21 Septembrie 2019 marchează 80 de ani de la prima apariție în tipar a lui Batman.  Era ideea cu care Bob Kane și Bill Finger reușeau să de un nou influx de popularitate revistei Action Comics, editată de compania care urma să devină mai târziu DC Comics. Batman era într-un fel similar lui Superman, dar atuurile lui erau imaginația și tehnologia. Nu avea puteri extraordinare, ci doar abilități și resurse. Acum după atâtea decenii în care personajele au ridicat valoarea publiciștilor, inspirând noi aventuri ale personajelor, noi transformări și povești eventual transpuse cinematic, determinând impulsionând creșterea concurenței, suntem marcați de lupta a doi giganți: DC Comics și Marvel.

Având poate o carieră chiar mai impresionantă a lui Bob Kane, Stan Lee a demonstrat cu siguranță dimensiunea culturală și socială a personajelor descrise de el. Spre deosebire de Batman – Bruce Wayne, antreprenorul de succes, moștenitor al unor averi considerabile și plin de calități în ochii femeilor care vânau o partidă bună, Peter Parker supranumit Spider Man, avea mai multe nereușite și ezitări, decât vânătăi în urma căzăturilor.

NU încerc să fac psihologie comparată, dar personajele își trag calitățile si defectele din creatorii lor. Este Batman mai bun decât Spider Man, sau reversul este adevărat? Ambii supereroi fără puteri speciale, dar îndrăgostiți și dependenți de tehnologie? Cine vrea să schimbe lumea, cine doar se bate cu criminalii locali? Cine aleargă după aventuri și cine își sacrifică sentimentele pentru mai binele aproapelui?

Mai precis, care este motivația creatorului? Succesul în fața femeilor sau puterea de a influența masele, pentru o lume mai bună?