Invitatul special n-a venit

 Invitatul special n-a venit

Rezultatele concursului național de proză „Dan Ursuleanu”, ediția 2023

Pentru redacția Fictiuni.ro și pentru cei mulți care l-au cunoscut și l-au apreciat pe omul de cultură Dan Ursuleanu, astăzi este ziua în care maestrul cuvintelor ar fi împlinit 81 de ani, prilej de a-i cinsti amintirea și realizările. Inițiator, redactor și prezentator al unui număr semnificativ de emisiuni și rubrici la TVR și Radio – „Turneul Emblemelor“, „Radiobilioteca SF“, „Exerciții pentru acasă“, „Logicon“, „Steaua Polară“ sau „Exploratorii lumii de mâine”, ca să amintim doar câteva nume mai cunoscute – Dan Ursuleanu a avut rezultate remarcabile în enigmistică, jocuri logice, proză umoristică și poezie.

Încă de anul trecut, cu sprijinul doamnei Camelia Stănescu-Ursuleanu, revista Ficțiuni a inițiat concursul național de creație literară „Dan Ursuleanu”. Încă de la prima ediție, organizatorii și-au propus ca amintitul concurs să promoveze autori români ai unor creații literare originale și să le premieze strădania, inspirația și scânteierea de talent investite.

Pentru ediția 2023, tema a fost: proză umoristică modernă. Regulamentul anunța fără echivoc că sunt așteptate spre jurizare monologuri, povestiri scurte sau schițe ancorate în cotidian, făcându-se chiar precizări cu privire la genul de texte care nu vor fi acceptate în concurs.

Totodată, regulamentul prezenta câteva reguli privind redactarea, corectura și lungimea textelor care urmau să fie înscrise în competiție. Din păcate, au existat multe abateri de la una sau mai multe dintre aceste criterii.

Acum, că a sosit ora bilanțului acestei ediții a concursului național „Dan Ursuleanu”, ediția 2023, iată și cifrele aferente:

–  s-au înscris în concurs 19 proze care au respectat termenul limită de predare;

–  zece autori nu au respectat tema concursului întrucât au trimis eseuri, proză science-fiction sau poezii (o parte din acestea au fost reținute pentru publicare într-un număr viitor al revistei);

–  trei schițe erau vădit parodii nereușite inspirate după lucrări ale unor scriitori consacrați și nu au intrat în rând cu cele selectate pentru jurizarea finală;

–  două lucrări aveau conținut sau limbaj argotic și au fost descalificate, nefiind selectate nici pentru includerea pe site (nu e vorba de o pudibonderie excesivă, ci de respectul cuvenit cititorilor noștri);

–  nu au intrat în jurizarea finală nici textele având mai puțin de 10.000 de caractere cu spații sau mai mult de 12.000 (au fost acceptate totuși cele care au avut o eroare de plus/minus 5%).

Dincolo de detaliile de ordin tehnic, juriul a apreciat talentul autorilor, implicarea lor activă și valoarea literară a lucrărilor reținute spre jurizare. Doar că…

Invitatul special pentru ediția concursului din acest an a fost umorul – bun, de calitate, care să stârnească zâmbete, râs, bună dispoziție. Doar că, întocmai ca în celebra piesă a lui Samuel Beckett unde personajele îl așteaptă inutil pe Godot, umorul n-a fost prezent la întâlnire – nu într-o măsură care să justifice acordarea unui premiu la un concurs național. Din aceleași motive, nu se acordă nici premiul cititorului, condiția de bază fiind valoarea literară a prozei.

Juriul s-a văzut nevoit să ia această decizie, în condițiile în care există texte de valoare ale colaboratorilor noștri care nu sunt remunerate.  

Prin urmare, sumele aferente premiilor neacordate la ediția 2023 a concursului național de proză „Dan Ursuleanu” se vor reporta integral pentru ediția de anul viitor.

Este momentul să le mulțumim sponsorilor care au contribuit cu generozitate la stabilirea fondului de premiere și să îi îndemnăm pe concurenții participanți la această ediție să nu dezarmeze, să continue să scrie și să-și exerseze talentul. Dacă vor dori să ne trimită și alte propuneri de colaborare sub formă de texte literare, vom fi primi care să se bucure.

 

Redacția Fictiuni.ro

Fictiuni.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!