Şarmul irezistibil al omului cu “Lista neagră”

blackUltima descoperire personală în materiale de seriale crime, Lista neagră (The Blacklist), a intrat în forţă pe piaţa americană în toamna ce tocmai s-a încheiat. Debutul său la postul NBC a avut loc în septembrie, iar cronicile favorabile nu au întârziat, dublate de un rating pe măsură. Şi pe bună dreptate!

Serialul se învârte în jurul fostului agent guvernamental Raymond „Red” Reddington, unul dintre cei mai căutaţi oameni din SUA. În primul episod, Red, interpretat de James Spader, se predă Biroului Federal de Investigaţii şi-şi oferă ajutorul în oprirea unui terorist. Pune o singură condiţie – va discuta doar cu Elizabeth „Liz” Keen (Megan Boone), un profiler FBI care tocmai a ieşit de pe băncile şcolii. Încă de la episodul pilot, e clar că serialul nu va duce lipsă de momente tensionate, întorsături surprinzătoare de situaţie şi scene de violenţă. În acelaşi timp, devine evident că Lista neagră iese din tiparele reţetei deja consacrate şi astfel banalizate a cinematografiei americane.

De unde vine titlul filmului şi coloana vertebrală a acţiunii? Ei bine, ceea ce pare o colaborare singulară se va transforma într-o relaţie de lungă durată între inşi aflaţi de părţi până atunci opuse ale baricadei legale. Odată îndeplinită prima sa misiune, Red le dezvăluie agenţilor FBI existenţa Listei negre, ce cuprinde răufăcători atât de periculoşi şi de iscusiţi, încât Biroul nici măcar nu era la curent cu existenţa lor, darămite să-i caute! Episod cu episod, aceştia vor ieşi la iveală, încrucişându-şi mănuşile cu Red, Liz şi agentul FBI care s-a aflat destulă vreme pe urmele lui Red, Donald Ressler (Diego Klattenhoff ).

„Şi care-i noutatea?”, îmi veţi spune. Până aici, pare că producţia postului NBC repetă câteva clişee. În fond, ideea răufăcătorului care colaborează cu organele de ordine nu e nouă, şi nici cea a agentului femeie, neexperimentat, dar care reuşeşte să ajungă la un fel alianţă productivă cu răul, pentru a face bine. Şi, dacă tot veni vorba despre Liz, n-o vedem doar trăgând cu pistolul, împărţind pumni infractorilor sau contrându-se cu şefii. Îşi iubeşte soţul, vrea să adopte un copil, ascunde secrete din copilărie chiar şi faţă de FBI, iar toate astea nu doar oferă complexitate personajului, ci chiar contează pentru acţiune! 

Sursă foto: http://www.imdb.com
Sursă foto: http://www.imdb.com

De altfel, Lista neagră te ţine în priză şi prin enigmele introduse treptat de scenarişti. Sunt destule întrebări al căror răspuns se aşteaptă a fi dezvăluit, şi uneori chiar crezi că l-ai aflat, dar tot nu eşti sigur. Cum a ajuns Liz să fie crescută de un tată perfect, dar adoptiv? Interesul lui Red faţă de Liz e, de fapt, glasul sângelui? Cum a ajuns Red, din angajat guvernamental, un fel de eminenţă cenuşie a lumii interlope? Este soţul lui Liz, aparent inocentul şi iubitorul profesor, un asasin sau un spion? Cine stă mereu cu ochii pe familia Keen şi de ce?

Sursă foto: http://www.imdb.com
Sursă foto: http://www.imdb.com

Cel care cucereşte însă fără dubiu publicul, la fiecare apariţie pe ecran, este Spader. Actorul reuşeşte un rol de excepţie, fireşte, graţie şi materialului care i s-a pus la dispoziţie. Spader intră perfect în rolul unui un ins cu zeci de feţe. E agresiv, şarmant, lacom, cinic, inteligent, neiertător, ironic, nostalgic, puternic, elegant, manipulativ… Nu e nici ticălosul absolut, dar nici vreun căutător al mântuirii. Te face şi să-l urăşti, şi să-l adori. A jucat rolul fugarului, dar are gărzi de corp, avion particular, mănâncă în restaurante de lux şi face achiziţii de artă. Red e oricând gata să ucidă, dar şi să se bucure de un apus spectaculos sau o sticlă de vin scump. Să tortureze, dar şi să-şi rişte viaţa pentru Liz. Să şantajeze ori să păcălească, dar şi să consoleze. Şi, desigur, mereu are o agendă ascunsă. „Nu-mi spui totul”, îi reproşează la un moment dat Liz. Iar Red dă o replică autodefinitorie: „Dă-mi voie să te liniştesc. Niciodată nu-ţi spun chiar totul!” Aceasta va fi dublată de o altă autocaracterizare de excepţie, după ce Red a ucis doi oameni: „Nu sunt perfect”.

Oponenţii dublului Red-Liz vin de pe toate palierele răului – lorzi ai crimei, asasini care-şi deghizează loviturile în catastrofe, spioni străini, rebeli anticapitalişti, curieri sau specialişti în descotorosirea de cadavre. Şi, mai mereu, ies din tipare, ca şi aliaţii lui Red, de la casnica falsificatoare de bancnote, la rusul care dezamorsează vijelios o bombă şi o ia pentru colecţia personală.

După zece episoade şi un miniclimax, Lista neagră a luat nu demult pauza de Crăciun, rupând firul acţiunii înainte să devină previzibil. Serialul va reveni pe micile ecrane americane pe 13 ianuarie şi, cum e clar că este un succes, un nou sezon a fost confirmat de oficialii NBC. Eu voi încheia cu replica preferată a lui Red: „S-ar putea să nu-ţi plac. S-ar putea să nu înţelegi cum fac lucrurile pe care le fac. Dar sunt aici, pentru că ai nevoie de răspunsuri unor întrebări la care încă nici nu te-ai gândit”. Şi asta spune multe nu doar despre Red, ci şi despre lumea în care trăim.

 

Sursă foto: http://www.imdb.com

 

 

Ştefana Czeller

Ştefana Cristina Czeller s-a născut în Iaşi, în 1973. A absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii de Stat „M.Lomonosov” din Moscova, ca bursier al statului român. De peste un deceniu, este reporter la cotidianul regional „Evenimentul” din Iaşi, acoperind domeniul justiţie. Are proză scurtă publicată în antologiile Dansând pe Marte şi alte povestiri fantastice – Băieţelul cel fierbinte şi Hârca Pământului, Pangaia – Răzbunarea, Venus – Conspiraţia ologilor, Steampunk. A doua revoluţie – Suflete de plumb, Dincolo de noapte. Cele 12 feţe ale goticului – Spălaţi de sângele fecioarelor, Cele 1001 scorneli ale Moşului SF – Exilul, Călătorii în timp – Paris, 1941, precum şi în revistele Helion şi numărul 6 al Colecţiei de povestiri ştiinţifico-fantastice – Ape negre. În volum a debutat în 2011, cu romanul Cerneală şi sânge. A câştigat, în 2011, Encouragement Award la Eurocon, iar în 2012, Premiul pentru debut la Romcon. Blog: http://sczeller.blogspot.com Goodreads: http://www.goodreads.com/author/show/4484450.Stefana_Cristina_Czeller

Sugestii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.