atlantykron

Organizator: Cenaclul Wolf’s Pack din Bucureşti, in cadrul ATLANTYKRON 2014

Numele concursului 2014: Competiţii sportive non-G.

Numele programului: DUNA Experiment – Dexterious Universal Apostasy Experiment (Îndemânatic Experiment de Apostazie Universalã)

Scopul concursului: Promovarea gândirii necircumscrise modelelelor cotidiene (sociale, culturale, tradiţionale, politice, ori chiar… legilor fizicii). Este o invitaţie la exersarea conştientã a asocierilor non-ordinare, la analiza comparativã a funcţiilor şi a limitãrilor mediilor, deci la cunoaştere prin explorare a universului aflat în spatele orizontului constrângerilor naturale.

Contextul: Multe state europene (printre care România – cu mândrie) sau asiatice au programe spaţiale ambiţioase. Peste 200.000 de voluntari de pe planeta Pãmânt s-au înscris pentru colonizarea planetei Marte prin programul Mars-One. Stephen Hawkins vorbeşte despre “salvarea omenirii” prin colonizarea altor planete. Depãşirea habitatului terestru este o iminenţã, iar primul pas este formarea de comunitãţi pilot (umane) extra-terestre. Presupunând indisponibilã tehnologia câmpului gravitaţional artificial, sau cel puţin limitatã (ex.: centrifuga din Space Odyssey – Arthur C. Clarke), cel mai plauzibil scenariu al explorãrii spaţiale sugereazã expunerea constantã la gravitaţie redusã (sau chiar nulã) pe durata cãlãtoriilor interplanetare, a zborului orbital (ISS de exemplu) ori pe durata şederii în colonii (marţiene, ori titaniene, ori selenare, ori europene…). Printre activitãţile socio-profesionale ale acestor stabilimentelor sportul reprezintã una dintre funcţiile comunitare esenţiale pentru autoîntreţinere, socializare, exersarea funcţiilor cognitive, menţinerea stãrii de alertã, a competitivitãţii etc. În contextul în care NASA pregãteşte deja stabilirea unor baze permanente pe Lunã şi Marte (cu termene între 10 şi 30 de ani), o mizã şi mai grozavã (dincolo de valoarea financiarã şi publicisticã a concursului) este aceea cã ideile noastre pot ajuta acestui pas în mod direct şi imediat. Şi asta chiar de pe insula Atlantykronului, cu un creion, cu o foaie de hârtie şi cu instrumentul cel mai valoros al umanitãţii: imaginaţia.

Câteva exemple: Isaac Asimov descrie o competiţie sportivã într-un tunel vertical în care membrii celor doua echipe se depãşesc una pe cealaltã, propulsãndu-se ajutaţi de mânere fixate pe pereţii interiori. Filmul Ender’s Game foloseşte un principiu similar pentru antrenamente, dar într-o incintã sfericã. În Star Wars III – Revenge of the Sith Anakin petrece alãturi de cancelar câteva secvenţe într-o salã de spectacol în mijlocul cãreia plutesc sfere mari de apã între care plonjeazã innotãtori ca într-un balet (aproape) antigravitaţional. În romanul Un român în Lunã al lui Henric Stahl un marţian aleargã pe suprafaţa Lunii în salturi uriaşe. Dar singura persoanã umanã care a practicat cu adevãrat un sport în afara planetei Pãmânt a fost Alan Shepard, care a jucat câteva mingii de golf pe Lunã în timpul misiunii Apollo 14 din 1971.

Participarea: Deschisã oricãror scriitori aspiranţi sau consacraţi, participanţi sau nu la tabãra ATLANTYKRON 2014.

Categoriile: ST (spirite tinere) şi SC (scriitori consacraţi).

Formele literare: Nuvelã scurtã, povestire, documentar, reportaj, jurnal, teatru (2000-6000 semne).

Punctarea*:
1. Originalitate – 2 puncte.
2. Calitatea informaţiei ştiinţifice – 2 puncte.
3. Adâncimea detaliilor/conexiunilor – 2 puncte.
4. Veridicitate – 2 puncte.
5. Esteticã literarã – 2 puncte.
Nota: * se acordã preferenţialitate lucrãrilor hard-SF.

Juriul: Cenaclul Wolf’s Pack din Bucureşti, Cãtãlin Domniţeanu – membru “reactivat” al Cenaclului SF Nova 5.5 din Galaţi şi un membru surprizã al comunitãţii SF (urmãriţi anunţurile Wolf’s Pack pentru detalii).

Depunerea lucrãrilor**: în format electronic (doc, pdf, bmp etc) la adresa de e-mail wadder_romania@yahoo.com, sau personal (printat sau scris de mâna lizibil) prin Oancea Lucian Cristian, pe insulã la Atlantykron. Nu vom folosi motto-uri pentru depuneri incognito, va trebui sã ne credeţi pe cuvânt.
Notã: ** Prin depunerea lucrãrilor participanţii la concurs cedeazã drepturile de autor Academiei de varã Atlantykron (reprezentatã de organizatorul programului Wolf’s Pack – Oancea Lucian Cristian) pe durata a 12 luni de la data depunerii. În acest rãstimp drepturile de autor pot fi oferite cu titlu gratuit cãtre editori (de pe teritoriul României sau din strãinãtate) spre a fi publicate (în format electronic sau tipãrite), pânã la data de 5 august 2015, data publicãrii. În cazul obţinerii unui contract de publicare individual, autorului îi revin minimum 5 exemplare gratuite din publicaţia în care lucrarea a fost inclusã. În cazul obţinerii unui contract colectiv de publicare într-o antologie (în speranţa participãrii unui numãr mai mare de lucrãri remarcabile) fiecare scriitor publicat va primi minimum 10 exemplare gratuite.

Data limitã de depunere: 6 august 2014, ora 12:00 pm.

Data premierilor: 8 august 2014, seara, pe insulã la Atlantykron (participãrile şi premiile vor fi publicate ulterior pe mediile sociale ale Atlantykron şi Wolf’s Pack).

Valoarea premiilor: 321 de dolari canadieni (echivalentul in Lei Noi).

Acordarea premiilor: fiecare dintre cele doua premii reprezintã 50% din fondul de premiere. Organizatorul (Wolf’s Pack) îşi rezervã însã dreptul de a redistribui maximum 15% în favoarea câştigãtorului care primeşte “votul de entuziasm” din partea celorlalţi membri ai juriului.