Neomodernismul şi Generaţia ’60. Context ideologic şi cultural
Editorial

Mă gândeam să scriu despre Gaudeamus, dar nu este nicio bucurie în perspectivă. Din vânzarea cărţilor nu se trăieşte bine, din cititul lor doar în măsura în care îţi ajunge timpul să o faci şi pe asta. Legat de târg, veţi putea urmări totuşi în paginile revistei câteva extrase din proiectele editurilor care au avut bunăvoinţa de a ni le expune.
Literatura se bazează, ca şi alte filoane culturale, pe dispoziţia statului de a promova cultura. De a îmbunătăţi viaţa socială a cetăţenilor. Din păcate putem constata cu ochiul liber, fără a face politică sau opinii partizane, că această încurajare se transformă pe zi ce trece în descurajare vădită, o politică agresivă de detronare a gândirii, a exerciţiului în ale imaginarului şi investigării ipotezelor, în favoarea arendaşului tăcut, cu experienţă în agricultură, ajuns în vârful ierarhiei, fără argumente valide în a-şi demonstra poziţia aşa-zis superioară.
Vom încerca, dincolo de această ancorare în cotidian, ca acest număr al revistei noastre să vă descreţească frunţile, să vă deschidă noi orizonturi şi să vă rememoreze vremuri de mult apuse. Uneori liniştea se câştigă evocând şi retrăind.
Eugen Lenghel