BD la Gaudeamus 2013

 BD la Gaudeamus 2013

Miercuri 20 noiembrie de la ora 15:00 în sala Cupola are loc masa rotundă: „Banda desenată şi ilustraţia de cărţi pentru copii”

Tema: „Locul benzilor desenate în lumea tinerilor. Limbajul benzilor desenate în toate formele sale. Banda desenată: instrument de emancipare şi suport de creativitate”
Moderator: Jean Auquier, directorul Centrului de Bandă Desenată din Belgia
Participă: Lisbeth Renardy, ilustratoare de carte pentru copii (Comunitatea Franceză din Belgia), André Szakvary, editorul benzii desenate „Tintin” în limba română, Sidonie Mézaize, directoarea librăriei franceze „Kyralina”, Anamaria Pravicencu, directoarea librăriei „Jumătatea Plină”, Nicolas Julliard (Franţa).

Vineri, 22 noiembrie, ora 12:00 la standul Radio România prezentarea celor mai noi titluri din colecţia „RADIO-PRICHINDEL“, în formula deja consacrată de carte ilustrată BD cu CD, continuă să le ofere celor mai tineri cititori/ascultători spectacolul radiofonic al unor voci de neuitat, susţinut acum de comentariul grafic inovativ al unor apreciaţi tineri artişti: Ion Lucian, Cocoşelul neascultător (înregistrare 1961; benzi desenate de Alexandru Ciubotariu) şi Charles Perrault, Motanul încălţat (înregistrare 1970; benzi desenate de Lavinia Trifan Pop). Se vor mai lansa, desemenea şi colecţiile de audiobook dedicate celor mici: Volumele 13-14 din colecţia de CD „NOAPTE BUNĂ, COPII” sunt „numere speciale de poezie” şi propun întâlniri spectaculoase cu 2 autori şi 2 personaje clasice ale literaturii pentru copii: Ana Blandiana, Întâmplări cu şi fără Arpagic în lectura autoarei (înregistrare 2004), Gellu Naum, Cartea cu Apolodor în lectura Alexandrinei Halic (înregistrare 1998; 2013) şi Ion Creangă, Trei poveşti citite de Mihail Sadoveanu, Dumitru Furdui, Alexandrina Halic (înregistrări 1952, 1962, 2013; ilustraţii de Ana Botezatu)
La întâlnirea cu poezia şi poveştile, cu Arpagic, Apolodor… şi ceilalţi vestiţi eroi vor participa: Ana Blandiana, Alexandrina Halic şi Alexandru Ciubotariu („Ciubi“), coordonatorul seriei BD a colecţiei „Radio-Prichindel“.
Moderator: Ligia Necula, realizator de emisiuni pentru copii la Radio România Cultural.

Duminica 24 nov. ora 11 la Romexpo cu editura Litera o relansare a cărții Poezii pentru cei mici de Aurora Georgescu și ilustrate de Șerban Andreescu. Evenimentul va fi susținut de actrița Monica Davidescu și de vedeta Bianca Brad.

litera_o

Avatar photo

Ionut Bănuță

Ionuț Bănuță s-a născut pe 5 ianuarie 1970 la Câmpina, dar până la vârsta de 18 ani a locuit în Buzău, unde a și înființat cenaclul Pozitronic. Din 1989 devine membru și al cenaclului Prospectart, iar din 1990 membru fondator al cenaclului String. Din 1994 devine și membru al clubului Quo Vadis? din Ploiești (unde se și mută, de altfel). Primul premiu – pentru grafică – îl obține în 1988, la Zilele H. Coandă, iar în 1990 debutează cu grafică în Almanahul Contemporanul. Urmează, în anii următori, alte premii și expoziții – personale sau de grup la diverse manifestări de gen pentru ca în 1992 să obțină și primul premiu al Romconului. A fost membru fondator FNTSF și membru fondator ARSFAN. În aceeași perioadă susține și o rubrică despre aparițiile BD și SF din aria francofonă la Exploratorii zilei de mâine. Începe să publice regulat grafică în revista Anticipația. Din 1992, împreună cu fratele său Adrian Bănuță, se ocupă de apariția singurei reviste săptămânale tipărite din lume – Jurnalul SF. Cele 169 de numere ale revistei i-au adus și 2 premii Romcon plus un premiu Eurocon. În 1994 apare celebrul volum-manifest al grupului Quo Vadis? - MOTOCENTAURI PE ACOPERIȘUL LUMII, volum colectiv realizat după o ideea personală. Dan Silviu Boerescu îi solicită o proză pentru antologia România 2001. A publicat grafică, proză, interviuri, eseuri și traduceri în Almanahurile Anticipația, Contemporanul, Nautilus, Jurnalul SF, Jurnalul de București, Jurnalul Național, Alternativ SF, Supernova, Ficțiuni, Anticipația, String și mai multe fanzine. A redactat fanzinul Virtual. A semnat zeci de coperți pentru editurile Nemira, Trei, Cartea de nisip, Karmat Press, Mondial, Cărțile Tango. Premii Premiul II pentru grafica, Pozitronic, 1989; Premiul Fundatiei pentru Tineret pentru grafica, 1990; Premiul I pentru grafica, Salonul National de arte vizuale, 1991; Premiul pentru grafica, Atlantykron, 1992; Premiul pentru cel mai bun artist plastic al anului, RomCon, 1992; Premiul I pentru grafica, Quasar, 1992; Premiul pentru grafica, Victor Papilian, 1993; Premiul pentru grafica, Pozitronic, 1993; Premiul pentru grafica, Quasar, 1994; Premiul I pentru literatura (ex-aequo), Quo Vadis?, 1994; Premiul III pentru grafica, Quo Vadis?, 1994; Premiul pentru grafica si promotor ex-aequo, RomCon, 1994; Premiul III pentru grafica, Quo Vadis?, 1995; Premiul pentru schita, Supernova, 1995.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!