Poşta redacţiei #03

În decursul ultimei luni am primit ceva mai puţine mesaje la redacţie. Nu ne-am îngrijorat mai mult decât eram deja, pentru că anticipând reacţia autorilor la evenimentele economice, politice şi mai presus de toate, la sezonul de iarnă, ne aşteptam ca literatura să intre undeva în penumbră.

Avem totuşi un subiect de discuţie, oferit de un tânăr condei, care mărturisesc, mă umple de admiraţie pentru efortul şi tenacitatea pe care le dovedeşte. Este vorba de tânărul de 13 ani, Septimiu Moldovan Cristian, căruia îi apreciem dorinţa de a deveni scriitor şi tocmai de aceea merită să-l menţionăm.

“[…] Va multumesc pentru ajutorul pe care continuati sa mi-l oferiti si chiar ma bucur ca textul nu a aparut sub forma asta plina de greseli. Cat de curand, dupa corectarea lui va fi disponibil pt alte reviste, sau chiar pt Fictiuni.ro. Nu stiu, o sa vad dupa aceea.

Semnat, 

Septimiu M Cristian”

Îi mulţumim tânărului autor pentru aprecieri şi am dori să nu ne poarte pică pentru că suntem atât de reţinuţi în a-i accepta textele. Mai degrabă decât de a accepta texte prezentate într-o formă brută, este de dorit ca autorii să revadă, să rescrie, să corecteze cât mai mult din textele iniţiale, pentru ca noi să putem oferi cititorilor o formă cât mai apropiată de idealul imaginat de autor. 

Efortul de a revizui un text este necesar şi foarte important, fiind în majoritatea cazurilor etapa care poate face diferenţa între un autor necunoscut şi altul de succes. Intenţia de a şoca prin imagini, prin descrieri foarte fidele sau acţiune explozivă păleşte brusc în faţa încălcării  normelor de limbă. De aceea vă rog a citi sau reciti indicaţiile domnului Pîtea referitoare la revizuirea textului literar şi eventual să nu vă limitaţi doar la acest material.

Voi încheia cu grabă, nu înainte de a vă ura “Sărbători cu bine!” şi “La mulţi ani!”, şi la anul să avem ce povesti!

Eugen Lenghel

Eugen Lenghel

http://lenghel.net

Eugen Stefan Lenghel (n. 10 ianuarie 1966) este specialist în informatică cu experiență de peste 30 de ani. Din 1986 a frecventat Cenaclul studențesc „Solaris”, intrând în viața literară doar puțin după începutul vieții profesionale. Una dintre prozele sale a fost selectată pentru publicare în Almanahul „Anticipația 1990”, urmată de publicarea în numărul 6 al colecției „Clubul SF”, în 1990, a altor două povestiri. După o perioada de consolidare profesională, a reluat activitatea literară în paginile unor reviste online și antologii, dintre care se pot menționa antologia de proză scurtă "Ferestrele Timpului", Tracus Arte, 2013 şi antologia de poem fantastic "Cerul de Jos", Editura Virtuală, 2013. Debutul în volum personal este concretizat prin selecția de proză scurtă "9 Istorii Reutilizate", Editura Tritonic, 2014. În același an, la Târgul de carte Gaudeamus, lansează volumul de proză scurtă "Numărătoare Inversă", la editura Tritonic. În 2015 an revine cu volumul "Fermierul virtual", la Editura Tracus Arte dublat de volumul prin care abordează noi tematici "Instabilitate cuantică", la Tritonic, ambele fiind lansate la Târgul de carte Gaudeamus 2015. Urmează lansarea în 2017 a volumului „Proximul cuantic”, publicat cu sprijinul Editurii Eikon, care cuprinde două proze premiate. Pe lângă volumele de mai sus, contribuie cu de proză scurtă, eseuri și articole diverse în Luceafărul de dimineață, Revista SRSFF, Revista Nautilus, Gazeta SF şi Fictiuni.ro. Experiența de coordonator în publicistica virtuală începând cu 2010, i-a permis ca în 2013 să înființeze revista de literatură și arte vizuale Fictiuni.ro, pe care o conduce în prezent. Tot în 2013 inițiat și continuă să organizeze Festivalul Science & Fiction de la Râșnov.

Sugestii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.