00-31-ani-de-ELM-Logo-1024x511EXPLORATORII LUMII DE MÂINE este cea mai veche emisiune de SF radiofonic din Europa, aflată încă on air, fapt recunoscut chiar din 1993 de Societatea Europeană de Science Fiction (ESSF). Prima ediție s-a difuzat în 27 ianuarie 1982, pe Programul III al Societății Române de Radiodifuziune, sub genericul RADIOBIBLIOTECA SF, schimbat în toamna anului 1983 cu denumirea actuală.

De-a lungul celor peste 31 de ani de existență (mai bine de o treime din existența Radioului Național, care sărbătorește pe 1 noiembrie 2013 85 de ani de la înființare !!!), emisiunea a avut doar doi redactori titulari, Dan Ursuleanu (1982-1990) și Ștefan Ghidoveanu (1990-și până în prezent). Ocazional, diverse ediții au mai fost realizate de Elsa Cenușă și Radu Comănescu.

În ceea ce privește formatul, acesta a variat de-a lungul anilor. Durata a cunoscut și ea fluctuații, Radiobiblioteca SF având la început un sfert de oră, apoi 30 de minute, în timp ce Exploratorii lumii de mâine oscilat între 45 și 60 de minute, exceptând perioada iunie 2006- august 2013, când – difuzată pe postul Radio România Cultural – a putut fi recepționată bilunar, pe durata a jumătate de oră/ediție.

S-a renunțat la transmisia on air, în favoarea celei online, lucru ce va permite o mult mai bună audiență a emisiunii, care – odată postată pe blogul elm.radiocultura.ro va putea fi accesată oricând, oriunde, worldwide, cu condiția existenței unei legături la internet. De asemenea, încetul cu încetul, vor fi oferite ascultătorilor posibilitatea de a reauzi emisiuni mai vechi, de colecție, în cadrul subproiectului RetroSF. Pentru început, frecvența emisiunii va fi săptămânală, cu o durată de 30 de minute/ediție.

EXPLORATORII LUMII DE MÂINE se va difuza săptămânal, sâmbăta, începând cu 2 nov. 2013, în format mp3, la frecvența de 64 kbps.

Iată și subiectele ce vor fi abordate în luna noiembrie 2013: In memoriam Dan Ursuleanu – Opt luni fără creatorul ELM (2 nov.); O nouă revistă electronică – Ficțiuni.ro (9 nov.) ; Paradoxala întoarcere – OCTAVE din nou în România! (16 nov.); Invitație la lectură cu ocazia Târgului internațional de carte Gaudeamus (23 nov.); Ce mai jucăm la sfârșit de an, pe computer și console (30 nov.).

Echipa ELM vă așteaptă cu drag și nerăbdare să acordăm atenția cuvenită celei mai vechi emisiuni de SF radiofonic din Europa. Fiți alături de noi și vă promitem că vom face totul să vă răsplătim fidelitatea așa cum se cuvine !