Neomodernismul şi Generaţia ’60. Context ideologic şi cultural
Edituri și colecții mistery&crime
Dacă înainte de 89 literatura polițistă (cu toate subgenurile ei, deși consumatorii nu se poticneau pe-atunci în categorii și subgenuri – citeau tot!) avea nenumărați fani care-și disputau aparițiile dintr-o singură colecție specializată – Enigma (colecția cu cheie, cum era cunoscută) a editurii Univers – la numai câțiva ani după Revoluție s-a observat un regres constant în ceea ce privește consumul. Editurile au început să publice tot mai sporadic și unele chiar au renunțat la colecțiile specializate. Abia după 2000 s-a înregistrat un reviriment, iar boomul actual poate fi considerat potențat de publicare seriei Millenium de către editura Trei ceea ce a generat și moda apariției exoticilor autori nordici în România. În prezent, cam toate marile edituri au în portofoliu și o colecție specializată (sau mai multe!). Fără a avea vreo pretenție de exhaustivitate voi sumariza în continuare câteva edituri și colecțiile aferente dimpreună cu ultimele apariții editoriale de gen.
Editura LITERA – colecția Thriller
De această dată avem de-a face cu o colecția asumată, clară, lesne identificabilă. Sigla colecției este o amprentă localizată pe cotor. E o colecție solidă care se bazează pe autori celebri cu multe bestselleruri în portofoliu: Dean Koontz, Mary Higgins Clark, Lee Child, Christopher Reich, dar strecoară și scriitori mai tineri care abia au dat lovitura.
Laura Lippman – Te-aş recunoaşte dintr-o mie
Eliza Benedict duce o viață senină într-o casă din suburbii, alături de soţul ei şi de cei doi copii. Dar o scrisoare îi spulberă liniștea: “Ţi-am văzut fotografia într-o revistă. Sigur, între timp te-ai maturizat. Dar te-aş recunoaşte dintr-o mie.” Un bărbat și un secret nemărturisit din trecut reapar în viața ei și îi amenință existența confortabilă. Dar Eliza ar face orice să-și apere liniștea și familia – chiar dacă aceasta înseamnă să retrăiască evenimentele unei veri terifiante și să scoată la iveală adevărul înfricoşător pe care l-a ţinut ascuns atâta timp. Un roman fascinant plin de forţă, care pendulează abil între trecut şi prezent pentru a explora efectele devastatoare ale unei experiențe traumatizante asupra întregii vieţi a unei victime.
Dean Koontz – Fără îndurare
Scriitorul Cullen Cubby Greenwich se simte insultat când cel mai important critic literar, Shearman Waxx, îi desființează pur și simplu noul roman. Intrigat de misterul din jurul lui Waxx, Cubby caută să-l întâlnească în restaurantul preferat, dar are loc un mic accident, iar Waxx îl amenință pe Cubby cu moartea. Pătrunzând cu o ușurință inexplicabilă în casa scriitorului şi lăsând impresia unor puteri supranaturale, Shearman Waxx aruncă locuinţa în aer, iar Cubby și familia lui devin fugari, în încercarea de a rămâne în viață în faţa unui sociopat fără îndurare. Cursei nebuneşti şi situaţiilor de coşmar prin care trec cei trei membri ai familiei şi căţeaua Lassie li se adaugă secretul întunecat pe care îl ascunde Cubby, secret care i-a marcat întreaga existență și care va ieși treptat la lumină.Dean Koontz explorează graniţa subtilă între bine şi rău şi haosul care clocoteşte în zona de umbră a societăţii, într-un thriller cu caracter burlesc.
