Editorial

Cuvânt de deschidere

Din tot ce se spune despre alchimişti, acei oameni despre care societatea îşi schimbă frecvent părerea, am reţinut că ar fi mereu în căutarea pietrei filosofale. Nu prin interpuşi, ci direct, cu mâinile, priceperea, sufletul şi cugetul lor. În stare să repete acelaşi procedeu de mii de ori pentru a pătrunde fenomenul, a extrage esenţa şi a înţelege schimbările profunde pe care le suferă materia şi energia în acele experimente uneori complexe, alteori fantastic de banale.

Şi ce este mai aproape de alchimie decât misterul reacordării strunelor gândirii cu ajutorul cuvintelor, fie ele scrise sau rostite, sau cu ajutorul imaginilor. Această căutare continuă a întorsăturilor de frază, a cuvintelor care odată îmbinate transmit un cu totul alt mesaj, a mozaicului care îşi dezvăluie semnificaţia ascunsă în acel context subtil pentru care a fost aşezat, merită să aibă la dispoziţie încă un laborator.

Pentru că în final, o revistă dedicată ficţiunilor este o revistă dedicată imaginaţiei creatoare, fără a restrânge peniţa doar la genurile ficţiunii speculative, ci dimpotrivă, oferindu-i libertatea de a străbate tot arealul ficţional, căutând piatra filosofală din toată această varietate de genuri – expresia literară. Vom căuta să descoperim valorile literare acolo unde se ascund şi să le scoatem la lumină, în forma lor plină de forţă, depăşind graniţele artificial construite.

Revenind la autori la modă astăzi, nu putem sta deoparte contemplând curenţii turbionari declanşaţi de aceştia. Viteza cu care proza lor îşi extrage esenţa din realitate sau imaginar, pentru a se recombina în forme care aparţin în acelaşi timp mai multor genuri frământă lumea de câteva decenii. De ce nu am aborda şi noi aceeaşi deschidere, renunţând la criterii delimitând genurile, în favoarea unuia singur, a cărui valoare este perenă: calitatea literară a manuscrisului.

De aceea, prin prisma experienţelor trecute, vă oferim aici o revistă dedicată ficţiunilor, fie acestea literare sau vizuale. Nu vom căuta să restrângem accesul la public fie al debutanţilor, fie al celor deja lansaţi, sub un motiv sau altul, principalul criteriu fiind impresia lăsată asupra redacţiei de opera propusă. Satisfacţia noastră va fi aceea de a putea oferi publicului ceva demn de citit.

Eugen Lenghel

000-FICTIUNI1_cover-by-ionut_banutaFicționarii printre voi

De astăzi o nouă revistă e pe net. Încă una?, o să spuneți… Nu-s destule? Nu, nu credem asta. Dacă o să vă uitați cu atenție la revistele existente o să vedeți o polarizare a intereselor și o limitare a numărului de colaboratori care nu fac altceva decât să le transforme în publicații de nișă în pofida intențiilor generoase de la începuturi. Chiar creatoriii lor ajung să fie nemulțumiți de modul în care arată și chiar de ceea ce publică. Știu că pare paradoxal, dar auto-enclavizarea nu aduce niciodată lucruri bune.

Și-acum: de ce FICȚIUNI.ro? Majoritatea știți de existența unei reviste tipărite – Ficțiuni, editate de Horia Nicola Ursu, dispărută acum aproape 10 ani. Când am început discuțiile cu Eugen Lenghel asupra denumirii noii reviste ne-am oprit de comun acord la ficțiune.ro, denumire care ni s-a părut nouă că acoperă cel mai bine ce aveam de gând să facem și descria toate elementele pe care aveam să le abordăm în rubricile revistei. Din nefericire, deși domeniul cu pricina e cumpărat de cineva, nu există nici până la ora aceasta un site online. În disperare de cauză, pentru a nu impieta asupra programului stabilit de dezvoltare și lansare a noii publicații, Eugen a decis să cumpere FICȚIUNI.ro, care era liber.

Și FICȚIUNI.ro i-a rămas numele.

Noi ne propunem să oferim spațiu pentru  publicat indiferent de genul abordat, vârsta sau experiența autorului. Trebuie doar ca textele respective să ne convingă, prin conţinut şi scriitură, că merită publicate. Chiar în acest prim număr o să întâlniți atât scriitori consacrați, cu mulți ani de trudă pe pantele Parnasului, cât și scriitori tineri care promit să devină numele de mâine. Chiar dacă acest prim număr nu este pe de-a-ntregul circumscris sloganului ales: Revistă de literatură și arte vizuale, următoarele numere vor ajunge la o pondere echitabilă între diferitele componente ale vieții artistice românești.

În lunile ce vor urma veți avea parte și de interviuri – nu numai cu scriitori, dar și cu critici, regizori, actori, cântăreți -, cronici de carte, film, teatru, seriale, comicsuri, expoziții, lansări (de toate felurile). Ne propunem ca fiecare număr al revistei să aibă textele cu ilustrații dedicate (cred că e o premieră în mediul online) și astfel să putem prezenta totodată diverși artiști plastici, mult prea marginalizați – în opinia mea. Nu vor lipsi concursurile. Cu sprijinul partenerilor noștri sperăm să vă oferim cu o  frecvență săptămânală concursuri cu premii în cărți, cd-uri, dvd-uri și reduceri  la acestea.
Vă așteptăm să ne citiți și să ne criticați (constructiv și civilizat) pentru că numai așa vom deveni mai buni.

Ionuț Bănuță

Eugen Lenghel

http://lenghel.net

Eugen Stefan Lenghel (n. 10 ianuarie 1966) este specialist în informatică cu experiență de peste 30 de ani. Din 1986 a frecventat Cenaclul studențesc „Solaris”, intrând în viața literară doar puțin după începutul vieții profesionale. Una dintre prozele sale a fost selectată pentru publicare în Almanahul „Anticipația 1990”, urmată de publicarea în numărul 6 al colecției „Clubul SF”, în 1990, a altor două povestiri. După o perioada de consolidare profesională, a reluat activitatea literară în paginile unor reviste online și antologii, dintre care se pot menționa antologia de proză scurtă "Ferestrele Timpului", Tracus Arte, 2013 şi antologia de poem fantastic "Cerul de Jos", Editura Virtuală, 2013. Debutul în volum personal este concretizat prin selecția de proză scurtă "9 Istorii Reutilizate", Editura Tritonic, 2014. În același an, la Târgul de carte Gaudeamus, lansează volumul de proză scurtă "Numărătoare Inversă", la editura Tritonic. În 2015 an revine cu volumul "Fermierul virtual", la Editura Tracus Arte dublat de volumul prin care abordează noi tematici "Instabilitate cuantică", la Tritonic, ambele fiind lansate la Târgul de carte Gaudeamus 2015. Urmează lansarea în 2017 a volumului „Proximul cuantic”, publicat cu sprijinul Editurii Eikon, care cuprinde două proze premiate. Pe lângă volumele de mai sus, contribuie cu de proză scurtă, eseuri și articole diverse în Luceafărul de dimineață, Revista SRSFF, Revista Nautilus, Gazeta SF şi Fictiuni.ro. Experiența de coordonator în publicistica virtuală începând cu 2010, i-a permis ca în 2013 să înființeze revista de literatură și arte vizuale Fictiuni.ro, pe care o conduce în prezent. Tot în 2013 inițiat și continuă să organizeze Festivalul Science & Fiction de la Râșnov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!