a născut în 1985, în Canada, și a crescut în Noua Zeeelandă.
A obținut un MFA de la Iowa  Writers’ Workshop, unde ocupă și un post de lector și un MA în scriere de ficțiune de la  International Institute of Modern Letters.
În prezent trăiește în Auckland, Noua Zeeelandă.  Romanul ei de debut The Rehearsal (2008) a intrat pe lista scurtă pentru Guardian First Book Award și Dylan Thomas Prize și pe lista lungă pentru Orange Prize.Până acum a fost publicată în 17 țări și 12 limbi.

73.Eleanor Catton-The Luminaries

 

 

Eleanor Catton – The Luminaries
În 1866, Walter Moody își caută norocul pe câmpurile aurifere din Noua Zeelandă. Sosirea lui tulbură întâlnirea extrem de încinsă a doisprezece localnici, ce se întâlniseră în taină pentru a discuta o serie de crime nerezolvate. Un bărbat în toată puterea cuvântului dispăruse, o târfă încercase să-și curme viața și o comoară enormă fusese descoperită în casa unui bețiv fără noroc. În curând Moody e antrenat în aceste mistere: un păienjeniș de destine la fel de complex precum cerul nopții.

 

Celelalte cinci cărți finaliste: 
NoViolet Bulawayo- We Need New Names (Chatto & Windus); Jim Crace – Harvest (Picador); Jhumpa Lahiri – The Lowland (Bloomsbury); Ruth Ozeki – A Tale for the Time Being (Canongate); Colm Tóibín – The Testament of Mary (Viking).

90.Jhumpa-Lahiri-The-Lowland 68.Noviolet-Bulawayo-We-Need-New-Names 27.Ruth Ozeki-A Tale For The Time Being 7.Colm Tóibín-The Testament of Mary 1.Jim Crace-Harvest