„Philip Kindred Dick (n. 16 decembrie 1928; d. 2 martie 1982) a fost un scriitor și eseist american, a cărui operă publicată a aparținut aproape în întregime genului science fiction. Dick a explorat teme sociologice, politice și metafizice în romane dominate de corporații monopoliste, guverne autoritariste și stări de conștiință alterată. Tema centrală a operelor târzii ale lui Dick reflectă interesul personal în problemele de metafizică și teologie.“

Sursa: Wikipedia.org

“Slipstream […] this is a kind of writing which simply makes you feel very strange; the way that living in the twentieth century makes you feel, if you are a person of a certain sensibility.”

Bruce Sterling – SF Eye #5, in July 1989

Cover-06-001Aş dori să exagerez, dar nu e cazul. Philip K. Dick, un om al experimentalului, chiar a atins extremele şi nu doar în cinematografie. Au fost realizate sau sunt în curs de realizare mai mult de douăsprezece filme inspirate din opera lui Philip K Dick, începând cu „Blade Runner“, în 1982. Aceasta demonstrează insistent actualitatea temelor abordate de autor şi universalitatea lor. La treizeci şi doi de ani de la dispariţia sa, Philip K. Dick se dovedeşte a fi printre cei mai influenţi şi respectaţi autori de science fiction. Mai mult, odată cu trecerea timpului, putem observa acuitatea deosebită a acestuia de a previziona viitorul într-un mod coerent şi atât de viu colorat, de parcă ar fi fost călător în contemporaneitate. Interesant de observat este că ceea ce părea iniţial science fiction în operele sale se transformă treptat în realitate cotidiană, se materializează în obiecte de uz comun. Relaţiile sociale tind să se virtualizeze astfel încât cu greu îți mai dai seama ce are mai mare importanţă: realitatea clară a clasicei discuţii între patru ochi sau virtualul ambivalent logic al unei comunicări virtuale.

Nu voi insista asupra faptului că Philip K. Dick se poate citi ca orice autor de mainstream. Acest lucru încă nu e adevărat. Tranziţia spre o literatură din ce în ce mai impregnată de trucuri tehnologice este în curs. Slipstream-ul, „descoperit“ ca fenomen în derulare în 1989 nu este ceva nou, nu este rezultatul deliberat al unei grupări literare, ci efectul natural al impactului major al unei societăţi în schimbare profundă asupra vieţii artistice.

Vom reveni astfel într-un viitor incert încă, la dihotomia ne place – nu ne place, separaţia între genuri devenind din ce în ce mai greu de decelat. În fapt, alegerea cititorului funcţionează conform satisfacţiei resimţite la sfârşitul lecturii. Evident, lectura se poate încheia şi la prima pagină.

Vă oferim acest număr omagial dedicat unui autor prolific, a cărui influenţa este departe de a fi atins apogeul, oferindu-vă o incursiune în opera, metodele de lucru, impresiile sale asupra propriilor scrieri, precum şi percepţia autorilor şi traducătorilor români privind opera lui Philip K. Dick.

Vă invităm să citiți şi să meditaţi asupra întrebării: „Cât de departe este SF-ul din 1982 de realitatea lui 2014?“

 

1623 Total Views 15 Views Today