Decalogul după Ficţiuni – Viorel Pîrligras

Incredibil, au trecut deja 10 ani de când revista electronică Ficţiuni.ro a apărut în mediul virtual. Poate că astăzi această revistă nu mai are aceeaşi pondere pe care a avut-o în urmă cu un deceniu, dar asta ţine de curba descendentă a interesului general pentru fantasy, fantastic şi SF, adică a genului de nişă pe care îl propagă preponderent revista. Totuşi, nu se pot omite zece considerente ce vizează publicaţia de faţă şi le voi trece succint „în revistă”, pe gustul cititorului de net, care nu mai face faţă textelor lungi.
1) Interesul colegiului redacţional de a promova în egală măsură ficţiunea, precum şi actualitatea ştiinţifică şi dimensiunea literară mainstream. Tot aici merită menționată consecvența cu care au fost căutate și propuse spre lectură texte mai puțin cunoscute ale unor autori români considerați clasici, de manual.
2) Bună parte din autorii care fac parte din fandomul românesc au semnat la un moment dat texte sau grafică în revistă, rezultând o importantă antologie literar-artistică. Devine chiar o idee: ce-ar însemna un volum tipărit cu 236 de texte?
3) Încăpăţânarea nucleului redacţional – Eugen Lenghel şi Nicu Gecse – de a menţine pe linia de plutire acest produs, în ciuda unor vremelnice şi inerente sincope apărute din varii motive.
4) Dorinţa de a preda pasiunea pentru ficţiune noilor generaţii (câţi oare o mai fac?) oglindită prin derularea unor concursuri cu premii (în bani!).
5) Tenacitatea de a prezenta literatură universală, alta decât cea din registrul anglo-saxon practicat pe piaţa editorială românească, adică texte traduse din limba spaniolă, italiană, franceză, rusă, japoneză, germană etc.
6) Selecţia riguroasă a ştirilor, astfel încât să-i ofere cititorului doar informaţii de calitate.
7) Diversitatea tematică a uneia din cele mai substanţiale rubrici din revistă: eseul.
8) Deşi firavă, în lipsa specialiştilor în domeniu, secţiunea de critică (în fapt, recenzii de întâmpinare) este totuşi prezentă în revistă.
9) Forţa modelului. Refuz să cred că o scriitoare ca Doina Ruşti, atât de atentă în detalii în opera sa, n-ar fi făcut o simplă căutare pe Google şi ar fi pus din întâmplare titlul revistei pe care o păstoreşte în cadrul Editurii Litera – „Ficţiunea OPTm” (până şi designul titlului, cu „F”-ul mare, trimite la revista de faţă). Totuşi, nu fac un caz din acest lucru, aşa cum nici proprietarii de drept nu au făcut-o, pentru simplu motiv că acest gest înseamnă pe undeva apreciere la adresa revistei care serbează acum 10 ani şi duce mai departe modelul ei în lumea mainstreamului literar.
10) Am lăsat la urmă cea mai importantă realizare legată de Ficţiuni.ro. Ideea Festivalului Science & Fiction de la Râşnov a apărut tot în urmă cu 10 ani, a anticipat apariția revistei online și s-a derulat ca urmare a eforturilor lui Eugen Lenghel, redactorul-şef al publicaţiei. Sunt foarte multe de spus despre manifestarea anuală, despre invitaţii de marcă ai ei, veniţi şi din lumea literară, şi din cea ştiinţifică, despre acţiunile care au avut loc acolo, despre numeroşii participanţi din toate colţurile ţării, festivalul ar merita în sine un text exclusiv. Cert este că dimensiunea virtuală a Ficţiunilor.ro s-a completat cu dimensiunea umană prin acest festival, care a prilejuit în fiecare an o întâlnire a creatorilor şi fanilor universului SF&F.
10 considerente, 10 ani pentru o revistă de nota 10. Ce ar mai fi de spus? Încă 10 ani de acum încolo, apoi vom face un nou bilanţ, vom mai adăuga 10 ş.a.m.d. Nu vi se pare o realitate?! Gândiţi-vă că acum 10 ani erau doar… ficţiuni!