Cărți la întâmplare

Gérard Klein : Si nous ne faisons pas attention

à notre avenir, nous n’aurons pas d’avenir

Obișnuiam să merg din librărie în librărie, căutând autorii favoriți și încercând pe ici pe colo volumele cu titluri sau coperți promițătoare. Dar asta se întâmpla înainte să dispară librăriile.

Într-una din acele călătorii in necunoscut am dat peste un titlu scurt dar frapant – Seniorii războiului.  Obișnuit cu cărți de capă și spadă, între Cei 45 și Mușchetari, între Capitaine Lafortune și Cireșari și cărțile de război de Alistair McLean, Gérard Klein – necunoscut pentru mine până la acea dată – suna promițător.

Am pus mâna pe captură, iar ajuns acasă am citit-o pe nerăsuflate. Nu era prima carte de science fiction pe care am citit-o, cu siguranța nici ultim, dar a fost, cred, prima care mi-a stârnit pasiunea de a scrie, prima carte care a schimbat complet universul cunoscut.

Nicidecum nu mi-am închipuit atunci că aveam să-l cunosc în persoană pe autor, un om adevărat și plin de energie în ciuda vârstei înaintate.

Iar azi, in această zi de 27 mai, sunt fericit să îi putem ura din suflet La mulți ani!

Bon anniversaire! maître Gérard Klein!

Eugen Lenghel

http://lenghel.net

Eugen Stefan Lenghel (n. 10 ianuarie 1966) este specialist în informatică cu experiență de peste 30 de ani. Din 1986 a frecventat Cenaclul studențesc „Solaris”, intrând în viața literară doar puțin după începutul vieții profesionale. Una dintre prozele sale a fost selectată pentru publicare în Almanahul „Anticipația 1990”, urmată de publicarea în numărul 6 al colecției „Clubul SF”, în 1990, a altor două povestiri. După o perioada de consolidare profesională, a reluat activitatea literară în paginile unor reviste online și antologii, dintre care se pot menționa antologia de proză scurtă "Ferestrele Timpului", Tracus Arte, 2013 şi antologia de poem fantastic "Cerul de Jos", Editura Virtuală, 2013. Debutul în volum personal este concretizat prin selecția de proză scurtă "9 Istorii Reutilizate", Editura Tritonic, 2014. În același an, la Târgul de carte Gaudeamus, lansează volumul de proză scurtă "Numărătoare Inversă", la editura Tritonic. În 2015 an revine cu volumul "Fermierul virtual", la Editura Tracus Arte dublat de volumul prin care abordează noi tematici "Instabilitate cuantică", la Tritonic, ambele fiind lansate la Târgul de carte Gaudeamus 2015. Urmează lansarea în 2017 a volumului „Proximul cuantic”, publicat cu sprijinul Editurii Eikon, care cuprinde două proze premiate. Pe lângă volumele de mai sus, contribuie cu de proză scurtă, eseuri și articole diverse în Luceafărul de dimineață, Revista SRSFF, Revista Nautilus, Gazeta SF şi Fictiuni.ro. Experiența de coordonator în publicistica virtuală începând cu 2010, i-a permis ca în 2013 să înființeze revista de literatură și arte vizuale Fictiuni.ro, pe care o conduce în prezent. Tot în 2013 inițiat și continuă să organizeze Festivalul Science & Fiction de la Râșnov.

Sugestii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.