Ficțiuni, 2 cu 2 fac #43

 Ficțiuni, 2 cu 2 fac #43

Tocmai am încheiat o pauză semnificativă a revistei Ficțiuni. Fapte și crâmpeie de viață. Nu vreau să scot cauzele în față, e suficient să spun că a fost o adormire din care ieșim totuși cu forțe proaspete și cu mici certitudini cotidiene, omenești și efemere care ne aduc aminte că trăim. Pentru că doar Certitudinea – cea mare, Somnul de veci (îmi place cartea asta de mor; Chandler nu dezamăgește niciodată, nici după atât amar de vreme) – pune capăt zbaterilor și ne reduce la statistici.

Revenind însă la ficțiunile noastre inoportune și ușor de ignorat de oamenii mari, de adevărații maeștri artiști ai copi-paștelui, mă apucă mirarea de nu mai pot. Începem istoria în vremuri de premier copist doar ca să retrăim cu stupefacție același scenariu, doar că extins la mai mulți maeștri publiciști.

Drept care, urmărind ziarele, mă surprind brusc amuzat de un articol despre și cu CTP, intrigat de „Certitudinea” peste care a dat pe când se afla pe un peron al CFR, articol din care voi cita:

În forfota de pe peron, un ins se înfige în mine conspirativ: „Aveți mască, da’ v-am recunoscut, domnule Popescu! Luați aici, o să vă placă…” Îmi întinde o tipăritură cu un nume tare: „Certitudinea”. Nici măcar „Certitudini”, nu, dom’le, e cum trebuie, Certitudinea, articulată, unică, imparabilă. În fuga ochiului văz niște titluri, „Israeliții”, „Jidanii în război”, „Pomenirea lui Mihai Viteazul”, „Malus Dacus”, adică, Dacul Dracului, cum i-ar fi zis voievodului austriecii și ungurii. Carevasăzică, publicațiune vârtoasă, românoasă, și-ar vărsa cafeaua Dan Puric pe ea. (ziare.com)

Și mă cuprinde un hohot sănătos de râs, în reprize, meritat și luminător de frunți! Da, domnule! Recunosc, ești un geniu! Analitic, imperturbabil, atent la hazul involuntar stârnit de omul care deține „Certitudinea”.

Personal, nu am avut aceeași reacție involuntară atunci când mi s-a oferit ocazia. Deși scriu pentru plăcerea mea și pentru voi, iar pentru ceilalți nu, nutream iluzii precum că aș avea vreun drept asupra ficțiunilor. Adevărul este că ficțiunile sunt ale tuturor. Fiecare dintre noi are dreptul să viseze, să mâzgălească pe foi sau pe ecrane, sau chiar în zăpadă, vorba cântecului. Chiar si unii mai cu moațe, să grafieze „Ficțiunea”. Pe cuvânt, dragilor, am dat chiar peste ea, singura, unica, inconfundabila ficțiune, articulată definitiv și irevocabil, desprinsă din cotidian și atârnată pretențios direct de frontonul Panteonului.

Au căutat-o cu tot dinadinsul, au găsit-o liberă și nesiluită de mâini murdare și iat-o, splendidă ca o cariatidă de pe frontispiciul Palatului Justiției. Din păcate, grafica nu era la ofertă, dar au găsit-o și tot la noi. Păi, păcătoșilor, doar atâta inspirație ați avut? Ați văzut niște ficțiuni amărâte, incerte, nesigure și puțin adormite și haț – pentru că nu v-ați permis un IT-ist ca lumea, care să nu obosească după ce a busculat niște ficțiuni pe net?

Ei, lasă! Trezirea! Asta-i altă certitudine! 😀

Eugen Lenghel

http://lenghel.net

Eugen Stefan Lenghel (n. 10 ianuarie 1966) este specialist în informatică cu experiență de peste 30 de ani. Din 1986 a frecventat Cenaclul studențesc „Solaris”, intrând în viața literară doar puțin după începutul vieții profesionale. Una dintre prozele sale a fost selectată pentru publicare în Almanahul „Anticipația 1990”, urmată de publicarea în numărul 6 al colecției „Clubul SF”, în 1990, a altor două povestiri. După o perioada de consolidare profesională, a reluat activitatea literară în paginile unor reviste online și antologii, dintre care se pot menționa antologia de proză scurtă "Ferestrele Timpului", Tracus Arte, 2013 şi antologia de poem fantastic "Cerul de Jos", Editura Virtuală, 2013. Debutul în volum personal este concretizat prin selecția de proză scurtă "9 Istorii Reutilizate", Editura Tritonic, 2014. În același an, la Târgul de carte Gaudeamus, lansează volumul de proză scurtă "Numărătoare Inversă", la editura Tritonic. În 2015 an revine cu volumul "Fermierul virtual", la Editura Tracus Arte dublat de volumul prin care abordează noi tematici "Instabilitate cuantică", la Tritonic, ambele fiind lansate la Târgul de carte Gaudeamus 2015. Urmează lansarea în 2017 a volumului „Proximul cuantic”, publicat cu sprijinul Editurii Eikon, care cuprinde două proze premiate. Pe lângă volumele de mai sus, contribuie cu de proză scurtă, eseuri și articole diverse în Luceafărul de dimineață, Revista SRSFF, Revista Nautilus, Gazeta SF şi Fictiuni.ro. Experiența de coordonator în publicistica virtuală începând cu 2010, i-a permis ca în 2013 să înființeze revista de literatură și arte vizuale Fictiuni.ro, pe care o conduce în prezent. Tot în 2013 inițiat și continuă să organizeze Festivalul Science & Fiction de la Râșnov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!