Cadouri, surprize

Cover-22

E luna cadourilor. Foarte simplu, simbolic, dar banal în același timp. E totuși ocazia unor surprize, mai mari sau mai mici, poate recompense așteptate și materializate cu minim de dezamăgiri. Cu același gând mă îndrept în viitorul apropiat, în care deja celebratul episod 7 al seriei Star Wars vine la 38 de ani de la primul film pe această temă. 1977 a fost pentru România un an marcat de două evenimente. Cutremurul, singurul pe care ni-l vom aminti cu atât de multă intensitate, sper, și apariția simbolică, fenomenală a filmului Star Wars.

E greu să-ți dai seama de energiile acumulate în spatele acestui nume. Este un fenomen de masă, care a crescut neîncetat în intensitate și cuprindere, având chiar caracteristici comune fenomenului religios. Este suficient să consultăm lista aparițiilor de film sau seriale TV, ca să ne lămurim că ne-am lăsat poate derutați de alte activități, în timp ce universul Star Wars cucerea planeta Pământ. Cu peste 28 de miliarde de dolari venituri încasate pentru franciză, „succes” este un calificativ mult prea slab și lipsit de semnificație. Nu mai insist asupra datelor care pot fi găsite cu ajutorul unui Google devenit chiar mai ubicuu decât franciza despre care discutăm.

Amenințarea Fantomei, episodul 7, lucruri care mă duc repede cu gândul la ’77, la energii încătușate, gata să fie eliberate exploziv, în ajun de Crăciun, ca într-un trecut an ’89, pe fundalul unei nemulțumiri sociale al cărei fitil pare a se fi stins, deși e clar că mocnește tăcut. Ce surprize ne așteaptă odată cu aceste cadouri de sfârșit de an? Ce cal troian ni se pregătește? Nu rămâne decât să ne înarmăm cu răbdare, bunăvoință și multă încredere într-o soartă mai bună, poate și cu puțină speranță că soarta ne-o putem croi noi înșine.

De aceea vă urez ca surprizele să vă fie cât mai plăcute!

La mulți ani!

 

How_StarWars_Changed_the_World

Eugen Lenghel

http://lenghel.net

Eugen Stefan Lenghel (n. 10 ianuarie 1966) este specialist în informatică cu experiență de peste 30 de ani. Din 1986 a frecventat Cenaclul studențesc „Solaris”, intrând în viața literară doar puțin după începutul vieții profesionale. Una dintre prozele sale a fost selectată pentru publicare în Almanahul „Anticipația 1990”, urmată de publicarea în numărul 6 al colecției „Clubul SF”, în 1990, a altor două povestiri. După o perioada de consolidare profesională, a reluat activitatea literară în paginile unor reviste online și antologii, dintre care se pot menționa antologia de proză scurtă "Ferestrele Timpului", Tracus Arte, 2013 şi antologia de poem fantastic "Cerul de Jos", Editura Virtuală, 2013. Debutul în volum personal este concretizat prin selecția de proză scurtă "9 Istorii Reutilizate", Editura Tritonic, 2014. În același an, la Târgul de carte Gaudeamus, lansează volumul de proză scurtă "Numărătoare Inversă", la editura Tritonic. În 2015 an revine cu volumul "Fermierul virtual", la Editura Tracus Arte dublat de volumul prin care abordează noi tematici "Instabilitate cuantică", la Tritonic, ambele fiind lansate la Târgul de carte Gaudeamus 2015. Urmează lansarea în 2017 a volumului „Proximul cuantic”, publicat cu sprijinul Editurii Eikon, care cuprinde două proze premiate. Pe lângă volumele de mai sus, contribuie cu de proză scurtă, eseuri și articole diverse în Luceafărul de dimineață, Revista SRSFF, Revista Nautilus, Gazeta SF şi Fictiuni.ro. Experiența de coordonator în publicistica virtuală începând cu 2010, i-a permis ca în 2013 să înființeze revista de literatură și arte vizuale Fictiuni.ro, pe care o conduce în prezent. Tot în 2013 inițiat și continuă să organizeze Festivalul Science & Fiction de la Râșnov.

Sugestii

1 Comment

  • Respect pentru stilul mesajului. Fara emotivitate, ati punctat exact ceea ce trebuia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.