afisȘi, după toate zbaterile, dezbaterile și hotărârile contramandate, până la urmă am zis că anul acesta Festivalul de Science & Fiction ar trebui să dedice o ediție nehotărâților, care nu știu dacă să meargă la Râșnov sau nu, dacă au bani de bilet sau au alte dileme mai costisitoare. Deși parcul cu dinozauri era deschis şi festivalurile de rock tocmai se anunțau, dublate de Expoziția Salvador Dali de la Bușteni, amatorii de festival SF au fost foarte puțini, aşa că nu am avut încotro și am rămas în București.

openartAm  fi sărit un an, cum se poate întâmpla și la case mai mari, mai ales că noi nu ne formalizăm, dar insistența publicului („nu avem Râșnov, dar ne lași și fără Festival?”) m-a convins că dacă organizăm ceva, participanți se vor găsi. Astfel că, în perioada 23-24 iulie 2015, s-au desfășurat fără prea mare vâlvă lucrările Festivalului Science & Fiction 2015.

Mulțumesc în primul rând Editurii Open Art, foarte generoasă în a găzdui evenimentele din cadrul Festivalului Science & Fiction, lui Dan Mircea Cipariu și lui Cosmin Perța.

Am considerat că putem păstra în programul manifestării trei puncte importante, care o și caracterizează de altfel: lansările de carte, concursul de proză scurtă pe tema schimbării climatice și dezbaterea științifică, de data aceasta împreună cu Centrul String, coordonat de Mihaela Muraru Mândrea.

Lansările de carte au prilejuit prezentarea volumului doi din seria Pragul al Doinei Roman și a primului volum din Opere Complete al regretatului Mihail Grămescu. Nu voi insista prea mult, e suficient să vă spun că ambele cărți merită citite și pot fi cumpărate din Librăria Open Art.

fsf d11Concursul de proză scurtă, deși anunțat din scurt, cu termen ceva mai lung decât ar fi fost posibil la Râșnov, ne-a permis lectura a 7 texte dedicate schimbărilor climatice, un subiect fierbinte, mai ales în această vară. Am putut extrage 4 finaliști și anume: Florin Purluca, Mircea Liviu Goga, A.G. Billig și Marius Bucur. Textul autoarei A.G. Billig, „Domnul Morris“, ne-a surprins prin idee, concepție şi dezvoltarea subiectului, dintre textele prezentate oferind cea mai complexă abordare literară a temei. Astfel că, la sfârșitul primei zile a lucrărilor Festivalului, i-am putut oferi premiul concursului, constând în cele două cărți prezentate anterior.

fsf d2O intensă dezbatere, pe teme de graniță, la intersecția dintre fenomenologia vieții,  existența universală și matematică, având un surprinzător accent pus pe impactul numerelor prime în matematica supraviețuirii speciilor, a fost declanșată pornind de la o fotografie aparent nesemnificativă, a unui exoschelet de cicadă. Nefiind acesta locul dedicat detalierii unui astfel de subiect, nu ne rămâne decât să-l așteptăm pe vorbitorul Mihai Răuță să dezvolte în scris subiectul, pe care ne oferim să-l publicăm, cu siguranță.

În speranța că am trecut cu onorabilitate de îndeplinirea în condiții vitrege, de austeritate extremă, a oficiilor dedicate Festivalului S&F 2015, de astă dată la București, vă mulțumim tuturor celor care ne-ați sprijinit și v-ați gândit de bine.

Eugen Lenghel

fsf d21fsf d1