Și a fost un festival!…
Trebuie să recunosc de la bun început că Festivalul SF de la Râșnov mi-a plăcut, din mai multe motive. Ba chiar din foarte multe motive. Aș minți dacă n-aș recunoaște că întâi de toate mi-a plăcut faptul că acolo am primit Premiul de debut, acordat pentru romanul Cum să fabrici un semizeu, publicat anul trecut la editura Tritonic, în Colecția Sci-Fi, aflată în îngrijirea editorului Michael Haulică.
A fost bine. Așadar, s-o luăm cu începutul: amplasamentul ales pentru Festival este superb; Râșnovul are un aer aparte și, după ce am reușit să ajung în cele din urmă, abia la ediția cu numărul cinci, înțeleg de ce organizatorul a ținut morțiș să nu schimbe deloc locul. Alegerea a fost una inspirată, pentru că am putut astfel să îmbin utilul cu plăcutul: astfel că o drumeție pronită strict din interes literar-artistic s-a transformat într-o mini vacanță. Ceea ce nu-i rău deloc, mă gândesc…
Deși n-am stat în comandamentul pus la dispoziție de organizator – pensiunea Rems – nu pentru că m-ar fi deranjat în vreun fel, ci pentru că am fost forțat din unele motive personale să confirm participarea la festival tardiv și ocuparea camerelor rezervate din timp s-a făcut rapid, tot am putut să mă bucur de serile răcoroase pe terasa generoasă a pensiunii și de șuetele sefiste.
Cât despre program, a fost unul bogat. Am avut ocazia să-l întâlnesc personal pe scriitorul Marian Coman, să-i solicit un autograf și să-l ascult cum povestește publicului prezent despre science-fiction, în general, și despre proiectul lui de suflet, Harap-Alb Continuă, în particular. La fel de mult m-am bucurat să-l revăd pe Dănuț Ungureanu, cunoscutul autor de science-fiction, și să iau parte la prezentarea recentei sale cărți Autor de unul singur. Evident, nu m-am lăsat și acum sunt mai bogat cu un autograf din partea lui.
Domnul Dan Farcaș a prezentat un tratat de ozenologie, care a fost mai puțin o simplă expunere și mult mai aproape ca ținută de o teză de doctorat, ce a intrigat publicul și l-a ținut lipit de scaune până la împărtășirea ultimei picături de informație.
Nu pot fi nedrept și să nu îi amintesc pe alți doi autori prezenți: Călin Sărmăghițan, cu prezentarea volumului Câmpiile albastre de sub orizont, și Mircea Liviu Goga, cu A doua lună a Pământului, ambele volume foarte interesante, pe care vi le recomand spre lectură.
Cum festivalul s-a ținut în incinta cinematografului Amza Pellea, nu puteau să lipsească proiecțiile unor filme de gen, ce au avut rolul de a mai destinde atmosfera între evenimentele culturale mai sus amintite. Publicul iubitor de science-fiction a putut astfel aleagă între filme de top precum Ant-Man, Star Trek Beyond, Guardians of the Galaxy, Arrival, Jurrasic World, Last dream for the Moon, 10 Cloverfield Lane și The Martian.
Una peste alta, spun și cred cu tărie, a fost un eveniment care i-a mobilizat pe iubitorii genului, strângând laolaltă fani și autori de literatură science-fiction. Fără doar și poate, în anul ce va veni, cam tot în aceeași perioadă din luna lui cuptor, voi fi prezent la Râșnov pentru SFF 2018. Și spun cu mâna pe inimă, tare m-aș bucura să vă găsesc și pe voi acolo, în număr cât mai mare, să ciocnim un pahar de șampanie în cinstea pasiunii noastre comune – literatura science-fiction.