James Bradley – Hoţul de trupuri
Londra, 1826. Gabriel Swift studiază cu Edwin Poll, cel mai mare anatomist londonez. Atras în jocurile lui Lucan, adversarul maestrului său şi temut profanator de morminte, stăpânul absolut al comerţului cu cadavre, tânărul decade şi ajunge să cunoască violenţa şi depravarea lumii interlope, în care – va descoperi – a lua viaţa cuiva este incredibil de uşor. După zece ani, un cu totul alt om predă lecţii de desen în colonia australiană de deţinuţi New South Wales şi, în timpul liber, pictează păsări. Când se îndrăgosteşte de una dintre elevele sale, înţelege că nimeni nu poate scăpa de trecut şi că, adesea, cele mai îngrozitoare temniţe sunt cele în care ne zidim singuri.Un thriller gotic captivant, o evocare a atmosferei încărcate de mister din Londra victoriană şi totodată povestea emoţionantă a unui destin marcat de brutalitatea unei lumi în care totul este de vânzare. Dickens s-ar fi simţit aici ca acasă.
Christopher Reich – Legea conspiraţiei
Spionaj high-tech. Un plan diabolic, gata să zguduie lumea şi foarte puţin timp pentru a-l opri.Jonathan Ransom alpinist de clasă mondială şi chirurg experimentat, schiază împreună cu frumoasa lui soţie Emma în înzăpeziţii Alpi Elveţieni. O furtună de zăpadă se porneşte ca din senin, Emma se accidentează grav şi moare în adâncurile unei crevase.Douăzeci şi patru de ore mai tarziu, Jonathan primeşte un plic adresat soţiei sale în care găseşte două bilete de bagaje. Atacat în mod inexplicabil de poliţia elveţiană şi obligat să fugă, Jonathan se trezeşte dintr-o dată urmărit internaţional şi ţinta unui asasin misterios. Pas cu pas, el este prins tot mai adânc într-o lume a terorismului global, o lume în care nimeni nu este cine pare şi unde scopul scuză mijloacele. Singura lui şansă de supravieţuire depinde de descoperirea crudului adevăr legat de viaţa secretă a soţiei sale.
Belinda Bauer – Câmpul cu iarbă neagră
Steven Lamb, un băiat de doisprezece ani, sapă gropi în Parcul Național Exmoor, în căutarea unui cadavru. În fiecare zi, după ore, el sapă pentru a aduce odihna fantomei unchiului său, pe care nu l-a cunoscut niciodată, căci a dispărut la vârsta de unsprezece ani. Bunica lui Steven este convinsă că fiul ei nu e mort și încă îl mai așteaptă să se întoarcă acasă, stând de pază la fereastra din fața casei, în timp ce familia se destramă în jurul ei. Iar Steven este convins că, aducând bunicii oasele fiului ucis, va vindeca ruptura dintre ei și va oferi un sens lumii din jurul său.
Editura ALL – Strada Ficțiunii – Bestseller – Crime
Știu că e derutantă o astfel de etichetare de colecție, dar asta e situația. Volumele ce ne interesează în acest caz au coperțile negre și un pătrățel colorat în partea de sus sub care scrie crime. Lansată în ultimul trimestru al anului trecut ca o colecție separată a editurii All, – Strada Ficțiunii – Bestseller – Crime ne oferă patru titluri foarte diferite atât ca tematică, cât și ca localizare regională: avem un cuplu suedez clasic (celebru!) cu un erou a la Maigret, un american nouăzecist (sic!) ca să zic așa, cu un hard boiled a la Hammet, ecranizat cu Denzel Washington în rolul principal, o rusoaică contemporană care ne oferă o Melania Lupu post-sovietică și o româncă debutată în 2012! Vom vedea ce o să ne mai ofere acestă colecție surprinzătoare care pare că dorește să reunească rădăcinile genului cu ramurile și frunzulițele contemporaneității.
Maj Sjöwall, Per Wahlöö – Roseanna
Pe fundul lacului Boren este găsit, din întâmplare, cadavrul unei femei tinere, pe care nu o cunoaște nimeni și care nu îi lipsește nimănui. După luni de zile în care ancheta nu duce nicăieri, cazul este abandonat. Cu toate acestea, Martin Beck refuză să se dea bătut și, timp de șase luni și jumătate, încearcă să înțeleagă cum poate să dispară cineva fără ca nimeni să îi ducă dorul. Răsturnările de situație pândesc la fiecare pas în acest roman provocator, care demonstrează că nu degeaba Maj Sjöwall și Per Wahlöö au fost supranumiți „regele și regina romanului polițist“.
