Bilete de Festival
De când e lumea, cei cu bani plătesc un bilet mai scump doar ca să stea în tribuna oficială. Nimic neobișnuit în asta, doar că în epoca modernă unii mai cu moț au început să se ceară artiști și să plătească un loc în arenă, pe scenă, în film și așa mai departe. Cu coroană, coroniță, titlu nobiliar sau premiu Nobel, după caz.
Nu susțin că este ceva patologic, cel puțin câtă vreme nu se persistă în irealismul fanteziei, pretinzând în mod categoric că este o realitate binemeritată drept consecință a unor altfel de eforturi imateriale, în esență, și artistice prin natura lor intrinsecă.
De aceea, pretențiile unora că susțin editurile prin plata tiparului nu au legătură cu susținerea editurilor, ci strict cu plata tiparului, iar susținerea talentului artistic prin redactare, marketare sau promovare cu premiu simultan cu transferuri materiale în sens invers este un lucru normal doar în cazul în care redactarea nu este rescriere, iar promovarea este dată în sarcina unei agenții specializate. În afara editurilor de top trei, nu am văzut campanii de publicitate coerente sau premii date fără controverse unor opere literare.
Pentru că nu am văzut, pentru că m-am săturat de critici-scriitori care împușcă premii și de pseudo-critici-salahori care mai că te împușcă dacă nu cotizezi, de ghetoul sefistic și de alte minuni post-decembriste cu rădăcini în lagărele de pregătire a tineretului comunist, perpetuate discret și astăzi, am pus pe hârtie câteva schițe de proiect și „iată, minune!” Au prins contur.
Science Fiction Festival 2017 a fost un succes. Da, foști amici și foști colegi. Oricine poate face evenimente de unul singur. E suficient să apelezi la cei care te pot ajuta. Se pot face evenimente cu bani foarte puțini, fără bilete de intrare sau alte taxe, dacă sponsorii sunt convinși că există un scop nobil, dacă arta, cultura și educația sunt reprezentate corect.
Ei da, am refuzat și interviuri pentru reviste care m-au denigrat, m-am lăudat cu ceea ce vreau să fac și am spus-o tuturor celor care m-au ascultat, inclusiv redacției României Libere. (Mai spuneți o dată că nu am voie să fac asta.) Jurnaliștii de la RL au avut încredere și au acordat Festivalului un spațiu enorm! Le mulțumesc încă o dată! Am dovada că sinceritatea și efortul sunt apreciate, dacă există și acea scânteie de voință, alături de o doză de visare și imaginație bazate pe entuziasm și experiență. Aș vrea ca această experiență să mobilizeze și să motiveze mai multe talente în depășirea acelui prag între timiditate, neîncredere și lipsa de sprijin din partea apropiaților. Nu spun nimic nou afirmând că extrem de des cei din jur susțin că albul e negru și negrul e alb. Uneori au dreptate, situațiile se pot schimba dramatic, în chiar momentul în care ați susține că nu e așa, dar în majoritatea timpului ei greșesc, refuzând o minimă comunicare reală.
Am fost entuziasmat de prezența acelor persoane pe care nu le cunoșteam, dar au venit, stârnite de curiozitate. Au fost și prieteni, cunoștințe, apropiați care au vorbit despre literatură și despre sursele imaginației noastre. Dan Farcaș a spus mai multe despre percepția noastră asupra fenomenului OZN și prin aceasta ne-a detaliat extrem de multe despre realitatea percepției noastre asupra întregului Univers. Același Univers care se cunoaște pe sine și își reflectă fiecare parte în restul întregului. Filosofând asupra unității, cel mai de preț concept al matematicii, dar și cel mai insuficient explicat, discuția a pornit acoperind curând multe din aspectele vieții și spiritualității umane. Nu s-a vorbit doar despre OZN-uri. Dănuț Ungureanu și Marian Coman au dat suficiente detalii despre ce înseamnă scrisul. Călin Sămărghițan și Mircea Liviu Goga ne-au prezentat ultimele lor volume. Festivalul SF a fost despre reprezentarea literaturii de gen și despre punerea în valoare a autorilor cu valoare literară și contribuții semnificative.
Am avut ocazia să-i premiem pentru întreaga operă pe distinsul Dan Farcaș, o personalitate a culturii și cunoașterii românești, scriitor de Science Fiction și nu numai atât, alături de un tânăr debutant în literatură, un condei care promite prin efortul de a scrie și de a se perfecționa în ale scrisului, Florin Purluca. Cele două volume semnate de Florin, apărute la Editura Pavcon – o editură care se susține singură, având încredere în valoarea autorilor – constituie argumente suplimentare pentru încrederea în potențialul său. Nu am fost impresionați de alte criterii în afară de cele privind contribuția în domeniul artistic și în cel al cunoașterii, cunoașterea poetică, prin extensie cea literară, fiind un mod recunoscut al lărgirii cercurilor noastre.
Suntem conștienți că e un demers dificil, dar suntem optimiști că anul viitor Science Fiction Festival va deveni internațional nu doar în intenții, ci și în realitate. Pentru aceasta bineînțeles că ne bazăm pe ajutorul tuturor, fiind un festival destinat publicului și nicidecum organizatorilor. Vom păstra pentru aceasta accesul liber, neîngrădit de plata vreunei taxe sau a vreunui bilet de intrare, cu ajutorul sponsorilor tradiționali și tuturor celor care consideră că ne pot ajuta, chiar și cu gânduri bune!
Mulțumiri trebuie sa aducem și inițiativei Cameliei Ursuleanu, pentru propunerea de a iniția, începând cu anul viitor, un premiu de debut pentru povestiri Science Fiction. Un premiu cu valoare adăugată aș putea spune. Competiția e deschisă tuturor tinerilor care nu au publicat încă!
Astfel că voi mai spune doar atât:
Declarăm deschis proiectul
„International Science Fiction Festival – Rasnov 2018”