Traducere din engleză: Nicu Gecse

A fost dragoste la prima vedere, neprecedată de vreun avertisment.

Și totul se datorase unei noi versiuni a filtrului optic „partener ideal“. Programatorii aceia de bâlci au lăsat un număr prea mare de erori în software și uite la ce rezultat s-a ajuns!

În mod neașteptat, Marina l-a observat pe tânărul acela plăcut prin mulțimea de indivizi fără chip, tipică orelor de vârf. Lentilele Marinei nu l-au încadrat în mediul virtual, ci i l-au arătat în cea mai bună lumină posibilă. În mijlocul unei străzi înguste, medievale, se afla un tânăr chipeș și… modern de-a binelea. Se pare că și el o observase pe Marina (deși mai târziu a mărturisit că, de fapt, el o văzuse în mijlocul unor preerii nemărginite).

Au făcut schimb de cărți de vizită electronice și seara i-a găsit cinând într-un restaurant confortabil de pe malurile râului Sena. Aerul mirosea a migdale și ei îi puteau auzi pe turiștii care discutau și râdeau… (Artiom dădu buzna într-o emisiune transmisă în direct, cu sunete și mirosuri). Când filtrul optic „partener ideal“ i-a avertizat că intervenise o eroare, l-au ignorat amândoi. N-ar fi trebuit s-o facă.

De fapt, pe Artiom nu-l deranja deloc faptul că ea părea cuprinsă de convulsii epileptice – se obișnuise repede cu ele și pe ea o trata cu delicatețe.

– Nu-ți face griji, nu e vina ta, i-a spus el. N-ai de ce să-ți fie rușine!

A dus-o pe la clinici scumpe și cei de acolo n-au făcut decât să ridice din umeri: codonii erau înscriși chiar în țesătura lanțului genetic și se răspândiseră într-atât de mult, încât găsirea și înlăturarea lor era practic imposibilă. Le-au sugerat să-i dea în judecată pe avocații corporației: străbunicul Marinei semnase un acord de cooperare în care părțile căzuseră la înțelegere, dar nu fusese de acord cu clauza conform căreia și descendenții lui vor putea deveni anunțuri vii.

Ea însă n-a vrut să meargă în instanță. Voia doar ca totul să se termine. În timpul crizelor părea ca o păpușă de lemn care striga în gura mare: „Pentru un păr mătăsos și parfumat, folosiți șamponul Snow Lion!“

Apoi, trei ani mai târziu, Artiom a găsit e eroare de codare în propriul său ADN, eroare care supraviețuise cumva acolo încă din secolul trecut. Era atât de abil gândită, încât nu exista nicio modalitate de a o localiza sau identifica.

Criza s-a declanșat într-o zi, pe neașteptate. Așa că Artiom s-a trezit umblând pe străzi și cerându-le oamenilor să voteze pentru o altă clonă a fostului președinte – cel care fusese răsturnat de președintele actual în urmă cu patruzeci de ani.

În cele din urmă, Artiom a fost forțat să se supună codării obligatorii. Marina a fost decăzută din drepturi. „Slavă Domnului că nu avem copii“, și-a spus ea în gând. Îi era teamă fie doar să-și imagineze ceea ce ar fi moștenit ei.

Așa că viața ei continuă. Și, la drept vorbind, nu e una tocmai rea, ba chiar e la fel ca a multora din noi.

Doar că, în fiecare noapte, ea visează râsul îndepărtat al turiștilor, aerul miroase iarăși a migdale și luminile clipesc de cealaltă parte a râului…

 

© 2017 Ficțiuni.ro

 

Vladimir Arenev este pseudonimul literar al lui Volodimir Constantinovici Puzi. Autorul are 38 de ani și este din Kiev, Ucraina. Lucrează ca scriitor, jurnalist, redactor, scenarist și traducător. Scrie îndeosebi în rusă și ucrainiană, iar schița pe care ne-a încredințat-o pentru Ficțiuni a tradus-o singur în engleză. A debutat cu proza „Îngerul păzitor“, apărută în 1998, în primul număr al antologiei Maidan XXI. De atunci a colaborat cu mai multe publicații, iar textele lui au apărut în reviste și antologii din Ucraina, Rusia, Polonia, Lituania, Estonia și Germania, dar a fost tradus și în engleză și franceză. La Euroconul din 2004, care s-a ținut la Plovdiv, în Bulgaria, a primit premiul de încurajare pentru scriitor. A fost nominalizat în mai multe rânduri la premiul acordat de convenția autorilor de ficțiune Star Bridge, pe care l-a obținut în 2001 și 2005. În 2008, Arenev a primit premiul literar Aleksandr Beleaev. În anul 2014, la Euroconul desfășurat la Dublin, în Irlanda, a primit premiul Spirit of Dedication pentru „cel mai bun autor de science-fiction și fantasy pentru copii“, acordat pentru povestirea Sufletuar (Душниця).