Ce este Festivalul Science & Fiction de la Râşnov. Şi ce nu este.

WEB_AFIS2014Vrând-nevrând, anevoie mărturisind, am fost obligat să răspund unui mini-interviu cerut de un apropiat. Nu cred că avea în minte interviul, ci mai mult întrebările îl ardeau, simţind o nevoie intrinsecă de clarificare. M-am conformat şi, pentru că am bănuiala că vor fi de interes public, am decis că trebuie expuse aerului rece şi criticii mulţimilor. Iată răspunsurile şi mai ales întrebările.

Q. De ce un festival de sefe? Avem convenţie (ROMCON), avem Atlantykron, ce te-ai trezit tu cu moţ?

A. Dragule, am fost pe la moţi. Acolo mai toţi sunt cu moţ. Mai cu soţ, mai cu soaţă, toţi au moţ în faţă. Şi la câte festivaluri îs în Apuseni… Am zis să văd şi unul de la Râşnov. Adică Mystery & Thriller Festival. Mi-a plăcut. Şi berea Silva era bună, că mi-a venit inspiraţia şi am făcut o întrebare: Da’  un festival de sefe nu vreţi? Oamenii s-au uitat zâmbind la mine şi-au zis aşa: „Dacă te bagi să-l faci, noi te ajutăm.” Atunci, văzând că deja am echipă şi nici nu pornisem treaba, m-am bucurat. Am vorbit cu oamenii, am răspândit ideea şi la urmă, când se apropia vara, chiar să vreau eu, nu mai puteam scăpa de ea.

Q. Ai vrut să înlocuieşti ROMCON-ul? După cvasi-inexistentul Romcon Zero de pe Insulă?

A. De la început, evenimentul s-a numit Festival. Nu convenţie sau con. Nu am pretenţia de a dicta mersul sefeului pe următorul cincinal. Ba chiar, avem o oarecare detaşare faţă de SF-ul pur, alegând Science & Fiction ca alternativă liberală, înţelegând şi acceptând mixul de ştiinţe – nu numai de frontieră – şi arte ficţionale – literatură şi grafică/ vizual. Avem conferinţe despre ce ne interesează şi dezbateri despre ce ne presează. Dar totul fără stres sau program impus. Avem un program stabilit, dar fiecare din participanţi are deplina libertate să vină în auditoriu sau să se plimbe pe munţi. Iar filmele de după-amiază sunt deschise tuturor, inclusiv râşnoveni, braşoveni sau turişti. Oricine are două ore de petrecut în Râşnov şi e un film în program, poate să intre fără probleme în cinematograf. Nu se cere bilet la intrare.

Q. Sunt câţiva care au zis că vrei să înlocuieşti Atlantykronul de la Capidava.

A. Exclus. Râşnovul are două cetăţi. Cumidava – cea veche şi Cetatea Râşnovului pe care o cunosc majoritatea turiştilor. Atlantykronul şi-a format publicul său aparte, pe care chiar să vrem nu-l putem monopoliza. E adevărat că sunt persoane care vin la Râşnov şi se duc şi la Atlantykron. Aceştia sunt pasionaţii de SF care se întâlnesc şi aici cu prieteni care n-ar putea merge la Cernavodă. Nu e vorba de conflictul între generaţii, ci mai degrabă de confortul necesar anumitor generaţii şi de accesibilitatea unei localități mai apropiate de centrul geografic al ţării. Apropierea de Braşov şi Poiana Braşov sau de Bran îşi spune şi ea cuvântul. Nu e vorba de a  înlocui, ci de a oferi o alternativă celor care nu aveau. Vezi că sunt mai multe diferenţe decât asemănări între Râşnov şi Capidava.

Q. Te-ai agitat la Eurocon să prezinţi România si să aduci Euroconul încoace. Aceasta este revanşa?

A. […] (pauză de râs în hohote) Prezentarea mea de la Eurocon a fost o greşeală. Deşi în final a avut un rezultat bun. Au început să ne ia şi pe noi în seamă. Nu în serios. Am mai văzut ceva. Bulgarii nu prea erau acolo, dar aveau propria lor întâlnire anuală, la Balcic. Ceva foarte apropiat de Festivalul acesta. Foarte departe de Eurocon. Extrem de departe de ESFS care se ocupă 80% de turism şi sub 10% de SF. De aceea am decis să renunţ la pretenţiile de a organiza Euroconference (care ar fi trebuit să aibă loc în acest an) sub pretextul că după alegeri, noua configuraţie politică este defavorabilă iar criza economică nu  ne ajută deloc. Dar, sper că într-un viitor apropiat europenii să vină la noi.

