Spider-Man în Realitatea Holografică
Spider-Man: Far from Home e mai mult decât un film de aventură. Fiind urmare a evenimentelor din ultima serie Avengers și reluând firul cronologic al Universului Marvel în urma evenimentelor dramatice din Endgame, scenariul speculează dispariția lui Tony Stark – Iron Man, dar și reușita planului de a-l înfrânge pe Thanos și readuce la viață pe cei dispăruți.
Sacrificiul lui Stark conduce la o consecință logică, cineva trebuie să-i ia locul, ca lider și ca inginer șef al Răzbunătorilor. Fiind cel pe care Tony l-a luat sub tutelă oferindu-i acces nelimitat la tehnologia aproape miraculoasă, Parker – Spider-Man, pare cel mai potrivit pentru asta. Dar în Universul Marvel eroii nu sunt perfecți. Peter Parker este un elev supradotat, dar totuși uman, supus atracției feminine și având o nevoie acută de refacere psihică după războiul recent încheiat.
Nu vom continua cu spoilerul însă trebuie să scoatem în evidență noutățile aduse de acest film. Suntem în plină epocă a inteligențelor artificiale și realității virtuale sau augmentate. Toate aceste trei teme de interes sunt prelucrate masiv în această peliculă, Inteligența Artificială Edith, creată de Stark fiind chiar personaj cu rol deloc neglijabil.
O Inteligența Artificială, combinată cu drone, sateliți, rețele de comunicație globală devine o amenințare acută, mai ales dacă este controlată de un personaj malefic. Dar noutatea supremă, realitatea holografică prezentată în film, dincolo de iluzia spectacolului complet, este o combinație între virtual și augmentat, folosind proiectoare holografice și efecte electromagnetice, bombe, lasere și descărcări electrice, pentru a vinde o iluzie drept realitate. Nu vă faceți griji, este vorba de tehnologie disponibilă astăzi, poate nu într-atât de finisată, dar totuși reală, prezentă și foarte periculoasă.
Spider-Man: Far from Home este mai mult decât un divertisment, este un avertisment, care merită să fie luat în seamă.