Walter Mosley – Diavolul în rochie albastră
Dat afară de la fabrica la care lucra, Easy Rawlins, un tânăr de culoare care încearcă să îşi facă un rost în Los Angeles, îşi vede toate visurile năruite. Din senin, un străin îl angajează să dea de urma unei tinere albe care îşi petrece vremea prin barurile negrilor.
Pentru Easy, propunerea este la început doar un mijloc de a face un ban uşor şi repede. Dar, cufundându-se tot mai mult într-o lume a jazzului, a umbrelor şi a jocurilor savante de măşti, detectivul de ocazie descoperă că misiunea lui este mai dificilă decât părea la început.
Romanul Diavolul în rochie albastră a fost ecranizat în 1995 în regia lui Carl Franklin, cu Denzel Washington în rolul principal.
Daria Donţova – Poker cu Rechinul
Evlampia este o mare amatoare de romane polițiste. Ori de câte ori viața îi oferă prilejul, nu ezită să devină detectivă de ocazie. De această dată lucrurile sunt cum nu se poate mai complicate: o necunoscută moare în brațele Evlampiei. Ksiușa Fedina, o studentă săracă, face schimb de identitate cu Tatiana Mitepaș, o fată bogată, care suferă de mitomanie. Toate cele trei personaje devin elementele unui caz aparent imposibil de dezlegat. Singura care poate descâlci tainele acestei poveşti este Evlampia, ajutată de bunul ei prieten, maiorul Kostin.
Renata Carageani – Micul Chagall
Grigore Kader este un comisar atipic, și asta nu doar pentru că e mulatru. Iar când unui comisar atipic i se repartizează un caz straniu evenimentele nu pot fi decât incitante. Un băiat arestat pentru crimă reușește să-l convingă că nu a fost el autorul, iar comisarul Kader și inspectorii lui pornesc în căutarea ucigașei.
Lucrurile sunt cât se poate de clare, portretul-robot este alcătuit și motivul crimei e deja bine cunoscut: furtul unei schițe a lui Chagall. Și totuși, atunci când toate femeile din cercul de cunoștințe al victimei corespund portretului-robot, iar obiectul furat are o valoare derizorie, anchetatorii sunt puși la grea încercare.
Editura TREI – Fiction Connection
Fără a fi declarată inițial ca dedicată literaturii crime& mistery, colecția Fiction Connection a primit anul trecut haine grafice noi precum și o departajare discretă de cărțile de ficțiune mainstream. Deși majoritari sunt autorii nordici mai putem găsi în această colecție francezi, englezi, canadieni. Pe lângă romane circumscribile genului mai găsim și lucrări fantastic-gotice, steampunk. Nu e de ratat romanul hard boiled al mămicii lui Harry Potter apărut sub pseudonimul Robert Galbraith.
Antti Tuomainen – Tămăduitorul
Cu două zile înainte de Crăciun, locuitorii din Helsinki se zbat să supraviețuiască schimbărilor climaterice catastrofale. Ploaia parcă nu se mai oprește, tunelele metroului sunt inundate, mașini abandonate ard în flăcări pe străzi, iar autoritățile lansează avertizări de epidemii.
Într-o atmosferă apocaliptică, de sfârșit de lume, un bărbat își caută soția dispărută. Tapani Lehtinen, unul dintre puținii oameni dispuși să mai trăiască în oraș, se angajează într-o căutare frenetică.
Pe măsură ce avansează în cercetările lui, Tapani descoperă din ce în ce mai multe secrete din trecutul Johannei. Secrete care sunt legate chiar de crima pe care aceasta o investiga.