Q. Văd că Dănuţ e pe afiş. Colaborezi cu […]?

A. Dragule, colaborez doar cu Primăria Râşnov, Asociaţia Râşnoveană şi Asociaţia Mioritics. Şi cu mai multe persoane apropiate. Festivalul nu este o convenţie a cluburilor. Cine vine aici nu reprezintă cluburile sau asociaţiile de SF sau alte grupuri din care poate face parte. Nu facem caz de apartenenţa la un grup sau altul. Până la urmă suntem oameni, nu reprezentanţi ai unor entităţi non-inteligente şi non-biologice.

Q. Ok. E despre SF, despre literatură, ştiinţă, tot ce vrei tu. De ce n-ai ţinut-o la Bucureşti?

A. Se vede treaba că tot ce-am spus ţi-a intrat pe-o ureche şi a ieşit pe cealaltă. Ideea mi-a venit la Râşnov, vorbind cu Mihai de la Mioritics. Şi nu putea să fie dezvoltată decât tot la Râşnov. Şi până la urmă e cea mai faină chestie pentru că e science fiction să îmbini o vacanţă la munte cu filme SF şi discuţii cu prietenii sefişti, fără să ne coste prea mult, ba mai mult, să vedem cărţi noi şi să ne gândim cum scoatem altele. N-ai cum face asta între două lipăieli după ţânţari sau două şedinţe de asociaţie şi o dare de seamă a cenzorilor. Habar nu ai cum e să discuţi despre civilizaţii trecute sau viitoare, la lumina stelelor, la margine de codru, cu berea în pahar şi micul pe grătar. E realitate, nu science fiction.

Q. Când începe? Vin şi eu.

A. Pe 16 iulie 2014, bate gongul.

*

Site-ul Festivalului este fiction.ro.

Eugen Lenghel

http://lenghel.net

Eugen Stefan Lenghel (n. 10 ianuarie 1966) este specialist în informatică cu experiență de peste 30 de ani. Din 1986 a frecventat Cenaclul studențesc „Solaris”, intrând în viața literară doar puțin după începutul vieții profesionale. Una dintre prozele sale a fost selectată pentru publicare în Almanahul „Anticipația 1990”, urmată de publicarea în numărul 6 al colecției „Clubul SF”, în 1990, a altor două povestiri. După o perioada de consolidare profesională, a reluat activitatea literară în paginile unor reviste online și antologii, dintre care se pot menționa antologia de proză scurtă "Ferestrele Timpului", Tracus Arte, 2013 şi antologia de poem fantastic "Cerul de Jos", Editura Virtuală, 2013. Debutul în volum personal este concretizat prin selecția de proză scurtă "9 Istorii Reutilizate", Editura Tritonic, 2014. În același an, la Târgul de carte Gaudeamus, lansează volumul de proză scurtă "Numărătoare Inversă", la editura Tritonic. În 2015 an revine cu volumul "Fermierul virtual", la Editura Tracus Arte dublat de volumul prin care abordează noi tematici "Instabilitate cuantică", la Tritonic, ambele fiind lansate la Târgul de carte Gaudeamus 2015. Urmează lansarea în 2017 a volumului „Proximul cuantic”, publicat cu sprijinul Editurii Eikon, care cuprinde două proze premiate. Pe lângă volumele de mai sus, contribuie cu de proză scurtă, eseuri și articole diverse în Luceafărul de dimineață, Revista SRSFF, Revista Nautilus, Gazeta SF şi Fictiuni.ro. Experiența de coordonator în publicistica virtuală începând cu 2010, i-a permis ca în 2013 să înființeze revista de literatură și arte vizuale Fictiuni.ro, pe care o conduce în prezent. Tot în 2013 inițiat și continuă să organizeze Festivalul Science & Fiction de la Râșnov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!