Poşta redacţiei #08

Voi începe cu tratarea textelor pentru concursuri. Deşi aparent orice text primit pentru concurs este publicat ca atare bineînţeles există şi excepţii. Fiecare redacţie are propriile criterii după care stabileşte limitele minime peste care un text se publică. De ce amintesc acest lucru? Concursul care se desfăşoară în această perioadă şi pentru care aşteptăm cu mare interes decizia juriului a ocazionat participarea a cinci concurenţi, dintre care unul a trimis un text nepublicabil.
Este vorba de Experimentul lui D.S. care pare a fi doar o încercare de compoziţie. După trei paragrafe scurte, împănate cu semne de suspensie, urmează un aşa zis jurnal fragmentar prezentat în acestea, chiar mai împănat de semne de suspensie (fiind chipurile fragmentar, însă organizat pe capitole, nu toate prezente).
Avem prin urmare mai multe observaţii de făcut. Un jurnal, fie el fragmentar, dar cu Prolog şi cel puţin zece capitole nu poate fi rezumat credibil în mai puţin de 800 de cuvinte. Chiar dacă mai mult de jumătate din capitole sunt absente în întregime.
Abundenţa extremă a punctelor de suspensie, chiar şi în introducerea documentului apocrif, departe de a oferi cititorului prilejul de a compune imagini si situaţii care să cimenteze impresiile anterioare, oferă doar certitudini despre lipsurile de concepție ale autorului.
Vom trece astfel cu grăbire peste lipsa acută a diacriticelor, textul ieşind din categoria celor ce pot fi publicate, chiar şi sub numele unui Experiment.

A doua situaţie pe care o prezentăm, ca fiind inacceptabilă este trimiterea aceloraşi texte către diferiţi editori, fără a consulta regulile de publicare ale acestora. În acest caz, textul publicat luna trecută în Ficţiuni.ro a revenit luna aceasta în Revista Nautilus. Pentru că este la început de drum, dorim să reamintim autoarei că practica trimiterii aceloraşi texte către diferite redacţii simultan sau în cadenţă rapidă este nocivă. Cu toţii vrem fim celebri cât mai repede, dar concurenţa între reviste, speculată de un autor, nu e ceva care să fie acceptat.
De aceea, în cazul în care se publică un text într-una din reviste, anunţaţi de urgentă celelalte reviste ca să retragă materialul.

Le mulţumim celor doi pentru efort şi sperăm că vor reuşi să trimită texte mai îngrijite şi cu o destinaţie ceva mai precisă.

Revin cu anunţul că înscrierile pentru Festivalul Science & Fiction Râşnov 2014 au început, iar în zilele următoare se va anunţa câștigătorul acestei ediții a concursului de proză scurtă.
Lectură plăcută!

Eugen Lenghel

http://lenghel.net

Eugen Stefan Lenghel (n. 10 ianuarie 1966) este specialist în informatică cu experiență de peste 30 de ani. Din 1986 a frecventat Cenaclul studențesc „Solaris”, intrând în viața literară doar puțin după începutul vieții profesionale. Una dintre prozele sale a fost selectată pentru publicare în Almanahul „Anticipația 1990”, urmată de publicarea în numărul 6 al colecției „Clubul SF”, în 1990, a altor două povestiri. După o perioada de consolidare profesională, a reluat activitatea literară în paginile unor reviste online și antologii, dintre care se pot menționa antologia de proză scurtă "Ferestrele Timpului", Tracus Arte, 2013 şi antologia de poem fantastic "Cerul de Jos", Editura Virtuală, 2013. Debutul în volum personal este concretizat prin selecția de proză scurtă "9 Istorii Reutilizate", Editura Tritonic, 2014. În același an, la Târgul de carte Gaudeamus, lansează volumul de proză scurtă "Numărătoare Inversă", la editura Tritonic. În 2015 an revine cu volumul "Fermierul virtual", la Editura Tracus Arte dublat de volumul prin care abordează noi tematici "Instabilitate cuantică", la Tritonic, ambele fiind lansate la Târgul de carte Gaudeamus 2015. Urmează lansarea în 2017 a volumului „Proximul cuantic”, publicat cu sprijinul Editurii Eikon, care cuprinde două proze premiate. Pe lângă volumele de mai sus, contribuie cu de proză scurtă, eseuri și articole diverse în Luceafărul de dimineață, Revista SRSFF, Revista Nautilus, Gazeta SF şi Fictiuni.ro. Experiența de coordonator în publicistica virtuală începând cu 2010, i-a permis ca în 2013 să înființeze revista de literatură și arte vizuale Fictiuni.ro, pe care o conduce în prezent. Tot în 2013 inițiat și continuă să organizeze Festivalul Science & Fiction de la Râșnov.

Sugestii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.