Concluziile Festivalului S&F Râşnov 2014

Ieri s-a încheiat a doua ediţie a Festivalului Science & Fiction Râşnov, marcând o evoluţie paradoxală, în două planuri complet diferite a acestui eveniment. Până la a trage concluziile, putem spune că ediţia 2014 a manifestării a avut premisele unei participări numeroase, circa 60 de persoane fiind anunţate ca participanţi potenţiali. Acest lucru nu s-a concretizat parţial din cauza vremii, parţial din pricina stării de sănătate a unora dintre cei care au fost prezenţi anul trecut – aici regretăm afecţiunea care l-a ţintuit la pat pe Ştefan Ghidoveanu, dorindu-i în acelaşi timp însănătoşire grabnică – şi datorită nu mai puţin controversatelor premii „COLIN”, care au iscat controverse suficient de puternice astfel încât cel puţin 10 persoane şi-au dorit să se îndepărteze de orice manifestare SF românească. Cu atât mai straniu este faptul că Festivalul S&F, nefiind pur SF, nu are legătură cu premiile „COLIN” sau cu organizatorii acestora şi, mai mult, cred că pot susţine în numele participanţilor că nu ne dorim să avem de-a face nici pe viitor cu premiile „COLIN” sau cu alte premii controversate. Participanţii la acest Festival o fac în nume propriu, nu în numele unor grupuri sau reprezentând grupuri de orice natură. În plus, cei care doresc să stârnească sau să răspândească conflicte, le sugerăm să evite acest Festival.
După cum spuneam, mai mulţi invitaţi au lipsit, din cele mai variate cauze, unele surprinzătoare chiar şi pentru noi. Nu aş zice că programul a fost spulberat, pentru ca punctele importante au fost acoperite. Astfel concursul de proză scurtă cu temă dată a fost desfăşurat în premieră, având şase participanţi şi doi candidaţi la primul loc, departajarea făcându-se după modalitatea de încheiere-soluţionare a povestirii. Prozele, după mici corecturi, vor fi publicate în acest număr al Ficţiunilor. Dezbaterile având ca temă tehnicile scrisului, modalităţi de scriere creativă, surse de inspiraţie, etc. au fost prezente zilnic, uneori declanşându-se spontan. Deşi partea de grafică a fost mai puţin prezentă, a fost alături de noi prin revistele de benzi desenate, Viorel Pîrligras aducându-ne aminte de recent încheiata colecţie BDC, totodată expunându-ne şi reviste sârbeşti. Aceasta, cu ocazia prezentării de carte şi lansării volumelor Adinei Speteanu – Îngeri de gheaţă, al treilea din seria „Dincolo de moarte”, Liviu Surugiu – ATAVIC, Lucian Dragoş Bogdan – Vraciul de pe norul interior şi Lucian Vasile Szabo cu o carte eseu despre E. A. Poe. Roxana Brânceanu, Dănuţ Ungureanu şi subsemnatul am avut oportunitatea de a ne prezenta recentele apariţii în faţa audienţei.
Având bifate prezentarea de carte, lansările, dezbaterile şi concursul, mai rămân ca puncte de interes prezentarea ştiinţifică şi proiectarea de filme. Proiecţia filmelor s-a desfăşurat normal, cu o singură excepţie. La plecarea din Bucureşti, fiind nevoit să cumpăr de la Librăria Bastilia, filmul „Battleship” – prezent în program, am dat peste oferta de 9.99 la filmul „Hancock”, un preţ absolut fantastic. N-am ezitat şi l-am inclus imediat în program, fiind proiectat chiar din prima zi, aproape imediat cum am ajuns în Râşnov. Mulţumim Primăriei Râşnov pentru accesul la sala cinematografului „Amza Pelea”. Filmul, pentru cei care nu l-au văzut, este o prezentare ceva mai realistă a existenţei unui supererou, cu nevoile şi slăbiciunile sale, prezentate uneori comic alteori tragic. Un film care te face să te gândeşti cu atât mai mult la condiţia umană şi la realizările din timpul vieţii.

Cât priveşte prezentarea ştiinţifică, aceasta ne-a fost oferită de inginerul braşovean Giorgică Lupchian, la recomandarea jurnalistei Camelia Onciu. Prezentarea dânsului, având ca temă rotaţia Pământului în spaţiu, a fost extrem de instructivă, elementele brevetelor obţinute, începând cu medalia de argint la salonul de inventică din 1999 de la Geneva, fiind perfect vizibile. Demonstraţiile sunt expuse şi pe Youtube.com. O parte din audienţă nu a fost prea impresionată, lucru uşor de înţeles pentru cei care îşi mai amintesc fizica de liceu. Cei care nu şi-o reamintesc le-a fost ceva mai greu. Pe scurt, domnul Lupchian a reuşi să facă un motor al cărui stator este însuşi Pământul. Astfel, în modelul simplificat al sistemului Solar, modelul „Pământului” are mişcare de revoluţie, fiind antrenat în aceasta de câmpul magnetic terestru. Deci lucru mecanic efectuat de câmpul magnetic folosind ca intrare lucrul mecanic uman sau generat de motoare. Dar nu s-a oprit aici, şi pornind de la un mic impuls manual, a obţinut un motor care „extrage” lucrul mecanic din energia câmpului gravitaţional. Având în minte aceste două câmpuri, pare natural să gândim că în spațiul cosmic se manifestă un at câmp, încă nedescoperit, care poate influenţă de la mari distanţă axele de rotaţie ale planetelor sau sistemelor solare.
Concluzia evenimentului din acesta an va fi surprinzătoare pentru majoritatea. Voi lua în calcul componenta publică – proiecţiile de film, la care au venit uneori mai mult de 50 de persoane, de zece ori mai multe decât anul trecut. Deşi la primă vedere cei aproximativ 25 de participanţi care au fost centraţi pe activităţi profesionale au fost puţini, acest lucru ne determină să credem că în ansamblu, festivalul a fost o îmbunătăţire masivă faţă de anul trecut, sub aspectul componentelor profesionale şi al celor publice.
De aceea vom exploata această linie, pregătind secţiunea publică pentru turişti şi localnici şi secţiunea profesională care este componenta cheie. Astfel, cred că vom putea prezenta autori români în avanpremiera fiecărei proiecţii de film, folosind acest aflux de audienţă.
Iar, pentru final, toţi cei care au participat la acest festival şi doresc să trimită lucrări pentru antologia anuală a festivalului S&F, ediţia 2014, o pot face folosind pagina de contact a revistei sau adresa mea personală.
Se cuvine să aducem mulţumiri sponsorilor şi partenerilor acestei ediţii a FS&F, editurilor Tritonic şi Nemira, Veloteca.ro, pensiunii REM’s, Primăriei Râşnov şi Asociaţiei Râşnoveana, Asociaţiei Mioritics şi tuturor celor care au promovat şi au răspândit spiritul festivalului de science & fiction.
Eugen Lenghel
