9istoriireutilizate

9 Istorii Reutilizate – Coperta 1

Titlu: 9 Istorii reutilizate
Autor: Eugen Lenghel
Colectia: Lit
Categoria: Proză scurtă
ISBN: 978-606-8571-25-6, Format: 13 x 20 cm, 156 pag, Aparitie: 2014, Martie

Eugen Lenghel e unul dintre scriitorii rari pentru care proza scurtă e o vocație, caracterul concis al scrierilor sale ținând de o modalitate de expresie și nu de sărăcie ideatică. Nouă povestiri? Da, deși ar fi putut fi și nouă romane, fiindcă ideile SF și substanța epică în care au fost ele ambalate ar fi permis extinderea fiecăreia dintre ele la dimensiunea unui roman. Autorul a preferat însă rețeta clasică a povestirii, având limpede în minte modelul impus în România de anii în care literatura science-fiction își câștiga publicul imens pe care ultimele două decenii l-au cam risipit. Ritm, idee, suspans, finaluri neașteptate, accident științific, acțiune, teme de meditație, personaje solid construite, universuri cunoscute… Cam asta ne propune Eugen Lenghel într-o carte care trebuie citită mai ales de aceia care au rămas perpetuu îndrăgostiți de epoca de aur a science-fiction-ului și care știu din teorie sau simt din instinct că stilul clasic nu se demodează niciodată.

Dan Doboș

9 Istorii reutilizate (2014) este volumul de debut al scriitorului român Eugen Lenghel. Acesta cuprinde o selecție de povestiri science fiction, fantastice și polițiste scrise de autor de-a lungul unui sfert de secol[1].Anterior acestui volum, în 1990, numărul 6 al publicației “Clubul SF” a fost dedicat operei lui Eugen Lenghel, cuprinzând două povestiri ale sale. [… Wikipedia]


Eugen Lenghel este un scriitor care şi-a şlefuit talentul literar în fandomul sf. Şi ca mulţi din această zonă, este şi un animator al genului. În perioada 16-20 iulie 2014, el coordonează desfăşurarea celei de-a doua ediţii a Festivalului Science & Fiction de la Râşnov. Chiar dacă pare să nu mai aibă dinamica de altădată, genul science fiction continuă să existe în România prin aceste insule deocamdată izolate şi prin entuziasmul fanilor.

Dacă am trezit curiozitea amintind acest festival, sper să provoc şi pofta de lectură prin cele câteva rânduri pe care am să le scriu despre ultima carte a lui Eugen Lenghel: 9 Istorii Reutilizate, (Bucureşti: Editura Tritonic, 2014).

Întâi de toate, cele nouă istorii nu pot fi circumscrise unui gen pentru că sunt o combinaţie reuşită de science fiction, fantasy şi gothic. Apoi cred că miza lor este revelaţia faptului că între real şi imaginar, graniţa poate fi extrem de difuză. S-a scris mult pe tema asta, însă scriitura alertă a lui Eugen Lenghel cu efecte aproape cinematografice ne face să experimentăm direct această limită. [… La Punkt]

Eugen Stancu


În primul rând, cred că asta e una din cele mai tari coperte pe care le-am văzut până acum. Asta e genul ăla de copertă care mie sigur mi-ar atrage atenția într-o librărie.
Trecând mai departe… asta e de fapt o colecție de nouă povestiri scurte. Unele sunt fantasy, altele SF și sunt și vreo două polițiste, dacă nu mă înșel. Eu nu citesc multe colecții de povestiri, dar asta chiar mi-a plăcut. Singurul lucru care mă încurcă în recenzia asta e că nu știu cum exact să vorbesc despre cartea asta. Cred că cel mai bine ar fi să iau fiecare povestire în parte și să spun pe scurt ce cred despre ele. […Everything and anything]

Leontina Crăciun


QRC 9IstoriiOri de câte ori am avut ocazia să mă apropii de genul science fiction, am făcut-o cu un soi de sfială. Un autor de SF trebuie să combine  talentul literar cu numeroase noţiuni de chimie, fizică, mecanică, electronică, informatică şi Dumnezeu mai ştie ce altceva (mult mai multe decât voi şti eu vreodată!) pentru ca rezultatul să fie captivant şi ca un resort al minţii cititorului să spună „da, undeva în viitor acest scenariu ar putea fi posibil”.

Deşi cartea intitulată 9 istorii reutilizate este volumul de debut al lui Eugen Lenghel, autorul nu este câtuşi de puţin un necunoscut printre iubitorii genului. El abordează cu lejeritate un mix de genuri literare. Descoperim, pe lângă ceea ce se numea odată literatură de anticipaţie şi un pic de mystery&thriller, puţin fantasy şi o briză de romance.

[…]  Una peste alta, am citit cu plăcere cartea lui Eugen Lenghel şi o recomand. Pe de o parte pentru că este o lectură incitantă. Iar pe de altă parte, pentru că istoriile dezvăluie un potenţial, o promisiune pentru poveşti viitoare din ce în ce mai interesante. [… Revista de Suspans]

Anamaria Ionescu