Header-18

Obișnuiește-te să fii autor. Mulțumește-te că ești creator. Și asta este de fapt cea mai importantă realizare. Dar să fii scriitor? Este un vis, un țel intangibil, o himeră. Mulți îți vor spune ca ești scriitor după prima pagină pe care ai exhibat-o din buzunarul din față, dar asta nu înseamnă ca ești deja în Panteon.  Să zicem, realist, că poți să ai încredere în tine că poți fi scriitor cam pe când se va vinde volumul cu seria un milion unu.

Și atunci de ce îți spune lumea că ești scriitor de la prima recenzie publicată pe un blog? Ca să-ți facă în ciudă. Azi îți spune așa, mâine, când vei scoate un volum nici nu te va băga în seamă. Pentru ca ar trebui de fapt să vezi ce vor și ce citesc necunoscuții, nu prietenii și cunoscuții care se poartă cu tine după câți bani au în buzunar.

Deci ajungem la profunzimile aspirațiilor personale:

Motivația

De ce vrei să scrii? Dacă te gândești să impresionezi damele, ai greșit din prima. Fetele au aflat deja că cei care scriu nu au timp de ele, nu au bani pentru ele și când deschid gura, vorbesc de chestii ideale, de zâne diafane cu care nu au de gând să fie comparate. Iar când vrei să-ți scoți un volum, o ea se gândește deja la vacanță ratată și iahtul vecinului de peste drum. Deci nu, apucă-te de scris fie cu mult înainte să ieși la agățat, fie mult după ce te-ai căsătorit. Pentru fete oricum nu este nici un pericol, nimeni nu crede că ele pot scrie bine. Fie literatură, fie programe de calculator.

Gloria eternă, e mult prea eternă și rece ca s-o simți. Gândește-te bine. Vrei să-ți trăiești viața sau să fii comemorat ca cel ce era să fie. Foarte puțini ajung în Panteon, mult mai puțini sunt puși pe boltă drept constelații. E o chestie foarte clar definită, iar cei bătrâni nu vor vedea cu ochi buni ascensiunea ta. Vei avea de înfruntat niște minotauri critici cât casa, greu de depășit cu actualul regulament al USR.

Bogăția – merge mână în mâna cu gloria eternă. Privește ceasul când te apuci sa scrii și când termini. Fă o medie a timpului scurs pentru a scrie o pagină standard (cam două mii de semne). Estimează cât vei lua pe ora muncind la jobul pentru care te-ai pregătit (dacă iei mai puțin de 10 euro pe oră căuta altceva). Din scris, în România, poți avea șansa sa iei cam un euro pe pagină. Dacă ești bun. Ca traducător poți lua dublu, triplu. Mai sunt unii care te felicită și nu-ți dau nimic, dar ai avantajul că ieși la aer și te faci cunoscut. Alții îți oferă un mizilic pentru câteva pagini. Zece, douăzeci de euro. Punând la socoteală și timpul pierdut cu corectura, nu cred că vei fi satisfăcut. Totuși, tot e bine când nu dai nimic din buzunar, pentru că se poate întâmpla și asta.

Prieteni. Ai avut prieteni înainte. Acum jumătate te invidiază, iar ceilalți îți sunt concurenți. Vei afla ca autorul nu este om, ci altă specie. Ceva care poate să-ți însceneze tot felul de chestii dubioase. Așa că poți să uiți de asta. Nu crezi? Am fost redactor la SRSFF.ro și am pus ISSN-ul pe revistă. Câteva luni a fost pe prima pagină pe google, cu Games of Trones, înaintea Nemirei și a HBO. Pe urmă la Gazeta SF, unde am creat audiența care o vezi acum și versiunea PDF a revistei. Ștefana Czeller îmi poate mulțumi pentru un volum scos la Tracus Arte. Pe Ben Ami nu-l tipărea nimeni dacă nu-l scoteam eu de sub pietre prin revistele mai sus amintite, iar Liviu Surugiu  și Lucian Dragoș Bogdan îmi datorează câte două volume, pentru că i-am împins eu de la spate. Multe alte cărți au sigla recomandat de Fictiuni.ro pe coperta a patra. Rareș Iordache, cu Selfie, a luat distanță. Mai recunoaște cineva ceva? Hai, curaj. Deci, dintre prieteni jumătate dispar sau se fac că plouă. (Mulțumesc totuși lui Alex Lamba că a menționat revista Fictiuni.ro la Comicon – deși nu e pentru începători).

Aveți ceva de spus? Păi dragilor, aceasta e motivația adevărată. Singura care contează. Singura care va poate da energia și inspirația de care aveți nevoie. Dar pentru ca veți spune ceva, veți fi răsplătiți (pedepsiți – e totuna). Din cei câțiva prieteni care v-au mai rămas, jumătate vor pleca azi pentru ca nu le place ce spuneți. Ceilalți vor pleca pentru ca nu spuneți și despre ei. Deși ceea ce scrieți nu este despre prieteni. Dar, așa e în scris. Singurul apropiat care vă va rămâne fidel este cititorul anonim. Cu cât mai anonim cu atât mai bine. Nu faceți cunoștință la lansări, târguri sau conferințe. Scriitorul trebuie să fie ca doctorul. Fără relații cu cititorul. Cum s-a întâmplat ceva de genul acesta, cum cititorul devine o fiară cu colți de argint, care îți sfâșie inima și organele de scris. Orice variantă cu sfârșit tragic ce poate fi imaginată pe aceasta temă este probabilă. Deci, dacă vreți să scrieți, însurați-vă din timp, ca să aveți sexul asigurat.

Aveți motivație, aveți subiect, aveți redactor, aveți…

Editura

Deși am sărit peste subiect, trebuie neapărat sa terminăm cu discuțiile despre editură. Odată pentru ca trebuie să fiți convinși că fără un redactor literar nu aveți ce căuta la editură. Iar eu nu mai fac redactare de carte pe ochi frumoși pentru că mi-a ajuns câți prieteni am pierdut. Doi, dacă mergeți la self-publishing, dați banii degeaba. Fie coperta, fie conținutul, fie distribuția vor avea neajunsuri și asta se va reflecta în accesul cititorilor la volum.

Relația cu editura e o chestie gen relația cu socri. Trebuie tatonată, îndelung studiată și abordată flexibil. Pentru ca nu știi și nici nu poți ști ce efecte va avea orice cuvânt pe care îl rostești. E bine sa ai ceva de oferit, dar nu o carte. E bine sa ai pe cineva drept agent literar, un cunoscut al editurii dacă se poate. Agenți literari în România oricum nu prea sunt. O editură cu nume cunoscut face jumătate din bugetul de marketing. Mai mult, dacă nu sunteți pe lista celor cinci-zece edituri care tipăresc fără bani de la autor, puteți să vă luați adio de la reputație.

Vă las să citiți și să puneți întrebări. Deocamdată mă duc la scris. Mult mai important, dacă vreți să sprijiniți apariția revistei Ficțiuni.ro și vă plac articolele din această serie, aveți la dispoziție un buton PayPal pentru donații, pe coloana din dreapta.

 

Va urma