Pentru a desemna câştigătorul pentru cele trei proze finaliste, se va completa formularul de vot de la sfarsitul fiecărei povestiri, pâna pe data de 25.08.2014.

atlantykron

Organizator: Cenaclul Wolf’s Pack din Bucureşti, in cadrul ATLANTYKRON 2014

Numele concursului 2014: Competiţii sportive non-G.

Numele programului: DUNA Experiment – Dexterious Universal Apostasy Experiment (Îndemânatic Experiment de Apostazie Universalã)

Scopul concursului: Promovarea gândirii necircumscrise modelelelor cotidiene (sociale, culturale, tradiţionale, politice, ori chiar… legilor fizicii). Este o invitaţie la exersarea conştientã a asocierilor non-ordinare, la analiza comparativã a funcţiilor şi a limitãrilor mediilor, deci la cunoaştere prin explorare a universului aflat în spatele orizontului constrângerilor naturale.

Contextul: Multe state europene (printre care România – cu mândrie) sau asiatice au programe spaţiale ambiţioase. Peste 200.000 de voluntari de pe planeta Pãmânt s-au înscris pentru colonizarea planetei Marte prin programul Mars-One. Stephen Hawkins vorbeşte despre “salvarea omenirii” prin colonizarea altor planete. Depãşirea habitatului terestru este o iminenţã, iar primul pas este formarea de comunitãţi pilot (umane) extra-terestre. Presupunând indisponibilã tehnologia câmpului gravitaţional artificial, sau cel puţin limitatã (ex.: centrifuga din Space Odyssey – Arthur C. Clarke), cel mai plauzibil scenariu al explorãrii spaţiale sugereazã expunerea constantã la gravitaţie redusã (sau chiar nulã) pe durata cãlãtoriilor interplanetare, a zborului orbital (ISS de exemplu) ori pe durata şederii în colonii (marţiene, ori titaniene, ori selenare, ori europene…). Printre activitãţile socio-profesionale ale acestor stabilimentelor sportul reprezintã una dintre funcţiile comunitare esenţiale pentru autoîntreţinere, socializare, exersarea funcţiilor cognitive, menţinerea stãrii de alertã, a competitivitãţii etc. În contextul în care NASA pregãteşte deja stabilirea unor baze permanente pe Lunã şi Marte (cu termene între 10 şi 30 de ani), o mizã şi mai grozavã (dincolo de valoarea financiarã şi publicisticã a concursului) este aceea cã ideile noastre pot ajuta acestui pas în mod direct şi imediat. Şi asta chiar de pe insula Atlantykronului, cu un creion, cu o foaie de hârtie şi cu instrumentul cel mai valoros al umanitãţii: imaginaţia.

 

Prozele participante:

Hex :

Bucla finală :

Hector, mecanicul intergalactic :