Sezon de Festival

Este extraordinar ce efect dinamizator au amintirile! La patru ani de la prima ediție a Festivalului Science Fiction de la Râșnov, născut atunci dintr-un capriciu, ceva mai mult decât o glumă, ca o reminiscență – probabil – a unui alt plan, proiectul continuă să ia amploare.

Suntem acum la a cincea ediție și încercăm să facem ce am avut în intenție de la început – să propunem participanților o mini-vacanță liberă de constrângeri, false ierarhii și măști. La Festival nu ne mână nimeni de la spate, dintr-o sală în alta. Nu ai nevoie de pretexte ca să apeși pe „skip” pentru filmul de la cinematograf sau cine știe ce prezentare-conferință-monolog imposibil de urmărit. Fără pretinse uimiri, monologul plicticos dispare singur de pe scenă, înlocuit repede cu altceva. Filmul este înlocuit chiar mai repede, dacă publicul începe să caște amarnic din fălci. Nu știu să se fi întâmplat asta până acum altundeva, dar e clar că opțiunile sunt la îndemână.

Dacă amintesc de cafeaua sorbită încet la poale de pădure, în așteptarea relaxată a unei dimineți pe care oricare din participanți o poate face mai interesantă, este pur și simplu pentru că așa s-a întâmplat până acum și așa se va întâmpla iarăși.

Anul acesta am încercat să trecem la un alt nivel, chiar mai ambițios decât ce veți putea observa, dar am ignorat oarecum constrângerile. Festivalul este încadrat temporal de EuroCon și WorldCon. Astfel că, deocamdată, festivalul mai are până să devină internațional. Nu este o pierdere, ci dimpotrivă, consider că este o ocazie de a ne pregăti mai bine pentru anul viitor.

Dar despre surprize, invitați și programul detaliat, vă vom oferi mai multe date în zilele următoare!

Eugen Lenghel

http://lenghel.net

Eugen Stefan Lenghel (n. 10 ianuarie 1966) este specialist în informatică cu experiență de peste 30 de ani. Din 1986 a frecventat Cenaclul studențesc „Solaris”, intrând în viața literară doar puțin după începutul vieții profesionale. Una dintre prozele sale a fost selectată pentru publicare în Almanahul „Anticipația 1990”, urmată de publicarea în numărul 6 al colecției „Clubul SF”, în 1990, a altor două povestiri. După o perioada de consolidare profesională, a reluat activitatea literară în paginile unor reviste online și antologii, dintre care se pot menționa antologia de proză scurtă "Ferestrele Timpului", Tracus Arte, 2013 şi antologia de poem fantastic "Cerul de Jos", Editura Virtuală, 2013. Debutul în volum personal este concretizat prin selecția de proză scurtă "9 Istorii Reutilizate", Editura Tritonic, 2014. În același an, la Târgul de carte Gaudeamus, lansează volumul de proză scurtă "Numărătoare Inversă", la editura Tritonic. În 2015 an revine cu volumul "Fermierul virtual", la Editura Tracus Arte dublat de volumul prin care abordează noi tematici "Instabilitate cuantică", la Tritonic, ambele fiind lansate la Târgul de carte Gaudeamus 2015. Urmează lansarea în 2017 a volumului „Proximul cuantic”, publicat cu sprijinul Editurii Eikon, care cuprinde două proze premiate. Pe lângă volumele de mai sus, contribuie cu de proză scurtă, eseuri și articole diverse în Luceafărul de dimineață, Revista SRSFF, Revista Nautilus, Gazeta SF şi Fictiuni.ro. Experiența de coordonator în publicistica virtuală începând cu 2010, i-a permis ca în 2013 să înființeze revista de literatură și arte vizuale Fictiuni.ro, pe care o conduce în prezent. Tot în 2013 inițiat și continuă să organizeze Festivalul Science & Fiction de la Râșnov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!