Cover-22

E luna cadourilor. Foarte simplu, simbolic, dar banal în același timp. E totuși ocazia unor surprize, mai mari sau mai mici, poate recompense așteptate și materializate cu minim de dezamăgiri. Cu același gând mă îndrept în viitorul apropiat, în care deja celebratul episod 7 al seriei Star Wars vine la 38 de ani de la primul film pe această temă. 1977 a fost pentru România un an marcat de două evenimente. Cutremurul, singurul pe care ni-l vom aminti cu atât de multă intensitate, sper, și apariția simbolică, fenomenală a filmului Star Wars.

E greu să-ți dai seama de energiile acumulate în spatele acestui nume. Este un fenomen de masă, care a crescut neîncetat în intensitate și cuprindere, având chiar caracteristici comune fenomenului religios. Este suficient să consultăm lista aparițiilor de film sau seriale TV, ca să ne lămurim că ne-am lăsat poate derutați de alte activități, în timp ce universul Star Wars cucerea planeta Pământ. Cu peste 28 de miliarde de dolari venituri încasate pentru franciză, „succes” este un calificativ mult prea slab și lipsit de semnificație. Nu mai insist asupra datelor care pot fi găsite cu ajutorul unui Google devenit chiar mai ubicuu decât franciza despre care discutăm.

Amenințarea Fantomei, episodul 7, lucruri care mă duc repede cu gândul la ’77, la energii încătușate, gata să fie eliberate exploziv, în ajun de Crăciun, ca într-un trecut an ’89, pe fundalul unei nemulțumiri sociale al cărei fitil pare a se fi stins, deși e clar că mocnește tăcut. Ce surprize ne așteaptă odată cu aceste cadouri de sfârșit de an? Ce cal troian ni se pregătește? Nu rămâne decât să ne înarmăm cu răbdare, bunăvoință și multă încredere într-o soartă mai bună, poate și cu puțină speranță că soarta ne-o putem croi noi înșine.

De aceea vă urez ca surprizele să vă fie cât mai plăcute!

La mulți ani!

 

How_StarWars_Changed_the_World