Salla Simukka – Roşu ca sângele
E cea mai grea iarnă din ultimii ani; străzile din Tampere, Finlanda, sunt îngheţate şi acoperite de zăpadă. Şi nimic nu contrastează mai tare cu albul zăpezii decât sângele.
Lumikki Andersson, o adolescentă în vârstă de 17 ani, locuieşte singură şi urmează cursurile unui liceu de arte. Şi-a făcut o regulă din a nu se implica în lucruri ce nu o privesc. Totuşi, această regulă este pusă la încercare în ziua în care Lumikki găseşte bancnote pătate de sânge în camera obscură a liceului.
Dându-şi seama că trei elevi de la liceul său au un amestec în acest incident, Lumikki se trezeşte prinsă în hăţişul unei afaceri internaţionale cu droguri. Viaţa îi este pusă în pericol.
Jan Wallentin – Steaua lui Strindberg
Un îndrăzneţ roman de aventuri à la Jules Verne, asezonat cu mitologie nordică şi ezoterism de sorginte nazistă
Polul Nord, 1897: Nils Strindberg se prăbuşeşte cu balonul său cu hidrogen în timpul unei expediţii învăluite în mister.
Germania, 1942: În lagărele de concentrare au loc experimente îngrozitoare.
Suedia, zilele noastre: Un cadavru este descoperit într-o veche mină de cupru din inima Suediei. Nimeni nu are idee de când zace acolo. Alături, o cruce misterioasă. Ea nu-şi poate revela virtuţile decât îngemănată cu o stea, de care a fost despărţită cu un veac în urmă.
Începe o vânătoare pe viaţă şi pe moarte, care are un singur ţel: găsirea stelei lui Strindberg. Doar împreună, cele două pandantive vor dezlega cel mai mare mister al omenirii.
Yrsa Sigurdardóttir – Îmi amintesc de tine
Această poveste este spusă din două puncte de vedere. Primul aparţine lui Gardar şi soţiei sale, Katrin, precum şi prietenului lor, Lif – împreună, aceştia renovează o casă abandonată şi înfricoşătoare din Islanda, dintr-un vechi sat de pescari părăsit, departe de civilizaţie.
Al doilea punct de vedere, din a doua parte a cărţii, este al doctorului Freyr care s-a despărţit de soţia sa după ce şi-au pierdut fiul. Acesta a dispărut fără urmă şi a fost declarat mort.
Grupul de prieteni care renovează casa descoperă după câteva zile că nu sunt singuri şi sunt terorizaţi de un spirit malefic.
Între timp, doctorul Freyr investighează sinuciderea unei bătrâne şi descoperă că aceasta avea o obsesie pentru fiul său dispărut. Treptat, aceste două poveşti se îmbină.
Un roman cu fantome, cu tensiune multă, cu zăpadă multă, despre disperare şi supravieţuire, cu silueta unui băieţel mort care tot apare.
Anders & Roslund – Trei secunde
Piet Hoffman, un agent ultrasecret al poliţiei suedeze, se confruntă cu cea mai periculoasă misiune din viaţa sa: trebuie să se infiltreze ca prizonier într-o închisoare de maximă securitate.
Având numele de cod „Paula”, Piet e ales să coordoneze planul mafiei poloneze de a prelua controlul distribuţiei de droguri în închisorile din Suedia.
Însă atunci când o tranzacţie de droguri în care e implicat Hoffman se termină cu moartea altui poliţist sub acoperire, ancheta crimei îi revine inspectorului Ewert Grens, un om hotărât să găsească ucigaşul.
Determinarea sa nu numai că ameninţă să dezvăluie adevărata identitate a lui Hoffman, ci şi delicte mult mai grave din sistemul de justiţie suedez.
Există oameni cu influenţă care ar face orice ca să-l împiedice pe Grens să descopere adevărul.
