Editorial

000-FICTIUNI2_cover

Mă gândeam să scriu despre Gaudeamus, dar nu este nicio bucurie în perspectivă. Din vânzarea cărţilor nu se trăieşte bine, din cititul lor doar în măsura în care îţi ajunge timpul să o faci şi pe asta. Legat de târg, veţi putea urmări totuşi în paginile revistei câteva extrase din proiectele editurilor care au avut bunăvoinţa de a ni le expune.

Literatura se bazează, ca şi alte filoane culturale, pe dispoziţia statului de a promova cultura. De a îmbunătăţi viaţa socială a cetăţenilor. Din păcate putem constata cu ochiul liber, fără a face politică sau opinii partizane, că această încurajare se transformă pe zi ce trece în descurajare vădită, o politică agresivă de detronare a gândirii, a exerciţiului în ale imaginarului şi investigării ipotezelor, în favoarea arendaşului tăcut, cu experienţă în agricultură, ajuns în vârful ierarhiei, fără argumente valide în a-şi demonstra poziţia aşa-zis superioară. 

Vom încerca, dincolo de această ancorare în cotidian,  ca acest număr al revistei noastre să vă descreţească frunţile, să vă deschidă noi orizonturi şi să vă rememoreze vremuri de mult apuse. Uneori liniştea se câştigă evocând şi retrăind.

Eugen Lenghel

Eugen Lenghel

http://lenghel.net

Eugen Stefan Lenghel (n. 10 ianuarie 1966) este specialist în informatică cu experiență de peste 30 de ani. Din 1986 a frecventat Cenaclul studențesc „Solaris”, intrând în viața literară doar puțin după începutul vieții profesionale. Una dintre prozele sale a fost selectată pentru publicare în Almanahul „Anticipația 1990”, urmată de publicarea în numărul 6 al colecției „Clubul SF”, în 1990, a altor două povestiri. După o perioada de consolidare profesională, a reluat activitatea literară în paginile unor reviste online și antologii, dintre care se pot menționa antologia de proză scurtă "Ferestrele Timpului", Tracus Arte, 2013 şi antologia de poem fantastic "Cerul de Jos", Editura Virtuală, 2013. Debutul în volum personal este concretizat prin selecția de proză scurtă "9 Istorii Reutilizate", Editura Tritonic, 2014. În același an, la Târgul de carte Gaudeamus, lansează volumul de proză scurtă "Numărătoare Inversă", la editura Tritonic. În 2015 an revine cu volumul "Fermierul virtual", la Editura Tracus Arte dublat de volumul prin care abordează noi tematici "Instabilitate cuantică", la Tritonic, ambele fiind lansate la Târgul de carte Gaudeamus 2015. Urmează lansarea în 2017 a volumului „Proximul cuantic”, publicat cu sprijinul Editurii Eikon, care cuprinde două proze premiate. Pe lângă volumele de mai sus, contribuie cu de proză scurtă, eseuri și articole diverse în Luceafărul de dimineață, Revista SRSFF, Revista Nautilus, Gazeta SF şi Fictiuni.ro. Experiența de coordonator în publicistica virtuală începând cu 2010, i-a permis ca în 2013 să înființeze revista de literatură și arte vizuale Fictiuni.ro, pe care o conduce în prezent. Tot în 2013 inițiat și continuă să organizeze Festivalul Science & Fiction de la Râșnov.

Sugestii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.