Cover-06-001„Sunt prea sărac să-mi permit să cumpăr lucruri de proastă calitate.“

Foarte bine! Cu PHILIP K. DICK aţi încercat? 

Orice s-ar putea spune despre PHILIP K.(indred) DICK (1928-1982),  numai faptul că era un ins obişnuit, nu. Păi uitaţi-vă un pic şi la anii între care a trăit n-aveţi senzaţia de oglinzi paralele? Că iubea femeile, motanii, limba germană şi muzica clasică (nu neapărat în această ordine) nici nu mai discutăm. Ar trebui făcut un studiu sociolog, bănuiesc, de ce autorii de SF au pisici, iar cei de romane poliţiste câini cine ştie la ce rezultat s-ar putea ajunge…

De la început, vă anunţ că sunt fan Dick, prin urmare nu pot fi obiectiv în judecăţile asupra operei sale decât în proporţie de cel mult…  80%, să zicem? Eu cred că este însă mai mult decât  suficient pentru ideea care mi-a încolţit în ultimul timp şi anume că dacă vrei să începi să citeşti SF adevărat, începi cu romanele şi povestirile lui Philip K. Dick.  Prieteni grijulii şi îngroziţi de soarta SF-ului au sărit strigând ca arşi: „Nuuu! Blasfemie, eroare, sinucidere curată… SF-ul trebuie început cu lucrări mai uşurele, Dick e prea complicat, prea… abscons, câteodată prea subtil pentru cititorul nefamiliarizat cu genul.“ Întrebarea mea este: care gen? Science fiction? Dar… despre asta vorbim: SF-ul din 2014, care evident că nu mai seamănă cu ceea ce scriau Jules Verne sau H.G.Wells, la sfârşitul secolului al XIX-lea. E prea complicat? Păi şi lumea e mult mai complicată… Liceeanul de azi are de învăţat un volum de cunoştinţe de câteva sute (poate mii?) de ori mai mare decât cel din să zicem… 1789? , dar asta nu înseamnă că are şi capul mai mare tot de atâtea ori. Există, se pare,  ba aş putea spune că e de-a dreptul evident, un mecanism de agregare, de coagulare a informaţiilor şi a cunoştinţelor care chiar funcţionează la scara epocilor istorice. Printre acestea, nu vă supăraţi că îndrăznesc, se numără şi science fiction-ul…

De ce Dick? Pentru că îmi place… Pentru că a fost unul dintre puţinii scriitori care m-au învăţat că realitatea nu e ceea ce ne imaginăm noi, că totul e o iluzie, mai mult sau mai puţin complicată, că de multe ori noi înşine suntem nişte simulacre care au luat locul adevăratelor noastre fiinţe, că în final lumea în care trăim, aşa cum o ştim, este doar o construcţie mentală de tip Matrix… Pentru cine nu ştia, tocmai Matrix este inspirat din cărţile lui PKD, şi nu invers!

Omul care a pus la îndoială  capacitatea semenilor săi de a-l judeca, spunând într-un roman celebru (Ubik) pe care am avut onoarea să-l traduc în limba română „Eu sunt viu, iar voi sunteţi morţi!“, omul care a considerat că de multe ori maşinile pot fi mai bune şi mai umane decât oamenii, creatorii lor (vezi Visează androizii oi electrice?, altă traducere semnată de mine la Editura Nemira), omul care nu s-a dat în lături de la nimic, începând cu  experimentarea pe propria-i piele a efectelor drogurilor de sinteză de tip LSD (e-adevărat, a făcut-o o singură dată, dar asta l-a urmărit toată viaţa!) până la relaţiile sentimentale multiple şi concomitente, omul Philip K. Dick trebuie citit pentru a fi înţeles. Şi nici măcar atunci nu puteţi fi siguri de rezultat…

Dovada? Cu oareșce timp în urmă, am publicat în colaborare cu soţia mea, Cristina Ghidoveanu, versiunea în limba română a unui alt roman semnat P.K. Dick, Jucătorii de pe Titan, apărut pentru prima dată în 1963. Și-acum, țineți minte adresele de internet pe care vi le propun în continuare: www.cititorsf.ro şi www.srsff.ro.

De ce e nevoie de cele două adrese? Foarte simplu: la fiecare dintre ele există câte o recenzie diametral opusă a acestui roman, ceea ce ne arată varietatea de moduri în care poate fi înţeles (sau nu) Dick… Citiţi şi lămuriţi-vă!

În final, vă mai propun o carte, zic eu foarte interesantă. O biografie a lui PKD scrisă de francezul Emmanuel Carrere, se numeşte  „simplu“ Eu sunt viu, voi sunteţi morţi. Philip K. Dick (1928-1982) şi a apărut la Editura Nemira, în colecţia Nautilus, acum vreo… 19-20 ani? Bineînţeles, nici vorbă de vreo reeditare de atunci! Chiar dacă nu se precizează pe pagina destinată traducătorului, aceasta este o colaborare între subsemnatul şi scriitorul Liviu Radu, rezultatul devenind de-a lungul timpului un adevărat obiect de colecţie. Pentru a-l înţelege pe deplin pe omul şi scriitorul Philip K. Dick trebuie să parcurgi această… monografie? Biografie? Eseu? Habar n-am! Cert este că vorbim despre  una dintre cele mai obiective (și pasionante!) priviri aruncate în culisele creaţiei şi vieţii ilustrului scriitor american.

Pun punct aici, deşi nu chiar…

Am propus unor scriitori români de science fiction să-şi exercite talentul/inspiraţia în universul creat/sugerat de Philip K. Dick, printr-o serie de texte scurte sau foarte scurte. Ce a ieşit, veţi constata şi singuri, urmărind grupajul DICKŢIUNI cu Florin Pîtea, Liviu Radu, Cristina Săvescu şi Marian Truţă.

Până data viitoare, toate cele bune!

ŞTEFAN GHIDOVEANU