star_warsDeja nu mai e un secret pentru nimeni că Forța se va trezi în noul episod al seriei Star Wars. Lucas Arts și George Lucas sunt nume arhicunoscute, iar Disney, noul producător, nu cred că are nevoie de vreo prezentare. Dacă vreți și e cazul, o vom face.

Dar mai întâi să ne ocupăm de evenimentul principal. Luna viitoare, în pragul sărbătorilor de iarnă, Disney ne va face cadou un nou episod al seriei care se tot extinde la perioade senzaționale în timp, suficient cât noi generații să fie prinse în rețeaua poveștii, fără ca generațiile care au participat în anii ’70 la lansarea ei să fi scăpat de sub influența acesteia. Fără să aduc atingere sensibilităților unora sau altora dintre fani, pentru mine Star Wars este la fel de puternic formatoare ca și Dune a lui Frank Herbert. Religii, sau curente spirituale, magie care pentru unii este doar tehnologie sau antrenament extrem, cele două opere marchează secolul trecut și îl influențează puternic și pe acesta.

Ce aduce nou acest episod? În primul rând este o viziune mult mai adaptată acestei decade, o rezoluție mult mărită a filmului dar și al detaliilor poveștii – jocul actorilor, complexitatea noilor personalități, evoluția extremă a personajelor bine cunoscute anterior, dar revenite după o lungă și dificilă maturizare. Nou este și regizorul, înlocuind viziunea lui George Lucas, cu intensitatea detaliilor lui J.J. Abrams, cu nenumărate titluri de succes – Star Trek: Into Darkeness, Revolution, Fringe, Mission Impossible, Super 8 și altele. Harrison Ford, Carrie Fisher și Peter Mayhew din garda veche…

Am urmărit fiecare trailer și este evident că avem de a face cu o mega-producție, cu un monstru al cinematografiei care va marca puternic privitorii, considerabil mai tare decât a reușit s-o facă Games of Thrones. Nu am de gând să fac spoiler aici. De aceea, mă voi mulțumi pentru început să vă prezint ultimul trailer și bineînțeles, să amintesc compania interesantă de care se bucură filmul, prin dezvoltarea unui joc dedicat acestui episod, Star Wars: Battlefront și reclama în care Anna Kendrick are un rol tragic.

O singură obiecție am. Droizii mei sunt cubici, dar se rostogolesc cel puțin la fel de repede cu cei sferici din film. Detalii într-un text aflat undeva, aproape.