Concursul național de proză scurtă „Dan Ursuleanu“ (ediția 2023)

 Concursul național de proză scurtă „Dan Ursuleanu“ (ediția 2023)

În această toamnă, revista de literatură și arte vizuale Ficțiuni.ro organizează a doua ediție a concursului național de proză scurtă „Dan Ursuleanu“.

Apărut din dorința de a promova creația literară în limba română, concursul de proză își propune omagierea omului de cultură Dan Ursuleanu (1942-2013), scriitor și jurnalist de excepție, cu o activitate prodigioasă, realizator al mai multor programe și emisiuni radio și TV, cu difuzare națională.

Prin urmare, vor păstra regula stabilită în ediția precedentă ca numele câștigătorilor concursului să anunțate în data de 6 noiembrie, ziua de naștere a maestrului Dan Ursuleanu.

 

Regulamentul ediției 2023

La concurs pot trimite manuscrise toți autorii români, debutanți sau care au deja lucrări apărute online sau tipărite, indiferent de vârstă, convingeri şi orientare politică, religioasă etc. Membrii juriului, administratorul premiului și rudele acestora nu pot participa la edițiile în care aceștia dețin un rol activ.

Pentru această ediție se acceptă manuscrise originale care să se subscrie temei: proză umoristică modernă. Prin urmare, monologurile, povestirile scurte sau schițele acceptate în concurs vor fi ancorate în cotidian, valorificând potențialul generos al lumii contemporane.

Nu vor fi acceptate textele care folosesc personaje istorice sau împrumutate din lucrări literare aparținând altor scriitori sau scenariști (apărute în seriale sau emisiuni de umor radio și TV, producții de tip stand-up comedy).

Fiecare autor poate participa la acest concurs cu o singură lucrare literară originală (al cărei autor este), respectând următoarele cerințe stricte:

Manuscrisul va fi redactat în limba română modernă, respectând regulile gramaticale în uz, inclusiv scrierea cu diacritice. Se primesc lucrări în proză cuprinzând 10.000-12.000 de caractere cu spații (5-10 pagini de format A4). Textul va fi tehnoredactat în programul Microsoft Word şi salvat în format .docx, cu font Times New Roman, mărime 12, și spaţiat la un rând și jumătate.

Autorul este responsabil de respectarea regulilor gramaticale și va verifica textul înaintea expedierii pentru concurs.

Lucrările vor fi trimise folosind pagina de contact.

În același mesaj cu lucrarea trimisă la concurs, fiecare autor va trimite un scurt comentariu ce va conţine datele sale de identificare şi contact: numele şi prenumele real, data naşterii, adresa completă, numărul de telefon, ocupaţia şi adresa de e-mail pe care dorește să primească ulterior corespondența cu administratorul premiului.

Autorul este de acord să cedeze drepturile de autor pentru lucrarea trimisă în favoarea revistei Fictiuni.ro, pe durata de un an de la data trimiterii, în vederea publicării unei antologii selective a lucrărilor prezentate în concurs, pentru care se vor stabili separat, prin contract, condițiile de remunerare.

Termen

Manuscrisele se trimit până la data 22 octombrie 2023, ora 23.59, la adresa de contact mai sus amintită, cu subiectul: Pentru concursul literar „Dan Ursuleanu“, ediția 2023.

Juriul concursului

Juriul este format din Eugen Șt. Lenghel, Liana Olteanu și Corina Ciripoiu, laureata ediției precedente a concursului.

Administrare

Administratorul premiilor asigură strângerea sumelor necesare premierii și bunei derulări a concursului, ține legătura cu sponsorii și cu participanții la concurs și răspunde de gestionarea corectă a fondurilor obținute. Pentru ediția 2023, administratorul premiilor este Nicu Gecse.

Activitatea juriului și a administratorului premiilor este neremunerabilă.

Premii

Ediția 2023 a concursului de proză scurtă „Dan Ursuleanu“ va fi dotată cu următoarele premii, acordate în bani:

                                          Premiul I – 250 de euro

                                          Premiul II – 150 de euro

                                          Premiul III – 100 de euro

                                    Premiul cititorilor – 50 de euro

Fiecare premiant este răspunzător de plata impozitului aferent premiului obținut.

 

OBSERVAŢII

Creațiile în versuri, eseurile filosofice, istorice, lingvistice sau lucrările dramatice nu vor fi admise în concurs. De asemenea, nu vor fi luate în considerare textele care nu respectă regulamentul concursului literar, așa cum a fost el prezentat mai sus.

Dacă lucrările înscrise în concurs nu au un nivel valoric adecvat acordării unui premiu național, există posibilitatea ca unul sau mai multe premii să nu fie acordate.

Pentru acordarea premiului cititorului, redacția Ficțiuni va urmări ca fiecare text să fie publicat în revista online în termen de cel mult două zile de la primirea în concurs, astfel încât, pe lângă valoarea literară a prozei, juriul să poată avea în vedere numărul de cititori și comentariile aferente pentru fiecare dintre lucrările intrate în competiție.

Fictiuni.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!