Din nou, toamnă

Cover 12După toate dezamăgirile începutului de toamnă și perspectivele puțin îmbucurătoare care se anunţă, pare că sunt din ce în ce mai puține motive de a scrie și de a crea. De fapt este exact invers. Pe măsură ce apar mai multe lucruri criticabile efortul creatorilor de a schimba în bine direcția în care se îndreaptă societatea ar trebui să crească.

Societatea este imaginea statistică a comportamentului individual, în care predomină acţiunile celor mai puțin instruiți membri. Efortul celor care au capacitatea de a influența trebuie să fie cu atât mai mare. După mai mult de două decenii, se resimte enorm lipsa de acţiune a creatorilor dinainte de ’90. Aşa zisa frica de cenzură era doar o comoditate bine camuflată.

De aceea, mă surprinde neplăcut revenirea acestei comodităţi, a tăcerii în faţa cuvântului brutal şi necioplit al stăpânirii. Lumea tace. Mulţi din scriitori au intrat în adormire. Mai exclamă timid la vederea unui scandal Pleşu-Beligan. Prea puţini se manifestă cu tărie împotriva copierii modelului „vrednicei” doctor academician din deceniile trecute. Academia tace. I se reduce bugetul. Cultura tace. I se reduce bugetul. Copiii mor în şcoli. Învățământului i se reduce bugetul.

Nimeni nu este de vină. Cineva trebuie să cerceteze. I se suplimentează bugetul. Cine cercetează? Cercetătorii nu cercetează. Miliţienii şi agenţii cercetează. Este nevoie de apărare împotriva poporului. Că de străini, nu îndrăzneşte nimeni. Şi aşa avem prea multe garduri. Ai zice că România este toată numai o graniţă. Cine trece dincolo de ea, cade tot în România.

E toamnă, plouă şi cad frunzele. Cerul plumburiu se vede mult prea bine. Scenariile şi poveştile negre, poliţiste, cu oameni din bălţi şi graniţe imposibil de trecut îşi fac loc prin frunzişul mort. Vântul fluieră prin crengile goale. Gloanţele aşteaptă pe ţeavă.

P.S. Revista Ficţiuni a ajuns la capătul unui an de existenţă. Mulţumim tuturor, colaboratori şi cititori deopotrivă, pentru ajutorul şi interesul acordat revistei. Continuăm demersul de până acum, sprijinind talentul literar atât cât se poate. Pentru viitorul apropiat, vă promitem că vă ţinem la curent cu apariţii editoriale  şi cu evoluţia proiectului Antologia Fictiuni.ro!

 

Eugen Lenghel

 

Eugen Lenghel

http://lenghel.net

Eugen Stefan Lenghel (n. 10 ianuarie 1966) este specialist în informatică cu experiență de peste 30 de ani. Din 1986 a frecventat Cenaclul studențesc „Solaris”, intrând în viața literară doar puțin după începutul vieții profesionale. Una dintre prozele sale a fost selectată pentru publicare în Almanahul „Anticipația 1990”, urmată de publicarea în numărul 6 al colecției „Clubul SF”, în 1990, a altor două povestiri. După o perioada de consolidare profesională, a reluat activitatea literară în paginile unor reviste online și antologii, dintre care se pot menționa antologia de proză scurtă "Ferestrele Timpului", Tracus Arte, 2013 şi antologia de poem fantastic "Cerul de Jos", Editura Virtuală, 2013. Debutul în volum personal este concretizat prin selecția de proză scurtă "9 Istorii Reutilizate", Editura Tritonic, 2014. În același an, la Târgul de carte Gaudeamus, lansează volumul de proză scurtă "Numărătoare Inversă", la editura Tritonic. În 2015 an revine cu volumul "Fermierul virtual", la Editura Tracus Arte dublat de volumul prin care abordează noi tematici "Instabilitate cuantică", la Tritonic, ambele fiind lansate la Târgul de carte Gaudeamus 2015. Urmează lansarea în 2017 a volumului „Proximul cuantic”, publicat cu sprijinul Editurii Eikon, care cuprinde două proze premiate. Pe lângă volumele de mai sus, contribuie cu de proză scurtă, eseuri și articole diverse în Luceafărul de dimineață, Revista SRSFF, Revista Nautilus, Gazeta SF şi Fictiuni.ro. Experiența de coordonator în publicistica virtuală începând cu 2010, i-a permis ca în 2013 să înființeze revista de literatură și arte vizuale Fictiuni.ro, pe care o conduce în prezent. Tot în 2013 inițiat și continuă să organizeze Festivalul Science & Fiction de la Râșnov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!