Star Wars: The Force Awakens – o avancronică

star_warsDeja nu mai e un secret pentru nimeni că Forța se va trezi în noul episod al seriei Star Wars. Lucas Arts și George Lucas sunt nume arhicunoscute, iar Disney, noul producător, nu cred că are nevoie de vreo prezentare. Dacă vreți și e cazul, o vom face.

Dar mai întâi să ne ocupăm de evenimentul principal. Luna viitoare, în pragul sărbătorilor de iarnă, Disney ne va face cadou un nou episod al seriei care se tot extinde la perioade senzaționale în timp, suficient cât noi generații să fie prinse în rețeaua poveștii, fără ca generațiile care au participat în anii ’70 la lansarea ei să fi scăpat de sub influența acesteia. Fără să aduc atingere sensibilităților unora sau altora dintre fani, pentru mine Star Wars este la fel de puternic formatoare ca și Dune a lui Frank Herbert. Religii, sau curente spirituale, magie care pentru unii este doar tehnologie sau antrenament extrem, cele două opere marchează secolul trecut și îl influențează puternic și pe acesta.

Ce aduce nou acest episod? În primul rând este o viziune mult mai adaptată acestei decade, o rezoluție mult mărită a filmului dar și al detaliilor poveștii – jocul actorilor, complexitatea noilor personalități, evoluția extremă a personajelor bine cunoscute anterior, dar revenite după o lungă și dificilă maturizare. Nou este și regizorul, înlocuind viziunea lui George Lucas, cu intensitatea detaliilor lui J.J. Abrams, cu nenumărate titluri de succes – Star Trek: Into Darkeness, Revolution, Fringe, Mission Impossible, Super 8 și altele. Harrison Ford, Carrie Fisher și Peter Mayhew din garda veche…

Am urmărit fiecare trailer și este evident că avem de a face cu o mega-producție, cu un monstru al cinematografiei care va marca puternic privitorii, considerabil mai tare decât a reușit s-o facă Games of Thrones. Nu am de gând să fac spoiler aici. De aceea, mă voi mulțumi pentru început să vă prezint ultimul trailer și bineînțeles, să amintesc compania interesantă de care se bucură filmul, prin dezvoltarea unui joc dedicat acestui episod, Star Wars: Battlefront și reclama în care Anna Kendrick are un rol tragic.

O singură obiecție am. Droizii mei sunt cubici, dar se rostogolesc cel puțin la fel de repede cu cei sferici din film. Detalii într-un text aflat undeva, aproape.

 

 

Eugen Lenghel

http://lenghel.net

Eugen Stefan Lenghel (n. 10 ianuarie 1966) este specialist în informatică cu experiență de peste 30 de ani. Din 1986 a frecventat Cenaclul studențesc „Solaris”, intrând în viața literară doar puțin după începutul vieții profesionale. Una dintre prozele sale a fost selectată pentru publicare în Almanahul „Anticipația 1990”, urmată de publicarea în numărul 6 al colecției „Clubul SF”, în 1990, a altor două povestiri. După o perioada de consolidare profesională, a reluat activitatea literară în paginile unor reviste online și antologii, dintre care se pot menționa antologia de proză scurtă "Ferestrele Timpului", Tracus Arte, 2013 şi antologia de poem fantastic "Cerul de Jos", Editura Virtuală, 2013. Debutul în volum personal este concretizat prin selecția de proză scurtă "9 Istorii Reutilizate", Editura Tritonic, 2014. În același an, la Târgul de carte Gaudeamus, lansează volumul de proză scurtă "Numărătoare Inversă", la editura Tritonic. În 2015 an revine cu volumul "Fermierul virtual", la Editura Tracus Arte dublat de volumul prin care abordează noi tematici "Instabilitate cuantică", la Tritonic, ambele fiind lansate la Târgul de carte Gaudeamus 2015. Urmează lansarea în 2017 a volumului „Proximul cuantic”, publicat cu sprijinul Editurii Eikon, care cuprinde două proze premiate. Pe lângă volumele de mai sus, contribuie cu de proză scurtă, eseuri și articole diverse în Luceafărul de dimineață, Revista SRSFF, Revista Nautilus, Gazeta SF şi Fictiuni.ro. Experiența de coordonator în publicistica virtuală începând cu 2010, i-a permis ca în 2013 să înființeze revista de literatură și arte vizuale Fictiuni.ro, pe care o conduce în prezent. Tot în 2013 inițiat și continuă să organizeze Festivalul Science & Fiction de la Râșnov.

1 Comment

  • Și totuși…, chiar în ziua premierei, la spectacolul de la ora 21:00, sala era mai mult goală… SF-ul devine o chestie pentru oameni de o eleganță desuetă…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!