Vara ficțională
Vara ficțională se încheie cu mult optimism și noi proiecte deosebite pe care vom începe a le împărtăși începând cu luna următoare. Vom lăsa apele sa curgă, neimplicându-ne în teribilismele fandomiale ale lui septembrie. Suntem siguri ca suntem pe calea cea bună în urma reacțiilor deosebite pe care le-am primit de la voi la final de Festival și pe parcurs, în ultima lună.
Poate că nu am expus suficient de mult evenimentul de la Râșnov, Science Fiction Festival 2017. Punctăm totuși câteva noutăți. În acest an am avut plăcerea și onoarea de a prezenta în premieră un film de scurt metraj SF realizat extrem de bine, „The Last Dream to the Moon”, produs de Octavian Repede și evaluat foarte bine la mai multe competiții internaționale de gen. Ne dorim sa găzduim mai multe vizionări de acest gen. În acest an am luat decizia să renunțăm la orice taxă care ar îngrădi accesul la lucrările festivalului iar sponsorii ne-au ajutat cât se poate de bine. Am avut pachete de cărți și de reviste pentru participanți, care ne-au permis să creăm imaginea corespunzătoare, deși ne-au lipsit agățători, bannere și cruciulițe de legat la gât. Cred că ne vom descurca în continuare foarte bine și fără ele.
Cele două premii acordate lui Dan Farcaș și lui Florin Purluca au fost excepțional de bine prime și imposibil de contestat. Mulțumim și Secției proză București a USR pentru sprijinul acordat. Poate ca participarea nu a fost numeroasă, dar ne-am bucurat de o asistență de calitate, necunoscuți pe care îi așteptam sa apară, alături de cunoscuți a căror revedere ne-a încântat.
Ceea ce m-a făcut să reiau acest subiect, a fost atmosfera pe care am observat-o și am regăsit-o la Worldcon, tot în acest an, la Helsinki. La câteva săptămâni și cam două mii de kilometri distanță, capitala Finlandei, răcoroasă dar deloc ostilă, luminată de soarele blând al verii ne-a oferit în mijlocul unei mulțimi de oameni – cam trei mii fiind permanent prezenți pe întinderea centrului de conferințe – o atmosferă detensionată, similară celei de la Râșnov. Indiferent pe cine abordai, era dispus sa schimbe două-trei vorbe, fără frustrări, fără aplecare spre dezbateri inutile.
Climatul era atât de relaxat încât nervozitatea caracteristică a irlandezilor făcea o notă oarecum discordantă. Ar fi trebuit sa înregistrez anumite conversații, în special discursul lui Ian Watson despre periplul său prin zona „central și est-europeană”. Nu am uitat prea multe, dar anumite percepții ale sale au fost revelatoare. Am schimbat impresii cu persoane din zonele cele mai diverse, pornind de la îndepărtata Chină, trecând prin Ucraina, Europa până spre California.
Worldcon este un eveniment care nivelează conflictele, primordială fiind nevoia de comunicare, creșterea calității comunicării și evident creșterea pragului valoric al informației comunicate. Worldcon este o comunitate care se formează în acel loc, având acea mistuitoare prezență colectiva a unui mușuroi de furnici sau a unui stup de albine. Cum zicea un amic, scopul și durata vizitei sunt bine definite, clar determinate valoric și fiecare dintre cei prezenți dorește să își rentabilizeze la maxim investiția. În primul rând este o mină de aur pentru colecționari. Iar spațiul imens al Centrului de Conferințe a servit perfect scopului, chiar dacă mulți au suferit, inclusiv de bătături în talpă.
Dacă vorbim despre Premiile Hugo, mecanismul este mult discutat și dezbătută. Ca să votezi, trebuie să plătești o sumă importantă de bani, iar identitatea îți este verificată. Festivitatea de premiere este un eveniment monden, fiecare se gătește cât se poate mai bine și mai elegant. Nimic din ce se întâmplă acolo nu are legătură cu ce se întâmplă la noi. Nici cu premiile Călin, Romcom, etc. Valoarea lor este indiscutabilă, volumul voturilor și calitatea nominalizărilor fiind de necombătut.
Nu exista termen de comparație cu ce urmează să se petreacă la noi, în această toamnă. De aceea nu pot decât să exprim speranța că din ce în ce mai mulți autori vor reuși să își vadă lucrările traduse, poate pentru mai multe șanse la tiraje importante.
Cât privește discuțiile sterile despre publicatul în lume, dacă vreți să aflați ceva, uitați de paneluri. Veniți la Ficțiuni. Cu toată sinceritatea, noi știm unde și cum.