Neomodernismul şi Generaţia ’60. Context ideologic şi cultural
Premiile concursului național de proză „Dan Ursuleanu”
Astăzi, 6 noiembrie 2022, maestrul Dan Ursuleanu ar fi împlinit 80 de ani. Amintirea sa se leagă de o mulțime de scrieri și realizări publicistice, dintre care prima care merită menționată este longeviva emisiune de radio „Exploratorii lumii de mâine”, de la Radio România Tineret, care s-a dezvoltat din „Radiobilioteca SF“ – o rubrică imaginată de același om de cultură. Aceasta debuta în 1982, anul primei apariții a „Almanahului Anticipația”. Într-o lume închistată deja în real conservatorism pictat sângeriu sub lozinci progresiste, apăruse o nouă licărire de speranță. Și ce dar mai mare poate fi oferit oamenilor?
Alături de un număr semnificativ de emisiuni TV și Radio, cărora le-a fost redactor și prezentator, imaginația nesecată l-a purtat pe Dan Ursuleanu pe aripile creației, maestrul cuvintelor scriind sau creând cu talent și nonșalanță într-o sumedenie de domenii: enigmistică, umor, poezie și proză. Nu voi detalia aici meritele sale și mecenatul în domeniul creației science fiction, dar acesta este principalul motiv pentru care, cu susținerea doamnei Camelia Stănescu-Ursuleanu, am inițiat premiile anuale ale revistei Ficțiuni.ro pe care le-am așezat sub numele „Dan Ursuleanu”.
Pentru ediția 2022 a concursului au fost primite la redacție 33 de texte de diferite valori, dintre care o parte au ajuns chiar și după termenul limită, în diferite registre tematice, dintre care doar două se pot încadra în subgenul science fiction. Cred că nu întâmplător, aceste două sunt și cele care se clasează pe podium, autorii fiind jurnaliști cu experiență, având abilități dovedite în domeniul scrisului. Ne bucurăm că au participat și îi felicităm pentru rezultate. Am ținut cont de respectarea regulamentului atât în privința valorii literare a textelor, cât și a cerințelor referitoare la termenul de primire și la dimensiunilor în care lucrările ar fi trebuit să se încadreze.
Prin urmare, în cadrul concursului național de proză „Dan Ursuleanu”, ediția 2022, juriul a stabilit următoarele:
Premiul I se acordă autoarei Corina Ciripoiu pentru povestirea Pânda, cea mai bună din prozele primite;
Premiul II se acordă autorului George Lazăr, pentru povestirea Drepturile nenăscuților, text care a beneficiat și de o idee deosebită.
Premiul III nu se acordă, dar juriul a remarcat alte două proze pe care le-a recompensat cu mențiuni, acestea revenind în egală măsură autorilor Gabriela Căruntu (pentru povestirea Aprilia Strigoniu) și Liviu Surugiu (pentru povestirea A.T.I.). Ambii sunt autori care au dovedit și de această dată un cert talent, drept pentru care sperăm să îi vedem pe podium la următoarele ediții.
Apreciem participarea numeroasă, valoroasă și entuziastă a concurenților care ne-au trimis proze pentru această ediție a concursului, deși timpul pus la dispoziție pentru creație a fost relativ scurt. Avem în plan realizarea unui volum care să cuprindă textele primite care au dovedit valoare literară și vom contacta pentru aceasta fiecare autor în parte. Pentru a păstra originalitatea volumului, vom amâna publicarea în revistă a textelor ce vor fi incluse. Totuși, dacă participanții la concurs (și nu doar ei) vor dori să apară mai devreme în mediul online, vom primi cu drag texte alternative.
De asemenea, laureații acestei ediții vor fi contactați în următoarele zile pentru a stabili modul în care își vor primi contravaloarea premiilor și mențiunilor obținute.
Avem încredere că ediția de anul viitor a concursului național de proză „Dan Ursuleanu” va beneficia de o participare mai bună și de mai mulți sponsori, contribuția acestora urmând să permită organizarea adecvată a unei festivități de premiere.
Doar că, atenție, ediția de anul viitor a concursului va fi organizată în două secțiuni, proză scurtă și roman. Evident, câștigați timp dacă începeți să lucrați la proiecte încă de pe acum.
Redacția Ficțiuni.Ro
1 Comment
Bună ziua,
Mulțumesc Juriului pentru bunăvoința de a mă menționa. Apreciez sincer acest lucru.
În vederea unei eventuale publicări, online în revistă sau într-o viitoare culegere print, vă rog să nu folosiți povestirea A.T.I., întrucât am hotărât să îmi dau acordul pentru publicarea ei într-o revistă profesionistă din SUA. Ca urmare, va trebui să cedez drepturile worldwide, indiferent de limbă, așa cum arată oferta din contractul lor.
Vă mulțumesc și felicitări câștigătorilor Corina Ciripoiu, George Lazăr și Gabriela Căruntu!