În decursul ultimei luni am primit ceva mai puţine mesaje la redacţie. Nu ne-am îngrijorat mai mult decât eram deja, pentru că anticipând reacţia autorilor la evenimentele economice, politice şi mai presus de toate, la sezonul de iarnă, ne aşteptam ca literatura să intre undeva în penumbră.

Avem totuşi un subiect de discuţie, oferit de un tânăr condei, care mărturisesc, mă umple de admiraţie pentru efortul şi tenacitatea pe care le dovedeşte. Este vorba de tânărul de 13 ani, Septimiu Moldovan Cristian, căruia îi apreciem dorinţa de a deveni scriitor şi tocmai de aceea merită să-l menţionăm.

“[…] Va multumesc pentru ajutorul pe care continuati sa mi-l oferiti si chiar ma bucur ca textul nu a aparut sub forma asta plina de greseli. Cat de curand, dupa corectarea lui va fi disponibil pt alte reviste, sau chiar pt Fictiuni.ro. Nu stiu, o sa vad dupa aceea.

Semnat, 

Septimiu M Cristian”

Îi mulţumim tânărului autor pentru aprecieri şi am dori să nu ne poarte pică pentru că suntem atât de reţinuţi în a-i accepta textele. Mai degrabă decât de a accepta texte prezentate într-o formă brută, este de dorit ca autorii să revadă, să rescrie, să corecteze cât mai mult din textele iniţiale, pentru ca noi să putem oferi cititorilor o formă cât mai apropiată de idealul imaginat de autor. 

Efortul de a revizui un text este necesar şi foarte important, fiind în majoritatea cazurilor etapa care poate face diferenţa între un autor necunoscut şi altul de succes. Intenţia de a şoca prin imagini, prin descrieri foarte fidele sau acţiune explozivă păleşte brusc în faţa încălcării  normelor de limbă. De aceea vă rog a citi sau reciti indicaţiile domnului Pîtea referitoare la revizuirea textului literar şi eventual să nu vă limitaţi doar la acest material.

Voi încheia cu grabă, nu înainte de a vă ura “Sărbători cu bine!” şi “La mulţi ani!”, şi la anul să avem ce povesti!

Eugen Lenghel