cover-26Pe vremea lui, Virgiliu afirma că timpul fuge. Acum, în luna în care poetul roman ar fi împlinit 2086 de ani, dacă ar fi primit suficiente derogări de la forurile responsabile cu nemurirea terestră, constatăm tot mai frecvent că timpul zboară, nu glumă, chiar dacă adesea ne mai dă şăgalnic şi straşnic cu tifla.

Aşa se face că, abia simţită, a venit toamna cu roadele şi – de ce nu? – cu poamele ei. Diferenţa e din ce în ce mai evidentă, pentru cine are ochi de auzit şi gură să vadă! Că în ultima vreme ne specializăm iarăşi intensiv la cursurile facultative de gură-cască şi de minte ameţită pe care le pregătesc mass-media şi politicienii, doar-doar ne vor distrage iarăşi atenţia de la ce e important şi le-om da din nou voturile orbeşte, alegând răul cu potenţial aparent mai mic, ca mulţumire pentru cât de multe au făcut prost şi pentru câte au ratat să facă bun în ultimii aproape 27 de ani.

Şi, uite aşa, uităm de ce e important, uităm de noi, ne lăsăm prinşi în mecanismul care ne toacă vieţile şi timpul, implacabil, cu precizie de mecanism care şi-ar fi găsit mai bine rostul la ceva productiv, constructiv, benefic, ne înstrăinăm de cei dragi şi de noi înşine, tot mai săraci, tot mai trişti, tot mai depresivi şi neoameni. Nu mai avem nimic – afară de rate la bancă şi obligaţii asumate în numele altora…

Dacă vă doriţi să vă regăsiţi echilibrul atât necesar, încercaţi să faceţi zilnic un pas în afară – închideţi telefonul, laptopul, calculatorul, lăsaţi grijile de la serviciu şi maşina în service. Aşa! Acum petreceţi măcar o oră cu cei dragi pe care îi aveţi în preajmă, căutaţi compania oamenilor de valoare din viaţa voastră, oameni de care aţi uitat nepermis de uşor, plimbaţi-vă prin parc, prin amintiri, prin planuri de viitor, prin librării – atâtea câte mai sunt, răsfoiţi o carte, citiţi o poezie, o schiţă, o nuvelă, un capitol de roman.

Dacă toate acestea din urmă vi se par inaccesibile sau prea îndepărtate, vă punem la îndemână, după o absenţă de câteva luni, noul număr al revistei Ficţiuni.

Lectură plăcută!