Ziua Batman

21 Septembrie 2019 marchează 80 de ani de la prima apariție în tipar a lui Batman.  Era ideea cu care Bob Kane și Bill Finger reușeau să de un nou influx de popularitate revistei Action Comics, editată de compania care urma să devină mai târziu DC Comics. Batman era într-un fel similar lui Superman, dar atuurile lui erau imaginația și tehnologia. Nu avea puteri extraordinare, ci doar abilități și resurse. Acum după atâtea decenii în care personajele au ridicat valoarea publiciștilor, inspirând noi aventuri ale personajelor, noi transformări și povești eventual transpuse cinematic, determinând impulsionând creșterea concurenței, suntem marcați de lupta a doi giganți: DC Comics și Marvel.

Având poate o carieră chiar mai impresionantă a lui Bob Kane, Stan Lee a demonstrat cu siguranță dimensiunea culturală și socială a personajelor descrise de el. Spre deosebire de Batman – Bruce Wayne, antreprenorul de succes, moștenitor al unor averi considerabile și plin de calități în ochii femeilor care vânau o partidă bună, Peter Parker supranumit Spider Man, avea mai multe nereușite și ezitări, decât vânătăi în urma căzăturilor.

NU încerc să fac psihologie comparată, dar personajele își trag calitățile si defectele din creatorii lor. Este Batman mai bun decât Spider Man, sau reversul este adevărat? Ambii supereroi fără puteri speciale, dar îndrăgostiți și dependenți de tehnologie? Cine vrea să schimbe lumea, cine doar se bate cu criminalii locali? Cine aleargă după aventuri și cine își sacrifică sentimentele pentru mai binele aproapelui?

Mai precis, care este motivația creatorului? Succesul în fața femeilor sau puterea de a influența masele, pentru o lume mai bună?

 

Eugen Lenghel

http://lenghel.net

Eugen Stefan Lenghel (n. 10 ianuarie 1966) este specialist în informatică cu experiență de peste 30 de ani. Din 1986 a frecventat Cenaclul studențesc „Solaris”, intrând în viața literară doar puțin după începutul vieții profesionale. Una dintre prozele sale a fost selectată pentru publicare în Almanahul „Anticipația 1990”, urmată de publicarea în numărul 6 al colecției „Clubul SF”, în 1990, a altor două povestiri. După o perioada de consolidare profesională, a reluat activitatea literară în paginile unor reviste online și antologii, dintre care se pot menționa antologia de proză scurtă "Ferestrele Timpului", Tracus Arte, 2013 şi antologia de poem fantastic "Cerul de Jos", Editura Virtuală, 2013. Debutul în volum personal este concretizat prin selecția de proză scurtă "9 Istorii Reutilizate", Editura Tritonic, 2014. În același an, la Târgul de carte Gaudeamus, lansează volumul de proză scurtă "Numărătoare Inversă", la editura Tritonic. În 2015 an revine cu volumul "Fermierul virtual", la Editura Tracus Arte dublat de volumul prin care abordează noi tematici "Instabilitate cuantică", la Tritonic, ambele fiind lansate la Târgul de carte Gaudeamus 2015. Urmează lansarea în 2017 a volumului „Proximul cuantic”, publicat cu sprijinul Editurii Eikon, care cuprinde două proze premiate. Pe lângă volumele de mai sus, contribuie cu de proză scurtă, eseuri și articole diverse în Luceafărul de dimineață, Revista SRSFF, Revista Nautilus, Gazeta SF şi Fictiuni.ro. Experiența de coordonator în publicistica virtuală începând cu 2010, i-a permis ca în 2013 să înființeze revista de literatură și arte vizuale Fictiuni.ro, pe care o conduce în prezent. Tot în 2013 inițiat și continuă să organizeze Festivalul Science & Fiction de la Râșnov.

Sugestii

2 Comments

  • Felicitări pentru întâlnirea visatorilor!
    E un mijloc de cunoaștere reciproca
    si de înlăturare a neajunsurilor.

    • Suntem deciși să prezentăm benzi desenate/comics în continuare!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.