Robert Galbraith – Chemarea cucului
Atunci când un topmodel celebru îşi găseşte moartea căzând de la un balcon acoperit de zăpadă din Mayfair, se presupune că fata labilă emoţional s-a sinucis. Cu toate astea, fratele ei refuză să creadă concluzia poliţiei şi îi cere detectivului particular Cormoran Strike să se ocupe de caz.
Strike este un veteran de război – cu traume atât fizice, cât şi psihice -, a cărui viaţă e un dezastru. Deşi îi oferă o siguranţă financiară, ancheta are preţul ei: cu cât Strike pătrunde mai adânc în lumea complexă a tinerei fete, cu atât lucrurile devin mai sumbre şi pericolele nu întârzie să apară.
Captivant, cu o scriitură elegantă, impregnat de atmosfera londoneză – de la străzile tăcute din Mayfair şi puburile dosnice din East End, la agitaţia din Soho -, Chemarea cucului este o carte remarcabilă. Aducându-l în scenă pe Cormoran Strike, acesta este primul roman poliţist al scriitoarei J.K. Rowling, scris sub pseudonimul Robert Gilbraith şi care s-a bucurat de o primire entuziastă.
A. J. Kazinski – Somnul şi moartea
Pentru prima dată, Niels Bentzon dă greş.
Într-o noapte, la Copenhaga, o femeie cu un mesaj enigmatic scris pe mână se aruncă de pe un pod. Deşi a fost chemat Niels Bentzon, negociatorul poliţiei din Copenhaga, acesta nu a reuşit s-o convingă pe femeie să renunţe la gestul său.
Niels va descoperi că victima nu era doar o simplă femeie labilă psihic care s-a sinucis, ci o prim-balerină la Teatrul Regal, care dispăruse de două zile.
În timp ce oraşul e sufocat de caniculă, ancheta cunoaşte noi răsturnări de situaţie în clipa în care autopsia dezvăluie că femeia fusese deja înecată şi resuscitată înainte să se arunce de pe pod.
Atunci când ajunge în sânul unei societăţi secrete care practică moartea clinică, Niels Bentzon descoperă că se află pe urmele unui criminal misterios şi foarte meticulos…
Camilla Läckberg – Paznicul farului
Cu cel mai recent roman al ei, Paznicul farului, Camilla Läckberg demonstrează din nou că este unul dintre cei mai buni autori suedezi de astăzi.
Paznicul farului este continuarea mult aşteptată a seriei Fjällbacka şi a înregistrat vânzări spectaculoase.
Ne întâlnim din nou cu inspectorul de poliţie Patrick Hedström, care s-a întors la birou după o lungă pauză, în care a încercat să-şi refacă forţele şi să aibă grijă de gemenii săi născuţi prematur.
La secţie îl aşteaptă o nouă anchetă. Mats Sverin, directorul financiar al consiliului local, o persoană mult îndrăgită, a fost găsit mort în apartamentul său, cu un glonţ în ceafă.
Împreună cu colegii săi, Patrik începe să cerceteze viaţa victimei, care avea mai multe secrete decât şi-ar fi putut imagina cineva.
Secrete întunecate se găsesc peste tot – chiar şi insula Gråskär din vecinătatea orăşelului este un loc despre care au circulat întotdeauna cele mai sinistre zvonuri. Locuitorii spun că insula este bântuită de spiritele celor morţi care vor să le spună ceva celor vii…
4 Comments
Excelente cartile politiste de la Trei! Scrise bine, cu personaje cu care te poti identifica, cu scheletul din dulap pe care il are mai oricine, cu trimiteri la pacatele tineretii, la pacatele parintilor. Recomand cu caldura!
Și celelalte edituri oferă cărți foarte interesante. Eu le-am citit pe toate cele prezentate. Foarte multe dintre ele sunt excelente.
Daca TREI ar traduce cărțile din limbile originale, ar fi și mai bine. Asta a fost cea mai neplăcută surpriză pe care am avut-o în 2013. Nu mă așteptam la așa ceva de la o editură ca TREI.
mda, am mai intalnit si la alte edituri practica asta…