15 August

În mijlocul unui august torid, după o vară ploioasă și o primăvară inexistentă, îndrăznim să ieșim în lumină cu o nouă tentativă literară. Suntem convinși de prezența scriitorilor tineri, care poate au nevoie de îndrumare și sprijin sau poate nu. Vom încerca să le oferim o bază de lansare, poate modestă dar beneficiind de atenția  și discreția necesare debutanților și nu numai, de sprijinul pe care l-am primit la vremea noastră și pe care suntem datori să îl întoarcem.

Nu suntem o nouă revistă de SF, ci doar o revistă, cu pretenția aparent lipsită de modestie, că dorim să selectăm literatură, fie ea de orice gen sau sub-gen literar. Nu marginalizăm SF-ul dar considerăm că în aceste zile prezente, în care realitatea tehnologică și cunoașterea au ajuns și au depășit pe alocuri SF-ul clasic, orice lucrare se poate încadra în acest sub-gen. Inserturile cotidiene despre inteligențe artificiale sau calculatoare cuantice modifică modul de percepție al societății umane și generează idei SF chiar dacă sunt prezentate în opere percepute ca non-SF.

Am propus recent analiza fenomenului The Circle, roman de mare succes al lui Dave Eggers, publicat în 2013, și urmat în 2017 de filmul cu același nume. Opera tratează convențional o rețea socială ipotetică, poate asemănătoare facebook sau altor rețele sociale, dar analiza trece ușor la tirania celor care dețin puterea și pot coordona comportamentul indivizilor sau chiar al maselor.

Analiză socială, dezvoltare tehnologică, avertisment asupra urmărilor catastrofice, toate acestea sunt ingrediente ale unui roman SF. Clasicul Fahrenheit 451 nu este departe ca subiect, dar totuși foarte diferit.

Vrem să vă citim, dorim să arătăm tuturor că existați și că scrieți. Vrem să avem ocazia să vă premiem la Festivalul SF din fiecare vară, să ne întâlnim cu voi, acolo unde sunteți, așa cum s-a întâmplat luna trecută la Craiova!

Eugen Lenghel

http://lenghel.net

Eugen Stefan Lenghel (n. 10 ianuarie 1966) este specialist în informatică cu experiență de peste 30 de ani. Din 1986 a frecventat Cenaclul studențesc „Solaris”, intrând în viața literară doar puțin după începutul vieții profesionale. Una dintre prozele sale a fost selectată pentru publicare în Almanahul „Anticipația 1990”, urmată de publicarea în numărul 6 al colecției „Clubul SF”, în 1990, a altor două povestiri. După o perioada de consolidare profesională, a reluat activitatea literară în paginile unor reviste online și antologii, dintre care se pot menționa antologia de proză scurtă "Ferestrele Timpului", Tracus Arte, 2013 şi antologia de poem fantastic "Cerul de Jos", Editura Virtuală, 2013. Debutul în volum personal este concretizat prin selecția de proză scurtă "9 Istorii Reutilizate", Editura Tritonic, 2014. În același an, la Târgul de carte Gaudeamus, lansează volumul de proză scurtă "Numărătoare Inversă", la editura Tritonic. În 2015 an revine cu volumul "Fermierul virtual", la Editura Tracus Arte dublat de volumul prin care abordează noi tematici "Instabilitate cuantică", la Tritonic, ambele fiind lansate la Târgul de carte Gaudeamus 2015. Urmează lansarea în 2017 a volumului „Proximul cuantic”, publicat cu sprijinul Editurii Eikon, care cuprinde două proze premiate. Pe lângă volumele de mai sus, contribuie cu de proză scurtă, eseuri și articole diverse în Luceafărul de dimineață, Revista SRSFF, Revista Nautilus, Gazeta SF şi Fictiuni.ro. Experiența de coordonator în publicistica virtuală începând cu 2010, i-a permis ca în 2013 să înființeze revista de literatură și arte vizuale Fictiuni.ro, pe care o conduce în prezent. Tot în 2013 inițiat și continuă să organizeze Festivalul Science & Fiction de la Râșnov.

Sugestii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.