Nota antologatorului

Această antologie nu reprezintă un act politic. Cel mult o bornă istorică, o foiță de turnesol, un aide-mémoire, un gest estetic, un manifest poetic.

Poezia este forma artistică cea mai sensibilă la tectonica socială, spațiul imediat de manifestare a reacțiilor nedecantate, necizelate, spațiul țipătului. Acesta este spațiul care ne interesează, cel în care psihicul și sensibilitatea reacționează la cald, în care rațiunea este supusă instinctului – în cazul nostru instinctului poetic.

Antologia aceasta vine să surprindă, să imortalizeze – folosind poezia ca vehicul, pe post de cameră video – tocmai bolboroseala aceasta a sinelui în fața istoriei, să fixeze cât mai mult din gama de sentimente și reacții desfășurate încă de la început pe portativul acestor proteste.

La manifestații au participat sute de poeți. Dintre aceștia am ales 47. Poeți din generații diferite, cu afinități diferite, din orașe și din școli literare diferite.

47 de texte care împreună compun o simfonie atipică și inegală, la fel de compozită și necenzurată ca și manifestările sociale care au provocat-o.

Poeme de dragoste, poeme sociale, poeme-program, poeme crude, poeme scrise în timpul protestelor, despre proteste. #Rezist! Poezia este o antologie unică, antologia unui moment istoric la care ne raportăm printr-o prismă estetică.

Cosmin Perța