Clovn de groază, film de top – Sorin Mincă

Dacă înainte nu aveai fobie de clowni, o poți dobândi acum doar urmărind filmul IT (dacă nu l-ai văzut deja, atras de veștile bune despre el). Aș spune că IT stă bine din toate punctele de vedere, mai ales financiar (a bătut recorduri importante, ajungând după doar două săptămâni de rulare unul din cele mai bine vândute filme horror din istorie).

Nefiind tocmai complet inedit, filmul are totuși meritul de a fi un remake exact așa cum s-ar cuveni. În aceste condiții, cine intenționează să mai facă câte un reboot, ar trebui să-l ia pe IT ca model.

Avem de-a face, indiscutabil, cu una dintre cele mai reușite adaptări după cărțile lui Stephen King, adaptare acceptată chiar și de fanii lui înfocați. Poate că nu este cel mai bun film, dar nici nu pare departe de a fi. Oricum, se dovedește cu siguranță cel mai aproape de atmosfera lumii horror fictive imaginate de ilustrul autor. Dacă Dark Tower de luna trecută a putut părea mediocru, toată lumea a uitat de el odată cu premiera noului IT.

Schimbarea față de carte constă în faptul că acțiunea se petrece în anii în perioada 1988-1989, nu în anii ’50. Iar asta se întâmplă doar în jumătatea poveștii care se desfășoară în copilăria personajelor, urmând ca un al doilea film să urmărească aventurile rataților când sunt adulți, undeva aproape de prezentul nostru, având în vedere că în carte gașca se reunește la 27 de ani de la evenimentele neplăcute. Sunt curios cum îi va ieși regizorului și IT: Chapter Two…

Actorii sunt minunați și memorabili în rolurile primite. Bill Skarsgård este Pennywise în persoană și va fi de acum un nume mai ușor de recunoscut. Frumusețea poveștii stă-n personajele credibile, pe care să le ții minte. Reunind cele șapte personaje principale, gașca rataților este un grup foarte ușor de simpatizat. Faptul că Pennywise li se arată numai lor, dar nu și adulților, face misiunea lor de a-l izgoni și mai dificilă. Sunt copii – cine i-ar crede?

Filmul are o atmosferă de anii ’80 americani, dar cu competențe tehnologice actuale. Atmosfera este redată cu loialitate prin decorul și muzica alese, dar inclusiv și din derularea poveștii. Atmosfera copilăriei te seduce nostalgic și mai că uiți pe moment, furat de glumele grupului și de vremea plăcută de vară, că te uiți la un horror veritabil.

Efectele speciale sunt încântător de înfricoșătoare. Scenele menite să te sperie nu arată deloc ieftin și cu certitudine nu pot fi recomandate celor slabi de înger. După numeroase titluri horror neconvingătoare sub acest aspect, nu eram sigur că am să văd ceva care îndrăznește mai mult. Totuși, pe parcursul campaniei de promovare a filmului, aveam încredere că va ieși cum trebuie. Nu numai că am avut dreptare, dar IT chiar mi-a depășit așteptările, fiind în mod clar unul dintre cele mai bune filme de anul acesta.

Scenele sunt intense. Pennywise (sau „it”) nu este un simplu bau-bau care sare după colț și te sperie pentru că nu te așteptai să apară, în plus, el este sfidător și batjocoritor. Sperieturile pe care le pregătește copiilor sunt personalizate după temerile lor cele mai mari. Este sfidător și îi place să-și bată joc de slăbiciunile lor.

Ficțiunea lui King a văzut multe adaptări, dar acum ar părea că avem una după alta de la un timp – de parcă am fi din nou în anii ’70-’80, dar cu alte performanțe tehnice.

IT se bucură de mare succes și în rândurile comunităților de cititori și cinefili. Popularitatea sa pe imensa rețea Web spune multe, într-un sens pozitiv. Numai pe Tumblr dacă ai intra, vei fi inundat de fanart și fanfiction dedicat demonicului clown Pennywise.

Până și Tim Curry, fostul Pennywise din mini-seria TV din 1990, recunoaște calitatea noului IT și are de spus numai de bine despre interpretarea lui Skarsgård.

S-ar putea ca după ce ești persuadat de recenziile pozitive să te duci să-l vezi și să nu fii impresionat, să spui „În fond, care-i treaba?”… Ei bine, farmecul IT nu e dat de originalitate, ci mai ales de realizarea lui ca la carte.

Eu pot spune clar, cu mâna pe inimă, că este unul dintre primele cele mai bune filme ale lui 2017 și că intră în topul preferatelor mele.

 

Fictiuni.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.