ghiddfAtunci când se apucă de lucru, cea mai dificilă misiune a unui scriitor este să stabilească precis cărui gen literar i se va subscrie opera pe care tocmai a început să o producă. Evident, restul e floare la ureche, un mizilic, un fleac, o bagatelă.

De aceea, m-am gândit să vă ajut întrucâtva să deosebiţi eficient genurile literare. După cum este de aşteptat, există şi experţi care ştiu să o facă mai bine decât mine, deci au tot interesul ca să vă deruteze. Trataţi-i cum se cuvine: cu deferenţă, cu o friptură în sânge şi un pahar de vin  bun (despre vinuri, cu altă ocazie). Achitaţi nota, oricât de piperată, sau citiţi în continuare:

 

Roman de aventură Un politician român cinstit se bate năvalnic cu valurile. Valurile câştigă în trei seturi, cu 4-6, 6-4, 7-5.

Roman (auto)biografic Un politician român cinstit se naşte rar. Aşa că vi-l prezentăm pe singurul. Iliescu. Jos Iliescu!

Roman etnic Un politician român cinstit are probleme etnice: nu îşi dă seama dacă este buzoian sau brăilean.

Biografie ficţională Un politician român cinstit se bate de unul singur cu năvălitorii japonezi, pe care îi respinge până în Siberia.

Roman gotic Un politician român cinstit, despre care aflăm că de fapt este o tânără numită Gerda, are un castel, o catedrală şi repară ceasornice neîntoarse la timp.

Roman istoric Un politician român cinstit bea o bere la Gambrinus cu Nenea Iancu.  Acesta din urmă se decide să plece în Germania.

Roman horror Un politician român cinstit îşi elimină eficient şi cu cruzime colegii necinstiţi. La final, aflăm că a fost tocmai invers.

Roman pentru copii şi tineret Un nenea care face politică. Deci: câh.

Roman de succes Un politician român scrie un best-seller despre un sas. Nimeni nu ştie de ce se vinde atât de bine cartea, că doar nu e scrisă de însuşi Klaus Werner Iohannis.

Roman pe placul tuturor (mainstream) Un politician român cinstit are o angoasă pe care decide să o facă publică. Nu reuşeşte.

Roman cu mistere Pot exista politicieni români cinstiţi? În volumul 5 al trilogiei aflăm că NU.

Roman realist Un român cinstit se apucă de politică. Devine brusc politician necinstit.

Roman popular Un sat întreg de bătrâni ursuzi şi dinamovişti decide să aleagă un fiu tânăr al satului care să devină politician. În cele din urmă, acesta îmbătrâneşte degeaba.

Roman psihologic Pe un student sărac îl chinuie talentul literar. Un politician român hotărăşte să îl ajute, dar nu se decide dacă face bine sau rău. Chinuit de remuşcări, unul dintre ei fuge intempestiv în insulele Maldive.

Roman cu cheie Mai mulţi politicieni români reali sunt exasperaţi de prezenţa unui personaj fictiv şi incoruptibil, care le zădărniceşte toate planurile şi aranjamentele, lăsându-i fără comisioanele uzuale. Se construiesc temeinic 3000 de kilometri de autostradă pe an.

Roman de dragoste Doi tineri – un el şi o ea – se iubesc. Părinţii lor se opun reformei în învăţământ, vaccinurilor anuale şi eutanasierii oilor mâncate de lupi. Romantismul învinge. Pe coasta stâncoasă care domină mica localitate de munte creşte ca în poveşti castelul unui parlamentar corupt, care lasă întreaga vale fără apă potabilă, fiindcă îşi face el microhidrocentrală din bani publici. Tinerii se despart şi emigrează separat în Bulgaria.

Roman rocambolesc Mai mulţi foşti parlamentari cu pensii nesimţite sunt ajunşi de blestem. Deşi ROmâni, cam bolesc.

Roman romantic cu suspans Pe un politician corupt nedovedit îl suspendă colegii de potlogării. Mulţimea e derutată. O ambasadă democratică se amestecă în mod nedemocratic. Pisica e la ei în teren. Terenul e în leasing.

Roman Science-Fiction Mai mulţi ingineri şi oameni de ştiinţă sunt chemaţi să ia măsuri ca motorul economic să meargă. Deşi nu are probleme tehnice, acesta refuză cu obstinaţie, aducându-i treptat pe toţi într-un hal de nedescris. Bec roşu. Hal 2016.

Roman fantastic Deşi au cu toţii puteri magice, locuitorii unei cetăţi mor pe rând, ca muştele. Cititorul ajunge să îşi dorească să fie vorba despre politicieni români corupţi. Cum altfel?

Roman tehno-thriller Un politician român corupt este ţinta mai multor asasini plătiţi, care încearcă diferite procedee tehnologice avansate pentru a-l elimina fizic, chimic şi economic. Câţiva lichidatori reuşesc să-i închidă o firmă. Celelalte supravieţuiesc. Intervin ANAF-ul şi naşul său – de botez, de cununie sau de… familie!

Roman thriller Un politician român cinstit trăieşte cu impresia că bunica pe care a lăsat-o fără pensie şi ajutor de handicap vrea să îl sugrume în fiecare noapte de joi. Hotărăşte să se mute de acasă, dar îşi dă subit seama că mamaie suferă de Alzheimer, deci nu îşi poate aminti cu atâta precizie când e joi. Bănuiala cade acum pe amantul soţiei, producându-i contuzii grave şi o spitalizare în ambulatoriu, ceea ce atrage intervenţia doctorului Arafat cu helicoptere SMURD şi Helicobacter pylori.