vraciulVindecătorul de pe norul interior, de Lucian Dragoş Bogdan, Editura Tritonic 2014

Nu mai departe de cea mai apropiată galaxie, e o lume fantastică de fiinţe miraculoase cu şapte ochi şi cinci guri, care culeg nectarul concurând cu albinele şi au în grijă pădurea ancestrală, viaţa şi bunăstarea tuturor. O stranie afecţiune ameninţă totuşi locurile de sădire făcând ca apariţia unei Aducătoare de Leac să fie providenţială.

De aici începe extraordinara serie de aventuri prin care îşi capătă experienţa tânăra exploratoare. Interacţiunea cu umanitatea este privită prin ochii acestei reprezentante a unei civilizaţii care este poate puţin prea adaptată pentru orice şi foarte interesată de răspândirea vieţii.

Lucian Dragoş Bogdan îmbină tema contactului între civilizaţii cu space opera, obţinând o spectaculoasă carte de aventuri, centrată pe căutarea nemuririi, dar care transcende spre supravieţuirea speciei, în prezervarea ecosistemului necesar vieţii.

Autorul ne prezintă folosind un număr limitat de inovaţii lingvistice un roman de aventuri plăcut cititorului, în care lumi exotice sunt introduse natural în scenă, credibile şi uşor de integrat în imaginaţia fiecăruia. Umorul fin şi situaţiile inedite oferă ocazia unei evadări interesante din cotidian, recomandând de la sine acest roman.

 

 

ingeriÎngeri de gheaţă, de Adina Speteanu, Editura Tritonic 2014

Îngeri de gheață de Adina Speteanu, volumul 3 al seriei Dincolo de moarte face o notă aparte în peisajul aparte al cărţilor cu vampiri. Personajele sale nu sunt de import, nu sunt reci şi artificiale, profund romantice în sensul acceptat de vestici aşa cum sunt percepute în seria Amurg. Dimpotrivă, umanitatea personajelor Adinei le face mai uşor de înţeles, de perceput, devenind credibile iar aventurile acestora stârnesc curiozitatea.

“După ce a devenit conducătoarea strigoilor, toți au crezut că situația în Strygorra se va îmbunătăți. Dar Nataliei îi este greu să se vadă în fruntea unui popor pe care uneori nu îl poate înțelege, mai ales după ce a fost la un pas de moarte în temnița lui Dragoș.
Toate încercările ei de a-și proteja familia devin inutile, iar secretele pe care le ascunde de ceilalți strigoi încep să iasă la lumină. Deși luptă cu toate forțele pentru a face față greutăților, bătălia se transformă rapid într-un joc în care fiecare riscă totul sau nimic.
Spionul de care se temeau este mai aproape decât au crezut, punând viața membrilor Gărzii în pericol. Pentru a-i salva, Natalia face un pact cu persoana care îi poate răni în orice moment.
Într-un tărâm în care adevărul este cel mai păzit secret, ar putea relațiile de prietenie să dureze la nesfârșit?”

 

Atavic, de Liviu Surugiu, Editura Tritonic 2014atavic

Atavic vine să completeze tematic varietatea thrillerului românesc, ocupând oarecum acelaşi loc pe care Dan Brown îl căuta în Codul lui Da Vinci. O carte având ca subiect religia ca fenomen, disecată şi reconstruită pornind de la o ipoteză ce pare a ţine de domeniul SF, dar ambalată în cunoştinţle moderne devine perfect credibilă. Povestea, suficient de complexă ca să pună pe gânduri orice cititor pasionat, este bazată pe epicul dens, concentrat, specific lui Liviu Surugiu. Este o carte pe care greu o veţi lăsa din mână, aşa că e bine să vă rezervaţi timp.