Concursul național de proză scurtă „Dan Ursuleanu“

 Concursul național de proză scurtă „Dan Ursuleanu“

Începând cu toamna anului 2022, revista de literatură și arte vizuale Ficțiuni.ro va organiza anual concursul național de proză scurtă „Dan Ursuleanu“.

Apărut din dorința de a promova creația literară în limba română, concursul de proză își propune omagierea omului de cultură Dan Ursuleanu (1942-2013), scriitor și jurnalist de excepție, un om deosebit  cu o activitate prodigioasă, realizator al mai multor programe și emisiuni radio și TV, cu difuzare națională.

Prin urmare, în fiecare ediție, numele câștigătorului concursului va fi făcut public în cadrul unei festivități de premiere ce se va desfășura în data de 6 noiembrie, ziua de naștere a maestrului Dan Ursuleanu.

 

Regulamentul ediției 2022

La concurs pot trimite manuscrise toți autorii români, debutanți sau care au deja lucrări publicate, indiferent de vârstă, convingeri şi orientare politică, religioasă etc. Membrii juriului, administratorul premiului și rudele acestora nu pot participa la edițiile în care cei amintiți dețin un rol activ.

Se acceptă manuscrise originale (aparținând autorilor) ce vor conține o ficţiune literară în proză, indiferent de gen: science-fiction, fantasy, thriller, poliţist etc.

Fiecare autor poate participa la acest concurs cu o singură lucrare literară, respectând următoarele cerințe stricte:

Manuscrisul va fi redactat în limba română modernă, respectând regulile gramaticale în uz, inclusiv scrierea cu diacritice. Se primesc lucrări în proză cuprinzând 10.000-20.000 de caractere cu spații (5-10 pagini de format A4). Textul va fi tehnoredactat în programul Microsoft Word şi salvat în format .docx, cu font Times New Roman, mărime 12, spaţiere la un rând și jumătate.

Lucrările vor fi trimise folosind pagina de contact.

În același mesaj cu lucrarea trimisă la concurs, fiecare autor va trimite un scurt comentariu ce va conţine datele sale de identificare şi contact: numele şi prenumele real, data naşterii, adresa completă, numărul de telefon, ocupaţia şi adresa de e-mail pe care dorește să primească ulterior corespondența cu administratorul premiului.

Autorul este de acord să cedeze în favoarea revistei Fictiuni.ro drepturile de autor pentru lucrarea trimisă pe durata de un an din data trimiterii, în vederea publicării unei antologii a lucrărilor prezentate în concurs, pentru care se vor stabili separat, prin contract, condițiile de remunerare.

Termen

Manuscrisele se trimit până la data 23 octombrie 2022, ora 23.59, la adresa de contact mai sus amintită, cu subiectul: Pentru concursul literar „Dan Ursuleanu“, ediția 2022.

Juriul concursului

Juriul este format din Camelia Stănescu-Ursuleanu și Eugen Lenghel; componența juriului fiind în curs de completare cu cel puțin un membru.

Administrare

Administratorul premiilor asigură strângerea sumelor necesare premierii și bunei derulări a concursului, ține legătura cu sponsorii și cu participanții la concurs și răspunde de gestionarea corectă a fondurilor obținute. Pentru ediția 2022, administratorul premiilor este Nicu Gecse.

Activitatea juriului și a administratorului premiilor este neremunerabilă.

Premii

Ediția 2022 a concursului de proză scurtă „Dan Ursuleanu“ va fi dotată cu următoarele premii, acordate în bani:

Premiul I – 400 de euro

Premiul II – 300 de euro

Premiul III – 200 de euro

Mențiune – 100 de euro

Fiecare premiant este răspunzător de plata impozitului aferent premiului obținut.

 

OBSERVAŢII

Creațiile în versuri, eseurile filosofice, istorice, lingvistice sau lucrările dramatice nu vor fi admise în concurs. De asemenea, nu vor fi luate în considerare lucrările care nu respectă regulamentul concursului literar, așa cum a fost el prezentat mai sus.

Dacă lucrările înscrise în concurs nu au un nivel valoric adecvat acordării unui premiu național, există posibilitatea ca unul sau mai multe premii să nu fie acordate.

Fictiuni.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.